غار کرفتو (Karaftu) بزرگترین غار تاریخی ایران در 64 کیلومتری شهر باستانی سقز و در حوالی روستای یوزش باش کندی استان کردستان واقع شده است.
این غار در ارتفاعی بالغ بر 100 متر قرار دارد و برای رسیدن به آن می بایست بیش از 180 پله را پیمود.
این غار بی نظیر دالانی طبیعی دارد که بالغ بر 600 متر طول داشته و ارتفاع سقف آن بین یک الی 12 متر می باشد.
کتیبه ای یونانی بر سردر یکی از اتاق های طبقه سوم غار نصب شده که عنوان غار را معبد هراکلس نوشته و متن آن از این قرار می باشد:
این خانه هراکلس است، هر کس در آن وارد شود در امان است.
برخی با توجه به وجود این کتیبه بر این باورند که احتمالا این غار مدتی محل سکونت سلوکیان بوده است. ستون فقرات غار نزدیک به 750 متر طول داشته و مسیر آن در دهانه ها و دالان های مختلف منشعب گشته و پر پیچ و خم می باشد؛ به همین جهت تا به حال تمام مسیرهای غار، شناسایی نشده است.
در معماری این غار سعی بر این بوده تا اتاق ها به یکدیگر راه داشته باشند و بر دیواره برخی از آنها نقوشی از حیوانات، انسان و گیاه کشیده شده است.
موقعیت غار به صورتی است که به طور کلی بادگیر نمی باشد و به همین جهت در زمستان ها و در فصول سرد سال، درون غار گرم و در تابستان ها هوای غار خنک و مطبوع می باشد.
بر اساس تحقیقات صورت گرفته متوجه شده اند که غار کرفتو در دوران میان زیستی، زیر آب بوده و در اواخر این دوره سر از آب بیرون آورده است. این غار از جمله غارهای آهکی و طبیعی است که طی دوران های متعدد تغییرات فراوانی یافته است.
غار کرفتو چهار طبقه دارد و طول آن 750 متر می باشد و در آن مسیرهای فرعی بسیاری وجود دارد.
در این غار آثار تاریخی فراوانی کشف شده است که در میان آنها می توان به تراشه ای سنگی در طبقه چهارم اشاره کرد. این آثار نشان می دهد انسان ها در دوران پیش از تاریخ از این غار استفاده می کرده اند. همچنین نمونه سفال ها و اشیای کشف شده، ادامه اقامت انسان را در طی دوران های تاریخی اشکانی و ساسانی و دوران اسلامی یعنی سده های ششم تا هشتم هجری قمری نشان می دهد.
طی سال های 1378 و 1379 به منظور سامان دهی به فضای پیرامونی غار اقداماتی صورت گرفت که شامل پله بندی، سکوهای استراحت، پارکینگ، سرایداری، سرویس های بهداشتی و برق کشی غار می باشد.
در اثر گذر زمان، این غار ریزش هایی داشته که موجب شده اند تعداد دالان ها و اتاق ها به طور کامل مشخص نگردد.
زیباترین قسمت غار به طبقه سوم تعلق دارد. در این بخش از غار دقت بسیاری در تراشیدن و کندن اتاق ها، فرم خاص سقف ها به شیوه کمانی، ایجاد درگاه ها و پله های آستانه آن در پنجره ها و نورگیرهای اتاق ها شده است و تزئینات به کار رفته در این بخش بسیار زیبا و ارزشمند می باشند.
غار تاریخی و با شکوه کرفتو به علت برخورداری از معماری بی نظیر صخره ای، ارزش به سزایی داشته و در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسیده است.
برای دسترسی به غار کرفتو می بایست به استان کردستان، 64 کیلومتری شهر باستانی سقز و در حوالی روستای یوزش باش کندی سفر نمایید و یا از طریق مسیر تهران، قزوین، زنجان، بیجار، دیواندره به غار کرفتو سفر نمائید.
سه شنبه 28 دی 1400
سه شنبه 11 آبان 1400
دوشنبه 10 آبان 1400
شنبه 30 مرداد 1400
دوشنبه 14 تیر 1400
چهارشنبه 29 اردیبهشت 1400
یکشنبه 29 فروردین 1400
شنبه 02 اسفند 1399
چهارشنبه 01 بهمن 1399
سه شنبه 25 آذر 1399
یکشنبه 11 خرداد 1399