ابرکوه از جمله قدیمی ترین شهرهای کشور ایران محسوب میشود و آثار باستانی فراوانی که از ایام قدیم در این مکان یافت شده بیانگر قدمت و تمدن چندهزار ساله این شهر می باشد.
یکی از این جاذبه های طبیعی وجود سرو کهنسالیست که از عجایب شهر ابرکوه یا ابرقو به شمار می آید.
درخت سرو ابرکوه که در شهر ابرکوه یزد واقع شده، مسن ترین موجود زنده در جهان میباشد، که دارای 25 متر ارتفاع، 18 متر محیط و 11.5 متر اندازه دور تنه است.
برخی از دانشمندان ژاپن و روسیه بعد از بازدید عمر این سرو کهن را 8000 سال برآورد کردند ولی دانشمند روسی دیگری بنام الکساندر روف، عمر این موجود زنده مهربان را بین 4 هزار تا 4 هزار و پانصد سال تخمین زده است.
حمدالله مستوفی در کتاب خود بنام نزهت القلوب که در سال 740 ه. ق تالیف شده است، در مورد سرو ابرکوه این چنین نوشته : آنجا سروی است که در جهان شهرتی عظیم دارد. چنانچه سرو کشمیر و بلخ شهرتی داشته و اکنون این از آنها بلندتر و بزرگ تر است.
برخی از مورخان نیز بر این باورند که نهال سرو ابرکوه را پسر حضرت نوح (ع) بنام یافث کاشته است. با تمام این اختلاف نظرها، سرو ابرکوه با قدمت چندین هزار ساله از جمله جاذبه های ایران است که سالانه بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی از آن به عنوان زنده ترین موجود تاریخ دنیا دیدن می نمایند.
در ایران باستان، کاشت درخت از اهمیت فراوانی در طبقات مختلف جامعه برخوردار بود. از آنجا که نماد درخت و به طور ویژه سرو، در نگاره ها و آثار تاریخی همچون حجاری های دوره هخامنشی در تخت جمشید آورده شده است، صحه ای بر این امر است.
و در جایی دیگر اینگونه آمده است که: گویند زرتشت، چون موسم اسپند به ابرقو رسید، با دست خود بذر سرو بر این دشت فشاند و بر مردمان نوید داد که درختی در آن میان بماند تا ببیند درفش، فرزندش، بهرام، پادشاه صبح دم رستاخیز را کویر ابرکوه را که درمی نوردی، به پیرترین ساکن کویرهای جهان خواهی رسید.
در فرهنگ زرتشتیان ، سرو به آن جهت که درختی همیشه سبز است، همواره در ایران از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و سرو 4000 ساله ابرکوه یا سرو زرتشت که نام دیگر آن است، بیانگر همین مسئله است.
سرو خمیده که در زمان های بعد در فرهنگ ایرانی ترمه نامیده شد، در نگاره ها، حجاری ها و در پارچه بافی ها نیز دیده می شود.
سرو ابرکوه را میتوان در دیگر آثار هنرمندان ایرانی از جمله مینیاتور، به شکلی منحصر به فردی مشاهده کرد. از سرو ابرکوه که نگین سبزی در دل کویر ایران است، به عنوان نمادی از زندگی و زیبایی در کل جهان یاد میشود.
سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد با آفت کشی و آزاد سازی حریم درخت سرو ابرکوه که در سال های اخیر انجام داده است، به نحوی توانسته است از این سرو قدیمی محافظت نماید.
لازم است بدانید در حال حاضر سرو ابرکوه در فهرست آثار ملی کشور در رتبه سوم به ثبت رسیده است.
برای دیدن سرو ابرکوه می بایست به استان یزد، ابرکوه، جاده یزد به سورمق سفر کنید.
سه شنبه 11 آبان 1400
شنبه 30 مرداد 1400
سه شنبه 15 تیر 1400
چهارشنبه 29 اردیبهشت 1400
یکشنبه 29 فروردین 1400
یکشنبه 24 اسفند 1399
شنبه 02 اسفند 1399
چهارشنبه 01 بهمن 1399
دست با سرو روان چون نرسد در گردن
چارهای نیست به جز دیدن و حسرت خوردن
سعدی
سه شنبه 25 آذر 1399
یکشنبه 11 خرداد 1399