از جمله جاذبه های طبیعی توریستی واقع در استان خوزستان تنگه ای بکر و عمیق به نام تنگه کول خرسان می باشد. با توجه به گرمای شدید خوزستان در فصل تابستان دره کول خرسان می تواند به یکی از بهترین مناطق گردشگری برای گردشگران داخلی و خارجی و همچنین اهالی منطقه تبدیل گردد. این تنگه برای افرادی که عاشق طبیعت هستند و حاضرند سختی های مسیر را به جان بخرند بسیار مناسب و پر از تجربه های تازه است.
این تنگه در 32 کیلومتری شمال دزفول قرار دارد و بخشی از رشته کوه زاگرس میباشد.
ویژگی های دره کول خرسان
ارتفاع دیواره های این تنگه بالغ بر 200 متر بوده و مملو از گیاه سیاووشان و آبشارها و آبچکان های فراوان زیبایی می باشد.
نکته جالبی که در رابطه با کول خرسان وجود دارد، گرم بودن آن در زمستان و سرد بودن آن در تابستان می باشد. در تابستان دمای کول خرسان به کمتر از 20 درجه سانتی گراد کاهش می یابد که این دما با شهر دزفول نزدیک به 30 درجه اختلاف دارد.
در کف کول خرسان، چشمه هایی می خروشند که موجب بوجود آمدن نهری دایمی در بستری از شن و ماسه می شوند.
نام دره کول خرسان
در زبان محلی کول به معنای دره می باشد اما هنوز مشخص نیست که چرا خرسان و یا خرسون در ادامه نام این دره آمده است. برخی معتقدند به علت وجود تعداد زیادی خرس در گذشته در این منطقه موجب شده تا کلمه خرس به نام دره افزوده شود. علاوه بر کول خرسان به تنگه ارواح نیز مشهور می باشد.
مسیر پیمایش دره کول خرسان
مسیر رسیدن به این دره نیز بسیار زیبا می باشد. در هنگام ورود به تنگه می بایست از انبوه درختان کنار (سدر)، نخل، انگور، انجیر وحشی و کُنار و نیزارها عبور کنید تا به دره برسید و این مسیر کمی آن را شگفت انگیز و رعب آور نموده است. هر چه به مرکز دره پیش میروید گیاهان دارویی همچون پرسیاوشان بیشتر دیده میشوند.
هر چه که مسافت بیشتری را در دره می پیمایید ارتفاع دیوارها بلندتر و عمق دره بیشتر می گردد تا جایی که بخش کمی از آسمان را می توانید ببینید و این کمی ترس و هیجان در شما بوجود می آورد. شاید به همین علت به این دره، تنگه ارواح نیز گفته می شود.
در مسیر دره با باریکههایی از آب برخورد میکنید که از دیوارههای دره جاری هستند و در زمان هایی که بارندگی زیاد باشد این آب باریکهها تبدیل به آبشار می شوند. در میان دره نیز جویی به صورت دائم در بستری شنی-ماسه ای جاری است که سرچشمه آن از چشمه های درون دره میباشد.
در طول مسیر پیمایش دره گاهی عرض تنگه آنقدر باریک می شود که تنها عبور یک نفر از آن امکان پذیر است و در بعضی مناطق آنقدر پهن و عریض می گردد که می توان وسعت آسمان را در بالای تنگه تماشا کرد. در قسمتی از تنگه، دیواره های آن در فراز آسمان به قدری به یکدیگر نزدیک می شوند که تنها روزنه ای را می توانید ببینید و این مسئله برای برخی آنقدر ترسناک و وحشت آور است.
صدای پرندگان و صدای چکیدن آب از دیواره ها تنها صدایی است که در پیمایش تنگه به گوش میرسد. در طول پیمایش به یک دو راهی میرسید که باید مسیر سمت راست را انتخاب کنید. حدود 4 ساعت پیمایش از بین خشکی و آب لازم است تا صدای آب رودخانه دز را بشنوید. این صدا پایان پیمایش دره را اعلام میکند.
یکی از شگفتی های دره کول خرسان در بخش انتهایی دره، غاری قوسی شکل است. این غار همچون تونلی به نظر می رسد و در انتهای آن آبگیری به ابعاد 3 متر در 5 متر جریان دارد که عاقبت به رودخانه دز سرازیر می گردد. یکی از تفریحات کول خرسان، شنا در این آبگیر است که در میان اهالی به آبگیر گهر مشهور می باشد.
