جواهر دشت کجاست؟
سفر به شمال ایران تنها برای دیدن دریا نیست بلکه جاذبه های دیدنی بسیاری وجود دارد که میتوان برای تماشای آنها رنج سفر را به جان خرید و از جنگل ها، روستاهای گردشگری، کوه ها و چشمه و زیبایی های دیگر دیدن کرد. استان سرسبز گیلان از جمله این مکان هاست که با داشتن ییلاقات خوش آب و هوا مملو از دیدنی های تازه ای برای مسافران است. جواهر دشت یکی از مناطق ییلاقی در استان گیلان است. جواهردشت در ییلاقات روستایی رودسر و از توابع سیاهکلرود در بخش چابکسر قرار دارد. فاصله جواهر دشت با سیاهکلرود تقریبا 26 کیلومتر و با رودسر 46 کیلومتر است. جواهردشت در ارتفاع 2000 متر از سطح دریای کاسپین قرار دارد. البته بلندترین نقطه این ییلاق 2500 متر میباشد. جواهر دشت به علت قرارگیری در منطقه بکر و دشت های سرسبز و وسیع و برخورداری از آب و هوای پاک و آرامش توصیف نشدنی مورد توجه بسیاری از گردشگران و مسافران است.
وجه تسمیه روستای جواهر دشت
در گویش گیلکی به جواهر دشت، جوردشت یعنی بالادشت میگویند. طبق گفته ساکنان قدیمی این دشت، در زمان گذشته، شخصی به نام جواهر در این روستا زندگی میکرده که در بین مردم از احترام خاصی برخوردار بوده و به همین دلیل نام این روستا را جواهر دشت گذاشته اند. بعضی دیگر نیز بر این باورند که جنگل های اولیه و زمین های دامداری به سبزه زار و چمنزار تبدیل شده اند و به خاطر زیبایی و پربرکت بودن این زمین ها، دشت را جواهر دشت نام گذاری کردند.
ویژگی های جواهر دشت
جواهردشت مکانی رویایی و شگفت انگیز است و همه زیبایی های طبیعت اعم از جنگل انبوه، دشت و مرتع و آب و هوایی دلپذیر را دارد. این دشت بعد از روستای دیلمان بیشترین ارتفاع را در بین روستاهای استان گیلان دارد.
روستای جواهردشت رودسر از اواسط پاییز تا اواسط فروردین به دلیل نزدیک بودن به قله پوشیده از برف سماموس، خالی از سکنه است. جواهردشت ییلاق اهالی روستاهای توابع چابکسر و روستاهای متعددی است که در منطقه قرار دارند. اهالی این روستاها در نیمه گرم سال دام هایشان را برای چرا به مراتع جواهردشت هدایت میکنند.
این روستا به دلیل قرارگرفتن در ارتفاعات همواره با دریایی از ابر پوشیده شده و این ویژگی بهترین بهانه برای سفر به جواهر دشت گیلان است.
قله سماسوس با ارتفاع 3678 متر از سطح دریا و در سمت جنوبی جواهر دشت قرار گرفته است. بهترین زمان برای صعود به قله سماموس در اواسط ماه مرداد است و حتما نیاز به یک راهنمای محلی دارید تا راه را گم نکنید. در این زمان جشنواره ورزش های بومی و محلی از جمله کشتی گیله مردی، طناب کشی، اسب دوانی و ... هر سال درجواهردشت با مشارکت سازمان میراث فرهنگی و بخش خصوصی اجرا میشود.
رودخانه ای به نام رحیم آباد آب آشامیدنی شهرستان رودسر را فراهم میکند. این رودخانه از کوه سماموس سرچشمه میگیرد و در منطقه جواهر دشت جاری میباشد.
رودها و چشمه های فراوانی که در جواهردشت جاری هستند، زیبایی و اهمیت این دشت را بیشتر کرده اند که از آنها میتوان به سیاه لات و خشکه رود اشاره کرد.
