مجموعه امیر چخماق یزد در مرکز بافت قدیمی یزد قرار داشته و تلفیقی از معماری اسلامی و بافتی سنتی می باشد.
سالها قبل، حاکمی از تبار تیموری به نام میر جلال الدین چخماق از سرداران شاهرخ تیموری و حاکم شهر یزد به همراه همسرش فاطمه خاتون به منظور آباد سازی شهر یزد قصد ساخت مجموعه ای بی نظیر را گرفتند که امروزه یکی از جلوه ها و نمادهای شاخص شهر باستانی یزد می باشد.
میدان امیر چخماق در حقیقت مرکز خیابان های اصلی شهر می باشد. این مجموعه ارزشمند که به قرن نهم هجری تعلق دارد شامل مسجد، تکیه، بقعه ستی فاطمه، بازارچه حاجی قنبر، آب انبار ستی فاطمه، نخل و آب انبار تکیه می باشد. بعدها شاه عباس صفوی بخش هایی از آن را مرمت و بازسازی نمود. در ابتدای قرن سیزدهم، سردر بازار و میدان مقابل مسجد تغییر کاربری داده و به حسینیه مبدل گشت و کتیبه ای به تاریخ 1296 هجری قمری جهت نشان دادن قدمت بنا در شاه نشین نصب گردید.
در دوره های قبل از پهلوی، مردم یزد اموات خود را به خاطر متبرک دانستن خاک حسینیه در میدان امیر چخماق دفن می کردند که در دوره پهلوی از این امر جلوگیری شد.
میدان امیر چخماق از میدان های حماسی یزد می باشد، در قبل از انقلاب، این میدان محل تجمع اهالی یزد و بعد از آن مرکز راهپیمایی و تظاهرات بود.
مسجدی در ضلع جنوبی میدان قرار دارد که بعد از مسجد جامع یزد، دومین مسجد با اهمیت این شهر به شمار می آید. این مسجد با شکوه، گنبد و کاشی کاری های سبزرنگ و دو شبستان و دو ورودی داشته و در سال 841 هجری قمری بنا شده است. در هشتی ورودی مسجد وقف نامه مسجد به خط نسخ دیده می شود.
در قرن سیزدهم بر سر در بازار، تکیه و دو مناره رفیع را بنا کردند. روزگاری موذنین بر فراز این مناره ها که به تمام شهر مشرف می باشد، اذان سر می دادند. در حقیقت این تکیه مکانی با غرفه های فراوان بوده که در هنگام عزاداری و انجام مراسم نخل برداری، حاکم در بخش شاه نشین و بانوان در دیگر غرفه ها مراسم را تماشا می کردند.
در این مجموعه عظیم و بی نظیر دو آب انبار وجود دارد که یکی از آنها در بخش جنوبی قرار داشته و به عهد صفویه تعلق دارد و موسوم به ستی فاطمه است و آب انبار دیگر در تکیه امیر چخماق در میان تکیه و بازار حاجی قنبر واقع شده و ورودی آن در دومین صفه تکیه قرار دارد. این آب انبار چهار بادگیر داشته که متأسفانه دو عدد از آنها به کلی از بین رفته و به موزه آب تعلق یافته است.
در زمان جهان شاه قره قویونلو، فردی به نام نظام الدین حاجی قنبر جهانشاهی حاکم یزد شد. حاجی قنبر بناهایی از جمله بازاری در شرق میدان امیر چخماق ایجاد کرد که به بازار حاجی قنبر مشهور گشت.
نخل عظیمی موسوم به نخل حیدری ها از عهده صفویه در میدان وجود داشته که برخی آن را قدیمی ترین نخل می دانند. از این نخل در مراسم عزاداری محرم استفاده می شود و اهالی یزد ارزش و احترام خاصی برای آن قایل می باشند.
طی سالیان اخیر حوضی عظیم و مجسمه هایی مسی در میدان ساخته شد که جلوه میدان را نسبت به گذشته دو چندان نمود.
برای دسترسی به مجموعه امیر چخماق می بایست به استان یزد، امتداد خیابان سلمان فارسی سفر نمایید.
شنبه 02 بهمن 1400
سه شنبه 11 آبان 1400
شنبه 30 مرداد 1400
مجموعه امیر چخماق از جاذبه های مهم شهر یزد است که شاید بشه اون رو با میدان نقش جهان برای اصفهانی ها مقایسه کرد و ارزش رفتن را قطعا دارد.
سه شنبه 15 تیر 1400
چهارشنبه 29 اردیبهشت 1400
یکشنبه 29 فروردین 1400
یکشنبه 24 اسفند 1399
شنبه 02 اسفند 1399
چهارشنبه 01 بهمن 1399
سه شنبه 25 آذر 1399
یکشنبه 11 خرداد 1399