از ابتدای کول تا بخش انتهای آن حدود 10 کیلومتر مسافت است و در بخش انتهایی آن، سطح آب به مقدار زیادی افزایش پیدا کرده و گردشگران را مجبور به شنا می میکند. با پایان پیمایش، رودخانه خروشان دز مشخص شده و صدای گرداب های تند و آب های جاری تمام محیط را فرا میگیرد. ادامه پیمایش از این محل بسیار خطرناک تر است و تنها افرادی که شناگر ماهری هستند قادر به ادامه راه میباشند. افرادی که تجربه، مهارت و ابزار لازم را داشته باشند میتوانند به دز رفته و بعد از حدود 3 ساعت و نیم به دزفول بروند. قایق سواری در رود دز میتواند رفتینگی متفاوت و هیجان انگیز برای گردشگران این منطقه داشته باشد.
جاذبه های نزدیک دره کول خرسان
قبل از رسیدن به دره کول خرسان مسیر روستای بیشه بزان شهیون با وجود سخت بودن اما زیبایی های زیادی دارد. سد دز یکی از جاذبه هایی است که میتوانید از کنار آن بودن لذت ببرید و کمی استراحت کنید. قبرستان قدیمی قلعه شاداب نیز با 10 کیلومتر طول و 4 کیلومتر عرض به عنوان یکی از بزرگترین قلعه های طبیعی کشور ایران شناخته می شود. قلعه در داخل کوه قرار دارد و با قلعه های دیگر بسیار متفاوت است. ادامه مسیر قلعه از مسیر مالرویی است که دامداران این منطقه جهت دستیابی به چراگاه ها از آن مسیر عبور می کنند. در دره اشکفت زرده نیز باقیمانده هایی از آسیاب وجود دارد که شاید به وسیله ایل بختیاری ساکن در این منطقه مورد استفاده بوده است.
مسیر دسترسی به دره کول خرسان
برای دسترسی به دره کول خرسان می بایست به استان خوزستان، دزفول، روستای بیشه بزان در منطقه شهیون سفر نمایید و با گذر از روستای پا قلعه به منطقه شهیون و پس از آن به تنگه برسید که البته برای رسیدن به تنگه می بایست 1.5 ساعت پیاده روی در پیش داشته باشید.
اقامت در دره کول خرسان
برای اقامت در این منطقه میتوانید در دامان طبیعت بکر شب را به صبح برسانید که البته ملزم به رعایت موارد بسیاری در برپایی کمپ است و همچنین میتوانید از اجاره ویلا در دزفول استفاده کنید و با خیالی آسوده شب را سپری کنید و برای دیدن جاذبه هایی همچون آبشار شوی و دریاچه شط تمی آمادگی کامل داشته باشید.
بهتری زمان سفر به دره کول خرسان
اواسط خرداد ماه بهترن وقت سفر به دره کول خرسان میباشد. در این ماه باران های بهاری کاهش پیدا کرده و خطر سیلاب به حداقل خود میرسد.
نکات مهم در سفر به دره کول خرسان
- پیاده روی برای رسیدن به تنگه بسیار سخت است و فقط افرادی که آمادگی و توان بدنی کافی دارند میتوانند از پس پیمایش دره و مسیر رسیدن به آن بربیایند.
- حضور یک راهنمای با تجربه از مهمات سفر به دره کول خرسان است.
- برخی به اشتباه دره اشکفت زرده را همان دره کول خرسان می پندارند که باید بگوییم این دو کاملا از هم مجزا هستند.
- گرداب مرگ بخشی از رودخانه دز است که به علت عمق زیاد و شدت بالای آب بسیار نا امن و خطرناک است.
- این منطقه فاقد هرگونه امکاناتی برای گردشگران است.
- قبل از سفر به دره کول خرسان از شرایط آب و هوایی منطقه اطلاع کافی پیدا کنید.
- آب آشامیدنی، نقشه یا GPS، کلاه ایمنی، کفش کوهنوردی، لباس اضافه، دارو های عمومی، وعده های غذایی، کبریت یا فندک و چادر مسافرتی حتما به همراه داشته باشید.
سه شنبه 28 دی 1400
سه شنبه 11 آبان 1400
دوشنبه 10 آبان 1400
شنبه 30 مرداد 1400
دوشنبه 14 تیر 1400
چهارشنبه 29 اردیبهشت 1400
یکشنبه 29 فروردین 1400
شنبه 02 اسفند 1399
چهارشنبه 01 بهمن 1399
سه شنبه 25 آذر 1399
دوشنبه 19 آبان 1399
چهارشنبه 30 مهر 1399
شنبه 01 شهریور 1399
دوشنبه 13 مرداد 1399
دوشنبه 23 تیر 1399
شنبه 07 تیر 1399
شنبه 31 خرداد 1399
یکشنبه 25 خرداد 1399
یکشنبه 11 خرداد 1399