مراتع لووه سر و ناصره دشت از جمله مراتعی هستند که زیبایی جواهردشت را بیشتر کرده اند.
در زمانی که هوا صاف باشد بخش جلگه ای دریای خزر و پهنه ساحلی آن از ارتفاعات جواهردشت به زیبایی نمایان میباشد.
امامزاده نقره عباس نیز از مکان های مذهبی در نزدیکی این روستاست که میتوان در پیاده روی به طرف جواهردشت به این مکان مقدس قدم نهاد و نذورات خود را ادا کرد.
از روستاهای دیدنی اطراف جواهردشت روستای قاسم آباد است که به عنوان روستای ملی چادر شب بافی شناخته میشود و رقص محلی و لباس معروف این روستا جزو رسومات شناخته شده گیلان است.
جغرافیای انسانی جواهردشت
اهالی قدیمی این روستا، قدمت آن را بیش از 400 سال میدانند اما چون دلیل محکمی برای اثبات آن وجود ندارد و همچنین با بررسی های علمی و دقیق، قدمت این روستا بیشتر از 300 سال نیست.
لبنیات محلی از جمله دوغ، ماست و پنیر، رب آلوچه، گل گاوزبان و دیگر سبزی های معطر و دارویی از محصولات جواهردشت به شمار میرود.
پوشش گیاهی و جانوری جواهردشت
در بخش های پایینی روستا، گیاه ارزشمند شمشاد دیده میشود. انواع درختان پهن برگ و میش گوش نیز از گیاهان جنگل های اطراف جواهردشت میباشند. درختانی مانند ممرز، توسکا و خرمندی نوع دیگری از پوشش گیاهی این دشت هستند. همچنین گل گاوزبان و گل های زینتی دیگری در جواهردشت روییده اند. قسمت میانی جواهردشت محل درختانی مانند توسکا، افرا، آزاد، بلوط و خرمالوی وحشی است. گلابی، زالزالک، ون، آزاد، راش و بلوط نیز از گیاهانی است که در ارتفاعات جواهردشت به چشم می خورند. در مسیر ارتفاعات نیز گل های بنفشه و پامچال و بوته های گزنه و تمشک دیده میشوند.
موش خرمالو، شوکا، مارال، بز و کل، گراز، خرس قهوه ای، گربه جنگلی، گراز و شغال در جنگل های جواهردشت دیده شده اند. پرندگانی مانند قرقاول و سارگپه نیز در آسمان جواهردشت به پرواز در میآیند.
تشابه اسمی دو روستا
به علت تشابه اسمی که بین جواهرده و جواهر دشت است، منطقه جواهردشت ناشناختهتر باقی مانده زیرا بیشتر مردم به اشتباه آن را جواهرده تلفظ میکنند و فکر میکنند که همان جواهرده است. این دو منطقه از هم دور نیستند اما تفاوت هایی با هم دارند.
سفر به جواهردشت
در مسیر پرپیچ و خم و البته زیبای رسیدن به جواهر دشت به روستاهایی مانند قاسم آباد علیا و سفلا، روستای سیاهکلرود و گاو ماست و روستاهای دیگری برخورد میکنیم.
برای سفر به جواهردشت به لباس گرم، جعبه کمک های اولیه، کفش مناسب کوهنوردی، کرم ضد آفتاب و... نیاز دارید.
جواهردشت آب لوله کشی شده از چشمه دارد و همچنین برق و پوشش تلفن همراه این منطقه نیز فعال میباشد. پس از این بابت مشکلی برای مهمانان و گردشگران روستا پیش نمی آید.
قبل از سفر به جواهردشت نیازمندی های خود را تهیه کنید ولی برای کمک به رونق روستا وسایل عمومی مورد نیاز از جمله گوشت و سایر مواد غذایی و سایر ملزومات خود را از سوپر مارکت منطقه خریداری کنید.
