کویر اشتهارد از بهترین نمونه های اقلیم کویری در ایران است که با جاذبه های منحصربه فردی که دارد، موجب محبوبیت در بین کویرنوردان و علاقه مندان به کویر برای کویرنوردی و سافاری و لذت بردن از طبیعت کویر شده است. کویر اشتهارد به قشلاق حسین خانی و یا کویر قارپوز آباد نیز مشهور می باشد و در شمال شهرستان اشتهارد و جنوب شرقی مهرشهر کرج در استان البرز واقع شده است. اشتهارد با تهران حدود 100 کیلومتر و با کرج 63 کیلومتر فاصله دارد. شاید بسیاری از مردم تاکنون استان البرز را با داشتن جاذبه هایی همچون جاده چالوس، پیست اسکی دیزین و روستاهای سرسبز و خوش آب و هوا مانند شهرستانک میشناختند اما از آنجا که کویر نمک اشتهارد به استان تهران بسیار نزدیک می باشد، می تواند به یکی از قطب های گردشگری کشور تبدیل گردد.
مشخصات کویر اشتهارد
این کویر دارای 60 کیلومتر طول و 20 کیلومتر عرض می باشد و موقعیت جغرافیایی آن به صورت 36 درجه تا 35 درجه و 38 دقیقه شمالی و 50 درجه و 50 دقیقه شرقی تا 50 درجه و 6 دقیقه شرقی است.
در قلب کویر دق زیبایی وجود دارد که در حاشیه این دق ارتفاعات و گنبدهای نمکی زیبایی با رنگ های متنوع دیده می شود. دق به منطقه ای عاری از هرگونه آب و علف گفته میشود که معمولا در کویر به چشم میخورد و با وجود عدم حیات در آنها، آرامشی که در پی سکوت محض این ناحیه پدید می آید بسیار دلنشین است. اما در دق اشتهارد برخلاف دق های دیگر که در آنها هیچ نوع پوشش گیاهی یافت نمیشود، می توان بوته های درمنه دشتی را مشاهده کرد که عطر و بوی خاصی هم دارند.
با وجود اینکه گنبدهای نمکی حاشیه کویر اشتهارد متأسفانه در اثر استخراج نمک، آسیب بسیاری دیده اند اما کویر اشتهارد از فراز این گنبدها بسیار زیبا به نظر می رسد.
از جذاب ترین بخش های کویر اشتهارد، تپه ها و ارتفاعات رنگی آن است که همچون رنگین کمانی زمینی کویر را مزین ساخته اند. علت رنگین بودن آنها نیز داشتن مواد معدنی خاصی است که هرکدام رنگی منحصربه فرد دارند و در کنار هم این زیبایی را ایجاد کرده اند.
در حاشیه ارتفاعات درمنه دشتی و در بخش مرکزی کویر پوشش گیاهی وجود ندارد اما در بخش جنوبی کویر روخانه شور (ابهر رود) که در میان اهالی به شورکات مشهور می باشد از غرب به شرق جاری شده و از آوج قزوین سرچشمه میگیرد، به صورت باتلاقی می باشد. این رودخانه زندگی را به کویر بخشیده و شرایط محیط زیست این ناحیه را برای گونه هایی از جانوران فراهم نموده است. در هنگام سفر به این منطقه چه به صورت پیاده و چه با اتومبیل نمی بایست به این باتلاق نزدیک شوید تا مشکلی برایتان بوجود نیاید.
در ارتفاعات شمالی اشتهارد در اثر فرسایش رود، باتلاق نمکزار زهکشی شده و رود شور در اثر شیب کم در زمین نفوذ می کند و موجب بوجود آمدن کویر اشتهارد می شود. با عبور رود شور از این نمکزار به شوری این آب در نزدیک پلیس راه ماهدشت افزوده می شود و عاقبت به حوضه آبریز دریاچه مسیله قم می ریزد.
این دشت زیبا برای رصد آسمان و ستارگان در شب بسیار منطقه ای مناسب میباشد.
کویر اشتهارد در نزدیکی روستای قارپوز آباد قرار گرفته است و به همین علت کویر اشتهارد به قارپوز آباد نیز مشهور می باشد که قارپوز در زبان آذری به معنای هندوانه است.
پوشش جانوری کویر اشتهارد
در رودخانه شور (ابهر رود) تعداد کمی ماهی گورخری وجود دارد و در برخی از فصول پرندگانی همچون پرستو، سلیم طوقی، اگرت سفید و عقاب استپی در این منطقه پرواز می کنند.
