اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

خوزستان - آبادان  
یکشنبه 22 مرداد 1396

مسجد رنگونی ها (Rangooniha Mosque) که دارای قدمتی تاریخی می باشد در جنوب غربی پالایشگاه آبادان، در مجاور اروند رود، در نقطه صفر مرزی و در مجاورت کشور عراق قرار دارد. 

قدمت این مسجد به سال 1300 هجری شمسی میرسد و بنا به خواست عده ای از مسلمانان سنی مذهب شبه قاره هند که اغلب مهاجرانی از اهالی رنگون پایتخت میانمار بوده و در پالایشگاه نفت آبادان مشغول به کار بوده‌ اند احداث شده و بر همین اساس مسجد رنگونی ها نام گرفته است. 

سقف این مسجد به طرز شگفتی از ترکیب لوله ‌های نفت، ریل راه آهن و آرماتور ساخته شده است که لوله ‌های نفت نقش تیرهای اصلی و ریل ‌ها نقش تیرهای فرعی را ایفا می نمایند. مقاومت این بنا بسیار شگفت آور می باشد زیرا که در اثر برخورد خمپاره به سقف شبستان به غیر از سوراخی 70 سانتی متری در مرکز آن و تعدادی ترک های ناچیز در تیزه قوس ها، آسیب و صدمه جدی دیگری به بنا وارد نشد و کماکان استوار به جا مانده است. 

تزیینات صورت گرفته در مسجد رنگونی ‌ها شباهت فراوانی به گچ بری های برهشته دارد با این تفاوت که با سیمان صورت گرفته و سیمان بری شده اند. نکته جالب در ساخت مسجد رنگونی ها استفاده از آینه برای تزئینات می باشد در صورتیکه در معماری ایرانی تنها برای تزئین کاخ ها، مقبره ها و امامزاده ها از آینه استفاده می شود. 

معماری مسجد رنگونی ها به سبک معماری معبدهای هندی شباهت دارد و برگرفته از معماری آن مناطق می باشد.

این مسجد دارای 4 گنبد کوچک و 2 مناره است که نمای خارجی آن با سیمان و به سبک ویژه ای مزین شده و در آن نقش و نگاره ‌های برجسته و رنگ‌ های متنوعی به کار رفته است. 

در ساخت این مسجد از مصالحی همچون آجر، ملات آهک و گل محکم استفاده شده است. گفته شده که برخی از مصالح ساختمانی و به ویژه رنگ های به کار رفته در نقش و نگاره ها از هندوستان آورده شده است. نکته قابل توجه در ساخت مسجد، دو تونل هوایی است که در زیر ساختمان به منظور جلوگیری از نفوذ رطوبت زمین به پایه های مسجد، بنا شده است. 

ویژگی بارز مسجد، محراب گلگونه آن است که به شیوه ای خاص در دل انبوهی از نقش های اسلیمی و اشکال هندسی قرار گرفته است. همچنین بر دیوارهای محراب نقش های متنوعی زده شده که نمادی از بهشت برین می باشد. 

مسجد رنگونی ‌ها مکان عبادت عموم مسلمانان اهل سنت آبادان و مهاجران شبه قاره هند، پاکستانی ‌ها، ایرانیان بلوچ و همچنین برخی از شیعیان بوده که علاوه بر نمازهای یومیه، نمازهای جمعه، عید فطر، عید قربان و مراسم جشن مبعث پیامبر (ص) با حضور پر شور مردم در آن برگزار می‌ شد. همچنین از این محل برای آموزش قرآن به کودکان و نوجوانان استفاده می شد. 

لازم به ذکر می باشد که مسجد رنگونی ها در سال 1378 در فهرست میراث تاریخی کشور به ثبت رسیده است. 

برای دسترسی به مسجد رنگونی ها می بایست به استان خوزستان، آبادان، جنوب غربی پالایشگاه آبادان سفر نمایید.

دیدگاه کاربران


مجید
مجید
شنبه 12 آبان 1403
فوق العاده زیبا، حتما در سفر به آبادان از این مسجد دیدن کنید. در عید 1403 بازدید کردیم. نیاز به بلیط نداره، اگه نیاز به اطلاعات هم داشته باشید یک نفر حضور داشت که توضیحات مورد نیاز رو بهتون میده
عزت الهی
عزت الهی
چهارشنبه 12 آبان 1400
آداب و رسوم مسجد خیلی عجیب بوده چون زنان اجازه ی ورود به اونو نداشتن و کسی حق نداشت با کفش وارد محوطه بشه
Mohammad Amin Sadegh
Mohammad Amin Sadegh
یکشنبه 31 مرداد 1400
مسجد کوچکی هست اما معماری جالبی دارد و توسط هندی ها ساخته شده و روزهای خاصی از سال میشه از آن دیدن کرد روبروش یک پارکینگ عمومی هست اما تو تعطیلات ظرفیتش زود پر میشه.
amir mojiry
amir mojiry
سه شنبه 15 تیر 1400
این مسجد متعلق به اهل تسنن پاکستانی ها بوده است که مربوط به دوره پهلوی است و قوانین خاصی داشته است مثل اینک نباید با کفش وارد مسجد شد و متاسفانه زنان نمیتوانستند وارد بشن.
monaatri
monaatri
شنبه 01 خرداد 1400
دقیقا سبک معماری این مسجد به روش هندی هاست.خیلی خوش رنگ و طراحی زیبایی داره.😍👏🏻👏🏻 حتما در سفرهای بعدیم دوباره به این مسجد سر میزنم.
m.a.h.i.l.a.a
m.a.h.i.l.a.a
یکشنبه 29 فروردین 1400
من شنیده بودم که این مسجد موزه اسناد هست، اما وقتی رفتم آبادان، دیدم در واقع یک مسجد متروکه هست!!!
hich.hop
hich.hop
یکشنبه 24 اسفند 1399
در زمان گذشته صنعت نفت قلب تپنده‌ آبادان بود و دلیل حضور اقوام مختلف در این شهر هم همین موضوع بود. این مسجد هم به صنعت نفت متعلق بوده و به دست کارگران پاکستانی احداث شده است.👌💛
kamyar778
kamyar778
شنبه 02 اسفند 1399
زمان محمود احمدی نژاد این بنا توسط مهندس بقایی بازسازی شد. مصالح مورد استفاده اش ضد رطوبت و بسیار قوی است.
ahvazghadim
ahvazghadim
شنبه 04 بهمن 1399
مسجد رنگونی ها که در سال 1300 خورشیدی ساخته شد از مراحل ساختش فیلمی موجود هست واقعا در زمان خودش خیلی جالبه که فیلم هم تهیه شده.
ar171
ar171
سه شنبه 25 آذر 1399
معماری اش فوق العاده زیباست. شبیه معابد هندوستان ساخته شده و هر کس از نزدیک ندیده باشه باورش نمیشه که در ایران همچین مسجدی وجود داره.
samin_harisi
samin_harisi
دوشنبه 12 خرداد 1399
آبادان شهری که کلیسا و مسجد دقیقا در کنار هم قرار دارن. خیلی زیباست مثل کلیساهای کشور اروپاییه.