قلعه بندبن که از بناهای تاریخی زیبا و کمتر شناخته شده ایران است در روستایی کوچک و بسیار زیبای بندبن در جنوب شهرستان رودسر و جنوب غربی قاسم آباد در کلاچای و بر بلندی یک کوه صخره ای واقع شده است که در بین مردمان منطقه به دُزبن، دِزبن و بندبن معروف است.
معماری قلعه بندبن
قلعه بندبن دارای یک برج نگهبانی سنگی با ارتفاع 12 متر و قطر 4/5 است که در قسمت جنوبی قلعه با چشم انداز دهکده بندبن قرار دارد. بر خلاف بقیهی قسمتهای قلعه این برج و 8 سنگ انداز آن کاملا سالم هستند. در سراسر بنای برج، از بنای قلعه یک دیوار سنگی به طول 5 متر و پهنای 120 سانتی متر با مصالح گچ و درب قلعه با 1 متر ارتفاع در سمت شرق باقی مانده است. قطر دیوارهای قلعه در سراسر بنا بین 100 تا 170 سانتی متر است. قسمت شمالی این قلعه به دست جویندگان گنج و غارتگران آثار باستانی و حفاریهای مداوم آنها از بین رفته است.
قلعه باستانی بندبن بیش از صد سال قدمت دارد. و با توجه به موقعیتی که نسبت به دریای کاسپین و روستای بندبن و مناطق اطراف دارد به نظر میرسد که این قلعه برای مقابله با حملات دشمنان دریایی و دیده بانی اهالی روستای بندبن کاربرد داشته است. در اطراف این قلعه گنجینه های زیادی کشف شده است که نشان از اهمیت و قدمت آن دارد اما افسوس که بخش اعظمی از این گنجینه توسط غارتگران دزدیده شده و به کشورهای دیگر برده شده است.
در زیر قلعه بندبن، راهها، راهروها و دالان هایی برای رفت و آمد تعبیه شده بود، ولی در حال حاضر نقشه زیرزمینی آن موجود نیست و هنوز تعداد زیادی از آنها ناشناخته باقی مانده است. به نظر میرسد که این راهها مکانهای مخفی برای پنهان شدن و فرار در مواقع حمله و حتی بلایای طبیعی بوده است.
استفاده از مواد و ترکیبات خاص و کم نظیر از جمله زرده تخم مرغ و ساروج در بین سنگها و در معماری قلعه بندبن باعث شده است که با وجود رطوبت شدید هوا در حاشیه جنوبی دریای خزر این بنا تاکنون باقی بماند، که معماری بینظیر قلعه با چشم انداز طبیعت، موجب شگفتی کارشناسان یونسکو شده است.
قلعه بندبن به عنوان یکی از آثار ملی ایران با شماره ثبت 9924 در 1382/06/11 به ثبت رسیده است.
در ضلع جنوب غرب قلعه دیواری با طول 9 متر و ارتفاع 4 متر دیده میشود . ضخامت این دیوار حدود یک متر است و با گذر زمان درختهای زیادی روی این دیوار روییده و جلوهی زیبایی به آن بخشیده است.
به جز ضلع غربی قلعه که ورودی اصلی آن است قلعه از سه جهت دیگر شیب دارد و به پرتگاههای عمیقی منتهی میشود.
کاپیتان چارلز مکنزی کنسولگر انگلیسی که در سال 1858 به ایران سفر کرده بود در مقالهای که تحت عنوان سفرنامه شمال منتشر کرده بود قلعهی بندبن را اینگونه توصیف میکند: پایین دهکده بندبن، در فاصله کمی از چایجان برجی قدیمی به ارتفاع 9تا 12 متر است که راهی زیرزمینی نیز داشته است.
منوچهر ستوده ایران شناس و جغرافیدان کشورمان در مقالهای نوشته " بنایی که مکنزی از آن یاد می کند برجی تنها نبوده بلکه قلعه نسبتا بزرگی بوده که بر پوزه کوهی، مسلط بر دهکده بندبن ساخته شده است."
رئیس سازمان گردشگری در رابطه با قلعهی بندبن و اهمیت بناهای تاریخی گفته است: بنای برج بندبن با توجه به معماری و شواهدی که از آن یافت شده احتمالا به دورهی قبل از حکومت ایلخانیان برمیگردد. حفظ آثار تاریخی به خصوص بناهای تاریخی که در مناطق مسکونی و روستاها قرار دارند، به طور جدی نیازمند همکاری مردم است و مشارکت مردم در حفظ و نگهداری بناها و قلعههای تاریخی نیازمند فرهنگسازی است و این فرهنگ سازی باید در اولویت برنامه های اجرایی در حوزهی تاریخ و فرهنگ قرار گیرد.
نحوه دسترسی
برای رسیدن به این قلعهی تاریخی باید از شهرستان رودسر از طریق جادهی چابکسر-کلاچای به سمت روستای بندبن قاسم آباد بروید و پس از رسیدن به روستا از میان باغ مرکبات این روستا فاصلهی یک کیلومتر را طی گنید. پس از آن میتوانید قلعهی بندبن را مشاهده نمایید. رفتن به بالای قلعه بدون امکانات مناسب و راهنما امکان پذیر نیست پس به شما توصیه میکنیم اگر فکر صعود به قلعه را دارید حتما تجهیزات کوهنوردی خود را همراه ببرید.
جاذبههای گردشگری
اگر به شهرستان قاسم آباد سفر کردید علاوه بر بازدید از قلعهی تاریخی بندبن و تماشای جاذبههای گردشگری قاسم آباد از مناطق طبیعی و زیبایی چون جواهر دشت در کلاچای و آبشار زیبای بابا ولی در سیاهکل که هردو در نزدیکی قاسم آباد و روستای بندبن هستند دیدن کنید.
اقامتگاه مناسب
قبل از سفر به این منطقه میتوانید از طریق سایت ویلاجار دربارهی اقامتگاه بومگردی در سیاهکل و ویلا های موجود در کلاچای اطلاعات کسب کنید و از هزینهی هرشب اقامت در آنها مطلع شوید.
چهارشنبه 06 اردیبهشت 1402
روستای قاسم آباد علیا یکی از قدیمی ترین روستاهای گیلان میباشد .که قدمت آن 900 سال اندی میرسد .به واقع این بنا باید قبل حکومت صفویان بوده باشد .
چهارشنبه 21 دی 1401
یکشنبه 14 آذر 1400
سه شنبه 05 مرداد 1400
شنبه 11 اردیبهشت 1400
یکشنبه 15 فروردین 1400
شنبه 16 اسفند 1399
چهارشنبه 15 بهمن 1399
یکشنبه 14 دی 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399