با شنیدن نام زاینده رود اکثر افراد به یاد اصفهان و پل های تاریخی مانند پل خواجو و سی و سه پل می افتند. اما باید بگوییم که زاینده رود بسیار وسیع و طولانی است و سر چشمه آن از استان چهارمحال و بختیاری میباشد. یکی از این پل های تاریخی که روی زاینده رود خروشان، در دل طبیعتی بکر و سرسبز، در شهرستان سامان و نزدیک شهرکرد در 27 کیلومتری آن احداث شده پل زمان خان است.
سامان به عنوان نگین گردشگری چهار محال و بختیاری یکی از مناطق بی نظیر ایران است که با وجود رودخانه زاینده رود طبیعت بسیار دیدنی و باغ های بسیاری دارد و همواره از آبادترین شهرستان های چهارمحال بوده است. در سامان تنوع طبیعت را یکجا خواهید دید، دشت، کوهستان، آثار تاریخی و باغ های سرسبز که عمدتا در حاشیه زاینده رود واقع شده اند. علاوه بر پل تاریخی زمان خان، پل هوره، مسجد جامع سامان، مقبره دهقان سامانی، مجموعه آسیاب های آبی پل زمان خان و قلعه هوره از جمله دیگر جاذبه های تاریخی شهر سامان هستند.
پل زمان خان را می بایست در شمار تاریخی ترین پل های کشور دانست زیرا ساخت آن به زمان صفویه باز می گردد، اما عده ای بر این باورند که بقایای پلی قدیمی از عهد ساسانیان در محل این پل دیده شده که با این اوصاف میتوان قدمت آن را به زمان ساسانیان نسبت داد. این پل تاریخی که بر روی رودخانه زاینده رود قرار دارد در گذشته محل عبور و مرور ایلات و عشایر قشقایی بوده است. این پل موجب آسان گشتن عبور از رودخانه زاینده رود و جلوگیری از تلف شدن چهار پایان هنگام عبور از رودخانه می شده است.
کوچ نشینان زاگرس در وقت کوچ، باید از روی رودخانه زاینده رود عبور کرده تا به طرف دیگر و به ساحل روند که تا پیش از ساخت پل زمانخان این مهاجرت بسیار سخت و با مشقت انجام می شد و موجب خسارات جانی و مالی زیادی به عشایر میشد. بعد از اینکه یکی از کودکان عشایر به داخل آب افتاد و غرق شد، مادر او به نزد زمان خان یکی از بزرگان ایل قشقایی رفت و گلایه خود را مطرح کرد و زمانخان نیز دستور احداث این پل را در مسیر عبور و مرور کوچ داد. دلیل نامگذاری پل هم به خاطر بزرگ ایل قشقایی است.
این پل باستانی، 32 متر طول و 12 متر ارتفاع و 4/5 متر عرض داشته و روی سه پایه سنگی با دو دهانه 8 متری به صورت جناغی قرار گرفته است. در ساخت پل زمان خان از مصالحی همچون سنگ، آجر و ملاط گچ و ساروج استفاده شده و معماری آن به پل های زمان ساسانی همچون پل مشهور دزفول یعنی پل دِز شبیه است، به همین علت برخی آن را پل ساسانی نامیده اند.
در گذشته به جهت عبور از رودخانه زاینده رود پل های فراوانی احداث شده بود که متأسفانه با بارش باران و یا طغیان رودخانه از بین می رفتند. اما از آنجا که پل زمان خان برای جلوگیری از رانش بر روی پایه های سنگی استوار شده در برابر طغیان رودخانه مقاوم می باشد. در حقیقت زمان خان با ساخت هوشمندانه این پل بر روی صخره های سنگی که همچون موج شکن عمل می نمایند، موجب دو چندان شدن مقاومت پل گردیده است. پل زمان خان دارای دو دهانه قوسی شکل میباشد که روی سه پایه سنگی واقع شده اند. پایه میانی پل به طور دقیق در وسط رودخانه تعبیه شده و بر روی آن نیز با هدف کاهش وزن سازه پل یک دریچه تو خالی قرار داده اند. استحکام بیشتر پل زمان خان نیز با قرار دادن آن روی یک صخره در پیچ رود انجام شده است.
