آتشکده زرتشتیان که به آتشکده بهرام و یا آتشکده ورهرام مشهور می باشد از جمله بناهای مقدس زرتشتیان به شمار می آید که در خیابان آیت الله کاشانی استان یزد قرار دارد. این آتشکده شامل ساختمان و باغ مشجری است که در آن آتش مقدس حفظ می گردد.
آتشکده ها از زمان های گذشته به شکلی ساده ساخته می شدند و آتشکده یزد نیز به همین صورت است. طرح معماری ساختمان آتشکده از معماری آتشکده های پارسیان هند الگوبرداری شده است.
این ساختمان که در مرکز حیاط قرار دارد و انبوهی از درختان سبز آن را محصور کرده اند، در ارتفاع قرار گرفته و برای رسیدن به آن می بایست از 8 پله بالا بروید. نگاره فروهر و سرستون های سنگی، جلوه خاصی به بنا داده اند. این سرستون ها و سنگ های گلدار پای دیوارها، حاصل هنرمندی های اصفهانیان می باشد. این سنگ ها در اصفهان تراش خورده و سپس به یزد آورده شده اند. کاشی های نگاره فروهر نیز در فراز سردر ورودی بوسیله هنرمندان کاشی کار یزدی صورت گرفته است. در داخل ساختمان نیز دیوارها به تصاویر زرتشت و جمله هایی از کتاب مقدس اوستا مزین شده است.
حوضی گرد و عظیم در ورودی بنا قرار داشته که جلوه ویژه ای به بنا بخشیده است و بازدید کننده ها در آن سکه می اندازند.
آتش مقدس در اتاق در دل ساختمان و به دور از تابش خورشید قرار دارد و گرداگرد آن اتاق هایی برای نماز و نیایش تعبیه شده است.
قدمت ساختمان آتشکده به سال 1313 هجری خورشیدی باز می گردد. این آتشکده با سرمایه اهدایی انجمن پارسیان هند در زمینی که از سوی چند تن از زرتشتیان ایران از جمله برادران امانت به نام پدرشان اردشیر مهربان رستم امانت وقف شد، بنا گشت و نقشه آن به دست مهندسان پارسی کشیده شد و شادروان ارباب جمشید امانت، سرپرستی و نظارت ساخت این بنا را بر عهده گرفت.
آنچه موجب اهمیت و ارزش هرچه بیشتر آتشکده یزد می گردد، آتشی است که در این آتشکده می سوزد. بر اساس گفته های زرتشتیان ارشد، آتش آن، که آتش ورهرام نامیده می شود، ابتدا از آتشکده واریان پارس به عقدای یزد منتقل و به مدت 700 سال در آنجا حفظ گردید. سپس به ترک آباد اردکان منتقل شد و در آنجا نیز 300 سال روشن بود تا اینکه از آنجا به یزد آورده شد و در محل کنونی آن روشن است. در اصل قدمت آتش این آتشکده که بالغ بر 1535 سال است ارزشمند می باشد.
در دورده سلطنت ساسانیان در ایران، سه آتش پر ارج و با شکوه بنا به قدمت دیرینه شان، از شأن و شهرت بیشتری برخوردار بودند و به همین علت آن ها را آتش ورهرام یعنی آتش پیروزی نام نهاده بودند. یکی از آتشکده هایی که آتش ورهرام در آن حفظ می شد، آتشکده آذرفرنبغ نام داشت و در شهر کاریان فارس قرار داشت. آتش آتشکده کاریان را در سده دهم میلادی در هنگام حمله بیگانگان به یزد منتقل کرده و در آتشکده بزرگ شهر نگهداری می کردند. این آتشکده نزدیک به سال 513 هجری قمری تخریب گردید و زرتشتیان آتش مقدس خود را برداشته و در غاری در کوه اشکفت یزدان حفظ می کردند. آتش ورهرام 30 سال در آن غار نگه داری شد و سپس آن را به مدت 200 سال در روستاهای زرتشتی نشین حوالی یزد جابه جا کردند تا از تجاوز بیگانگان در امان بماند. در سال 750 هجری قمری، روستایی موسوم به ترک آباد در حوالی اردکان بنا گشت و اغلب زرتشتیان یزد و به خصوص موبدان، به آنجا منتقل شدند. در آن زمان آتش مقدس نیز به ترک آباد منتقل شد و 300 سال در آنجا حفظ گردید. در این سال همزمان با شروع گسیختگی شیرازه جامعه زرتشتیان در ترک آباد، آتش مقدس مجددا به شریف آباد انتقال یافت و در سال 1189 به یزد باز گردانده و در محله دستوران یزد که به کوی موبدان مشهور است و در خانه کوچکی به صورت مخفیانه نگهداری شد. در نهایت رضا شاه پهلوی به صورت رسمی مجوز ساخت این آتشکده را صادر نمود تا زرتشتیان نیز بتوانند عبادتگاهی در شأن خود داشته باشند.
آتش مقدس در ظرف بزرگ برنزی و در محفظه ای شیشه ای و در مکانی بلندتر از سطح زمین در اتاقی وسیع و دور از تابش خورشید نگهداری می گردد و فردی ملقب به هیربد مسئول حفظ و روشن نگه داشتن آتش است.
آتشکده بهرام یزد در سال 1378 در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسیده است. هم اکنون نیز بازدید از آن برای گردشگران آزاد می باشد. همه روزه به جز ایام تعطیل و در صبح و عصر می توانید از آتشکده ورهرام بازدید نمایید.
برای دسترسی به آتشکده زرتشتیان می بایست به استان یزد، خیابان آیت الله کاشانی سفر نمایید.
شنبه 05 آبان 1403
چهارشنبه 12 آبان 1400
دور تا دور ساختمان اصلی درختان سرسبز سرو و کاج قرار داره
یکشنبه 31 مرداد 1400
سه شنبه 15 تیر 1400
شنبه 01 خرداد 1400
یکشنبه 29 فروردین 1400
یکشنبه 24 اسفند 1399
شنبه 02 اسفند 1399
پنج شنبه 02 بهمن 1399
سه شنبه 25 آذر 1399
یکشنبه 11 خرداد 1399