جاذبه های نزدیک کویر اشتهارد
اگر به کویر اشتهارد سفر کردید از روستای قارپوز آباد نیز بازدید نمایید. در این روستا تپه باستانی قارپوز آباد وجود دارد که به زمان ساسانیان یعنی سده 4 و 5 هجری قمری تعلق داشته و در سال 1386 در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسیده است.
از دیگر جاذبه های این منطقه می توان به دو امامزاده با نام های رحمان و زید و سه گنبندان از نوادگان امام جعفر صادق (ع) در مسیر اصلی کرج به اشتهارد اشاره کرد. این امامزاده نیز از جمله اماکن مذهبی تاریخی می باشد که به قرن 7 و 8 هجری تعلق داشته و معماری خاصی در ساخت آن به کار رفته است. گنبد شرقی این امامزاده به زمان ایلخانی و گنبد غربی آن به زمان تیموری و گنبد شمالی آن به زمان صفویه تعلق دارد.
در نزدیکی امامزاده سه گنبدان قلعه ای مشهور به پلنگ آباد وجود دارد که به عهد صفویه و قاجاریه مربوط می باشد. امروزه تنها سه برج از چهار قلعه باقی مانده و باقی بناها در طی گذشت زمان تخریب شده اند. قلعه پلنگ آباد در تاریخ 11 مهر 1383 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بهترین زمان سفر به کویر اشتهارد
بهار و پاییز بهترین فصول برای حضور در کویر است. زیرا در تابستان روزها به شدت گرم و طاقت فرسا میشود و زمستان شب ها بسیار سرد و غیر قابل تحمل است.
مسیر دسترسی به کویر اشتهارد
برای دسترسی به کویر اشتهارد می بایست به استان البرز، اشتهارد سفر کنید و از جاده جدید نظر آباد کرج به اشتهارد که از میان کویر عبور میکند، به این کویر دست یابید.
نکاتی در سفر به کویر اشتهارد
- اگر قصد رفتن به کویر را داشتید هرگز به صورت انفرادی اقدام به سفر نکنید و حتما از گروه های کویرنوردی کمک بگیرید.
- قبل از سفر از شرایط آب و هوایی جاده مطلع شوید.
- لوازم مورد نیاز از جمله آب آشامیدنی، لباس مناسب، دستکش، کلاه آفتابگیر، کفش مناسب، مواد غذایی و کرم ضد آفتاب را به همراه داشته باشید.
- همانطور که در بالا گفته شد از محدوده باتلاق کویر اشتهارد عبور نکنید.
- در حفظ پوشش گیاهی محدود و کمیاب منطقه اشتهارد بکوشید.
- در این منطقه پارکینگ، چشمه آب نوشیدنی، سرویس بهداشتی و همچنین اقامتگاه در ابتدای مسیر کویر نوردی موجود است.
اقامت در البرز
اگر به کویر اشتهارد سفر کردید و قصد اقامت داشتید میتوانید اجاره ویلا در البرز را انتخاب کرده و اقامتگاه مورد نظر را رزرو کنید.
سه شنبه 28 آذر 1402
سه شنبه 28 دی 1400
حتما از مسیریاب استفاده کنید(اولویت با پرس وجو از محلی ها) زیرا خاکی بیراهه زیاد داره و همه آنها شبیه هم هستند.
از باز بودن مسیر خاکی قبل از ورود اطمینان حاصل کنید بعضی قسمتها جای دور زدن برای خودرو نیست.
موفق باشید
دوشنبه 10 آبان 1400
شنبه 30 مرداد 1400
چهارشنبه 29 اردیبهشت 1400
شنبه 02 اسفند 1399
چهارشنبه 01 بهمن 1399
سه شنبه 25 آذر 1399
سه شنبه 20 آبان 1399
پنج شنبه 01 آبان 1399
شنبه 05 مهر 1399
سه شنبه 14 مرداد 1399
کوه های رنگی، غار نمکی، خانه های سنگی که مال 3 هزار سال پیش خیلی قشنگه 😍😍😍👏👍
چهارشنبه 25 تیر 1399
یکشنبه 08 تیر 1399
شنبه 31 خرداد 1399
یکشنبه 25 خرداد 1399
یکشنبه 11 خرداد 1399