پل باستانی زمان خان یک بار در سال 1202 هجری شمسی توسط کارگزاران حکومت صفوی و یک بار در سال 1321 هجری شمسی توسط حاج عبدالحسین قزوینی مالک روستای چمعالی مرمت و بازسازی شد. همچنین سازمان میراث فرهنگی استان چهار محال و بختیاری نیز طی این سال ها تغییراتی در ظاهر و نمای پل ایجاد کرده است. پل زمانخان علاوه بر داشتن ارزش تاریخی، به دلیل قرار گرفتن در منطقه ای خوش آب و هوا به قطب اصلی گردشگری چهارمحال تبدیل شده است.
این پل در فهرست آثار ملی ایران با شماره ثبت 1744 قرار گرفته است.
جاذبه ها و امکانات نزدیک پل زمانخان
یکی از جاذبه هایی که می توانید در سفر به این منطقه از آن دیدن نمایید دهکده زاگرس در فراز پل زمان خان می باشد. در این دهکده واحدهایی برای اقامت گردشگران و مشرف به زاینده رود در نظر گرفته شده است. در نزدیکی پل نیز مکان های تفریحی و همچنین محل هایی برای اقامت روزانه گردشگران مانند هتل، ویلا، محل مخصوص کمپ کردن، و امکاناتی مانند سرویس بهداشتی، رستوران، سفره خانه و فروشگاه های صنایع دستی و سوغات فراهم شده است.
یکی از تفریحاتی که در این منطقه انجام می شود و سالانه گردشگران بسیاری را به خود جذب می نماید، رفتینگ زاینده رود می باشد. با انجام این ورزش آبی می توانید اوج هیجان را تجربه کنید و لذت ببرید. همچنین بر روی زاینده رود پل معلقی تعبیه شده که عبور از آن بسیار هیجان انگیز می باشد. ماهی قزل آلای وحشی نیز از معروف ترین ماهی های رودخانه هستند که دیدن آنها بسیار جالب است.
اگر قصد بازدید از پل زمانخان و شهر سامان را داشتید در بهار و تابستان عازم سفر شوید، زیرا سامان یک منطقه سردسیر است که از اواخر تابستان تا اوایل بهار این سرما در شهر احساس میشود. حتی اگر در فصل تابستان به سامان آمدید لباس گرم خود را فراموش نکنید.
در فصولی که احتمال بارش باران زیاد است از شنا در زاینده رود خودداری کنید.
دسترسی به پل زمانخان
برای دسترسی به پل زمان خان می بایست به استان چهار محال و بختیاری، شهرکرد و سامان، 27 کیلومتری شهرکرد سفر نمایید. با رسیدن به سامان به خیابان جانبازان رفته و مسیر روستای ایل بیگی را ادامه دهید. پل زمانخان در نزدیک روستای ایل بیگی واقع شده است.
اقامت در سامان
اگر قصد دارید مدت طولانی تری در سامان بمانید، امکان اجاره ویلا در سامان در سایت ویلاجار فراهم می باشد.
سه شنبه 28 دی 1400
سه شنبه 11 آبان 1400
دوشنبه 10 آبان 1400
شنبه 30 مرداد 1400
دوشنبه 14 تیر 1400
چهارشنبه 29 اردیبهشت 1400
یکشنبه 29 فروردین 1400
شنبه 02 اسفند 1399
چهارشنبه 01 بهمن 1399
سه شنبه 25 آذر 1399
چهارشنبه 21 آبان 1399
اینقدر مکان های زیبا اطراف این رود وجود داره که قابل گفتن نیست. خوشا سامان و وصفِ بی مثالش...
شنبه 03 آبان 1399
یکشنبه 06 مهر 1399
سه شنبه 14 مرداد 1399
چهارشنبه 25 تیر 1399
دوشنبه 09 تیر 1399
شنبه 31 خرداد 1399
یکشنبه 25 خرداد 1399
یکشنبه 11 خرداد 1399