همچنین می توانید از مناطق دیدنی دیگر رودسر مانند گنبد پیر محله و آبشار میلاش دیدن کنید.
اقامت در جواهر دشت
علاوه بر کمپ زدن میتوانید برای اقامت در این دشت زیبا از اقامتگاه های بومگردی و خانه های محلی و کلبه های ییلاق استفاده کنید و یا از ویلاهای اجاره ای در رودسر استفاده کنید.
تفریحات جواهردشت
طبیعت گردی، پیک نیک در چشم اندازهای زیبای جواهردشت، جیپ سواری در جاده های کوهستانی و جنگلی، عکاسی از طبیعت زیبا و حیات وحش، شکم گردی و خوردن خوراکی های محلی جواهردشت، تماشای آسمان شب جواهردشت، قدم زدن میان دریایی از ابر و تجربه اقامت در کلبه های جذاب در قلب طبیعت و همچنین تماشای غروب بی نظیر این روستا از بهترین تفریحات این دشت زیبا هستند.
مسیر دسترسی به جواهر دشت رودسر
نزدیک ترین فاصله تا راه اصلی 24 کیلومتر، از رشت 105 کیلومتر و از مرکز رودسر 40 کیلومتر است. فرودگاه رامسر نزدیکترین فرودگاه به جواهر دشت است که در حدود 54 کیلومتر از یکدیگر فاصله دارند.
برای رسیدن به جواهردشت میتوانید با وسیله شخصی خود از تهران حرکت کنید بعد از گذر از چالوس و رامسر به جاده رودسر وارد میشوید و در حدود 15 کیلومتری شهر رودسر به منطقه سیاهکلرود میرسید.
مسیر دیگر این است که وارد شهر کلاچای یا چابکسر در رودسر شوید از چابکسر به سمت غرب با طی مسافتی در حدود 7 کیلومتر به جاده سیاهکلرود خواهید رسید. پس از ورود به جاده سیاهکلرود و با عبور از بین باغات سبز پرتقال به روستای سیاهکلرود و خیاط محله میرسید. خیاط محله روستایی است که در آن خودروهای جیپ دو دیفرانسیل و فاقد پلاک، پارک هستند. این خودروها جهت امور کشاورزی و تفریحی مردم محله استفاده میشوند.
برای سفر به این منطقه حتما خودروی خود را به کمک یا 2 دیفرانسیل مجهز یا از جیپ های پارک شده در محل یا از جیپ های روسی استفاده کنید.
جاده ورودی به این روستا خاکی و مسیر جنگلی است و بعد از گذر از منطقه چاشت خورلات جاده آسفالته میشود.
با پایان یافتن جنگل، مراتع شروع میشود که دیدن این مسیر بسیار جالب است و با عبور از امامزاده نقره عباس در راس قله، منطقه جواهر دشت قابل مشاهده است.
سه شنبه 09 مرداد 1403
روستای جواهردشت جنگلیه، دو تا رودخونه خیلی قشنگ هم داره، ولی جاده دسترسی مناسبی نداره
یکشنبه 12 آذر 1402
دوشنبه 12 دی 1401
یکشنبه 14 آذر 1400
سه شنبه 05 مرداد 1400
شنبه 11 اردیبهشت 1400
یکشنبه 15 فروردین 1400
شنبه 16 اسفند 1399
چهارشنبه 15 بهمن 1399
یکشنبه 14 دی 1399
شنبه 01 آذر 1399
دوشنبه 12 آبان 1399
دوشنبه 21 مهر 1399
اگر به این منطقه رفتید کفش مناسب به پا کنید و مجهز برید به جواهر گیلان.
جمعه 28 شهریور 1399
دوشنبه 27 مرداد 1399
یکشنبه 05 مرداد 1399
سه شنبه 17 تیر 1399
دوشنبه 02 تیر 1399
سه شنبه 27 خرداد 1399
شنبه 24 خرداد 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399