روستای اصیل و تاریخی قاسم آباد، از توابع شهرستان رودسر در شرق گیلان است و از دو بخش قاسم آباد علیا و قاسم آباد سفلی تشکیل می شود.
لباس زنان قاسم آباد به دلیل تنوع رنگی زیاد و جذابیت فراوان، بسیار معروف بوده و عمومیت پیدا کرده است به طوری که نشانه هایی از این لباس در نقاط دیگر جلگه شرق گیلان دیده می شود.
لباس قاسم آبادی، از کهن ترین و اصیل ترین لباسهای ایران است که در جشنواره های جهانی مد و لباس، جوایز متعددی را به خود اختصاص داده است.
این لباس شامل یک روسری زیرین به نام (مندیل) است که به جای آن از کلاه نیز استفاده شده و با تعداد زیادی سکه در قسمت پیشانی تزیین می شود. البته این کلاه مختص قاسم آباد نیست، جلیقه این لباس به مانند جلیقه های دیگر بوده با این فرق که با سکه تزئین شده است.
پیراهن لباس قاسم آبادی تفاوت خاصی با پیراهن های نقاط مختلف گیلان دارد. دامن آن از پارچه ساده و یا گل دار که روی آن با شکل مشخصی نواردوزی شده تشکیل می شود. البته این فرم نواردوزی در روستاهای مختلف متغیر است و در واقع تکمیل دهنده لباس های مجلسی روستاهای همجوار قاسم آباد شده است.
لباس قاسم آبادی شامل یک دامن پر چین و زیبا است همراه با روبان های رنگی که به فاصله دو سانتی متر از هم دوخته می شوند. زیبایی این دامن به چین زیاد آن و تعداد روبان های رنگی است که استفاده شده به طوری که هر چه روبان های استفاده شده بیشتر باشد زیبایی دامن بیشتر می شود. رنگ بندی روبان ها هم بستگی به سلیقه ی خیاط آن دارد و اگرخیاط بتواند رنگبندی روبان ها را رعایت کند دامن جلوه بیشتری پیدا می کند.
بعد از دامن نوبت به پیراهن و جلیقه می رسد. پیراهن به رنگ یکی از روبان های شاد دامن دوخته می شود ولی رنگ معمول آن قرمز است زیرا با پارچه دامن که مشکی است ترکیب رنگ بهتری تشکیل می دهد.
جلیقه ی این لباس به رنگ مشکی و معمولا کوتاه تر دوخته می شود و اطراف و پشت آن با پولک و سکه های قدیمی دوخته می شود که زیبایی خاصی به آن می دهد.
در آخر لباس شامل یک روسری زیبا که در گویش محلی به آن “تور دسمال” (یعنی روسری ای که با تور دوخته می شود ) می گویند، است که رنگ آن هم معمولا سفید است.
مردان قاسم آبادی، با لباسی مرکب از پیراهن قرمز جگری و شلوار سیاه، در مسابقات کشتی گیله مردی شرکت میکنند.
لباس قاسم آبادی در زمان های قدیم فقط در شرق استان گیلان استفاده میشد و در حالیکه مردم سایر مناطق با لباس های مخصوص به خود و یا لباس های رسمی شناخته می شدند مردم قاسم آباد با همین لباس های زیبا در سطح شهر یا روستا دیده می شدند. اما به مرور و با گسترش شهر نشینی، این رسم زیبا نیز به دست فراموشی سپرده شد. اما این فراموشی سبب نشد که این لباس زیبا فراموش شود و دیگر مورد استفاده قرار نگیرد. مردم آنجا و مناطق اطرافش از این لباس برای عروسی ها و یا اعیاد مذهبی و در جشن و سرورها استفاده می کردند به طوری که کم کم استفاده از این لباس ها در جشن های عروسی به سبب زیبایی و شکل سنتی آن همه گیر شد و امروزه در بیشتر جشن های عروسی استان گیلان از آن استفاده می شود و حتی مردم استان های دیگر نیز از این لباس استقبال زیادی می کنند و در سفرشان به استان گیلان یا آن را به عنوان سوغاتی خریده و یا دست کم با آن عکس می گیرند.
یکشنبه 12 آذر 1402
دوشنبه 12 دی 1401
دوشنبه 02 اسفند 1400
یکشنبه 14 آذر 1400
شنبه 11 اردیبهشت 1400
یکشنبه 15 فروردین 1400
شنبه 16 اسفند 1399
چهارشنبه 15 بهمن 1399
یکشنبه 14 دی 1399
شنبه 24 آبان 1399
سه شنبه 06 آبان 1399
شنبه 12 مهر 1399
شنبه 25 مرداد 1399
یکشنبه 19 مرداد 1399
یکشنبه 29 تیر 1399
چهارشنبه 11 تیر 1399
پنج شنبه 05 تیر 1399
یکشنبه 01 تیر 1399
دوشنبه 26 خرداد 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399