تالاب میقان (Meyghan) که در گذشته به نمکزار فراهان شهرت داشته در 17 کیلومتری شمال شرقی اراک و جنوب غربی داوود آباد و در دشت فراهان استان مرکزی قرار دارد.
این تالاب دارای وسعت متغیری نزدیک به 100 الی 110 کیلومتر مربع می باشد.
تالاب میقان دارای سه جزیره به نام های کریستالین یک و دو در وسط، قسمت کویری و دشت های اطراف می باشد.
این منطقه دارای پاییز و زمستان معتدل می باشد و همچنین در این فصول زیستگاه پرندگان مهاجر از مناطق سردسیر است.
در سال هایی که میزان بارندگی مناسب باشد، تالاب حجم آبی قابل توجهی دارد اما در سال های کم باران، سطح آن خشک شده و همچون کویر و شوره زار می گردد.
آب تالاب از بارش های جوی، آب سه رودخانه قره کهریز، فراهان و شهراب و پساب تصفیه فاضلاب اراک تأمین می گردد.
به لحاظ زمین شناسی، قدمت تالاب به دوره پالئوسن تعلق دارد که در آن زمان به علت حرکت صفحه های تکتونیکی پیرامون تشکیل شده است.
این تالاب ویژگی های بوم شناسی ویژه ای دارد؛ از جمله اینکه سالانه تعداد زیادی از پرندگان مهاجر را در خود جای می دهد که در میان آن ها برخی از گونه های نادر و حمایت شده دیده می شوند. به علت جمعیت بالای درنا در تالاب نسبت به سایر زیستگاه های کشور، این تالاب اهمیت فراوانی یافته است.
در فصل بهار تالاب میقان از جمله زیستگاه های اصلی پرندگان مهاجری می باشد که در پاییز با عبور از این منطقه از نواحی سردسیر سیبری به سمت مناطق گرمسیر جنوبی و آفریقا می روند.
بالغ بر 60 درصد پرندگان استان و 16 درصد پرندگان کشور در این تالاب به حیات خود ادامه می دهند. در میان آنها برخی از گونه های پرندگان مهاجر و بومی نادر و ارزشمند دیده می شود. بسیاری از گردگشران برای تماشای این پرندگان نادر به این منطقه سفر می نمایند.
در میان پوشش گیاهی این منطقه می توان به گرگ، روباه، مار و پرندگانی مانند عقاب و نمونه های نادر موجود در لا به لای شاخ و برگ ها، درنا، مرغابی سانان، فلامینگو ها، خروس کولی و انواع پرندگان دیگر اشاره کرد.
تالاب میقان سالانه محل زندگی حدودا 12000 پرنده مهاجر از سیبری می باشد که ویژگی منحصر به فرد بودن این تالاب را نشان می دهد. این تالاب بوسیله اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی به منطقه شکار ممنوع تبدیل شده است.
بر اساس استانداردهای جهانی تالاب ها، هر تالاب که یک درصد از یک گونه پرنده را در خود پذیرا باشد در مختصات جهانی و بین المللی قرار میگیرد و تالاب میقان اراک در کنار تالاب گاو خونی اصفهان تنها زیستگاه پرندگان مهاجر در فصول سرد سال و در بخش مرکزی کشور می باشد.
غالب پوشش گیاهی این منطقه به گیاهان شور پسند و هالوفیت تعلق دارد و به همین علت این تالاب از جمله ذخایر گیاهان شور کشور به شمار می آید.
در تالاب به دلیل شوری آب، گنبدها و طبقات نمکی شکل گرفته است. این طبقات و لایه های نمکی تمامی سطح دریاچه را پوشانده اند و از فاصله دور سفید و برفی به نظر می رسند.
تالاب میقان دارای بزرگترین منبع سولفات سدیم در کشور است که شرکت املاح معدنی ایران حق برداشت از معادن این تالاب را دارا می باشد.
در روز 15 مرداد تالاب میقان مملو از درنا می گردد به همین علت این روز را روز درنا نامیده اند. تالاب میقان از جمله مناطق گردشگری برای پرنده نگری در کشور می باشد.
تالاب میقان در دل کویری قرار دارد که در سال های گذشته به همت سازمان منابع طبیعی به تفرجگاهی سرسبز و خرم تبدیل شده است. همچنین در دل این منطقه برج مراقبت کویری احداث شده و شرایط مناسبی را برای منطقه فراهم آورده است.
برای دسترسی به تالاب میقان می بایست به استان مرکزی، اراک، جاده اراک به فرمهین، جاده میقان سفر نمایید که این تالاب در 17 کیلومتری شمال شرق اراک واقع شده است.
چهارشنبه 12 آبان 1400
یکشنبه 31 مرداد 1400
سه شنبه 15 تیر 1400
شنبه 01 خرداد 1400
یکشنبه 29 فروردین 1400
یکشنبه 24 اسفند 1399
شنبه 02 اسفند 1399
شنبه 04 بهمن 1399
سه شنبه 25 آذر 1399
یکشنبه 11 خرداد 1399