آشنایی با فرحزاد تهران
محله فرحزاد، برای اهالی تهران بهترین و محبوب ترین تفرجگاهی است که میتوانند آخر هفته و ایام تعطیل را در آن سپری کنند و از هوای دلچسب و باغ رستوران های متعدد آن لذت ببرند. اگر به تهران سفر کردید پیشنهاد میکنیم حتما یکبار به این مکان مفرح سر بزنید و از فرحزادگردی لذت ببرید.
فرحزاد جز محله های قدیمی در شمال غرب تهران است که در گذشته به عنوان روستایی خوش آب و هوا شناخته میشد.
این محله تا سالهای نه چندان دور، به عنوان روستایی در مسیر پیاده روی رسیدن به امامزاده داوود مورد توجه گردشگران بود. امروزه نیز با توجه به گذر زمان و پیشرفت این منطقه، بیشتر از 2 دهه است که این تفرجگاه جز مهمترین و محبوبترین مکان های تفریحی در تهران میباشد و باغ توتستان آن همواره مقصد گردشگران زیادی بوده است. به طوری که آنقدر استقبال گردشگران از باغچه رستوران های آن زیاد است که شب ها به سختی میتوان جای پارک برای اتومبیل پیدا کرد.
فرحزاد تهران از سه محله با نام های محله فرحزاد بالا در شمال اتوبان یادگار امام، محله امامزاده و محله فرحزاد پایین در جنوب اتوبان یادگار امام تشکیل شده است.
بخش شمالی تفرجگاه فرحزاد به دامنه ارتفاعات رشته کوه البرز ختم میشود که ارتفاع آن از سطح آب های آزاد 1800 متر میباشد و به عنوان مرز شمالی تهران به حساب می آید. ضلع غربی فرحزاد به رودخانه فرحزاد و به دره میرسد و وسعت این منطقه از بزرگراه یادگار تا دامنه رشته کوه البرز میباشد. در ضلع شرقی فرحزاد نیز جاده قدیم امامزاده داوود، خیابان گلپاد و مرز بین تپه های مشرف به فرحزاد و شهرک های مسکونی قرار دارد.
ویژگی های فرحزاد تهران
امروزه بیشتر ساکنان فرحزاد تهران را اهالی قدیمی آن شامل میشوند و به خاطر توسعه و تغییرات شهر تهران در سالهای گذشته، افراد مختلف نیز به این مکان مهاجرت داشته اند. فرحزاد امروزه جمعیتی حدود 20 هزار نفر دارد و از اقوام ترک زبان، قوچانی و قزوینی در آن زندگی میکنند.
دو عامل تاثیر گذاری که سبب شد فرحزاد تهران در قیاس با دیگر آبادی های شمیران مانند شکراب و آهار پیشرفت بیشتری داشته باشد و مورد توجه گردشگران قرار گیرد، ایستگاه بودن آن در مسیر زیارت امامزاده داوود و اسکان موقت اهالی تهران است.
با ورود به فرحزاد تهران، سنت و مدرنیته را در کنار هم مشاهده میکنید. در مقابل رستوران های سنتی کافه ها و رستوران های امروزی قرار دارند که عمدتا پاتوق جوانترها هستند و در رستوران های سنتی درختان سرسبز و گلدان های رنگارنگ و زیبا و تخت های چوبی دیده میشود که معمولا خانواده ها و زوج ها تمایل دارند از این مکان ها استفاده کنند.
قهوه خانه های قدیمی و سنتی نیز در فرحزاد دیده میشود که همیشه منقل های کباب جلو درب آنها قرار دارد و بوی دود فضای اطراف را پر کرده است. در این قهوه خانه ها، قلیان، چای و غذای ساده مثل املت و نیمرو به مشتری ارائه میشود و بیشتر این قهوه خانه ها، محل تجمع افراد مسن و یا جوان است. این قهوه خانه ها قیمت کمتری نسبت به سایر مکان های فرحزاد دارند و به همین دلیل پرطرفدارتر هستند.
در فرحزاد تهران، بساط های کنار گذر نیز به چشم میخورند که خوراکی های فصلی متنوعی مانند لبو داغ، مغز گردو، باقالی داغ، لواشک و آلوچه را به گردشگران عرضه میکنند.
معمولا تجمع گردشگران تا ساعت 23 ادامه دارد و بعد از آن هیاهو و شلوغی این منطقه به پایان میرسد و سکوت فرحزاد را فرامیگیرد تا روز بعد پذیرای گردشگران دیگر باشد.
امروزه شب های تابستان در فرحزاد، افراد زیادی برای رهایی از دغدغه های روزانه یا گذراندن اوقاتی در کنار خانواده و دوستان، از رستوران های سنتی و قهوه خانه های این منطقه استفاده میکنند. این منطقه برخلاف مناطق دیگر تهران مانند درکه و یا دربند، طبیعت سرسبز و زیبایی ندارد و فاقد کوه است. اما تابلوهای رنگارنگ کافه ها و رستوران ها و قهوه خانه های سنتی و حضور دستفروشان کنار خیابان افراد را وادار به ماندن در این مکان با نشاط و پرهیاهو میکند. از نکات مثبت فرحزاد میتوان گفت که معمولا در این منطقه فست فود سرو نمیشود و بیشتر غذاهایی که در رستوران ها ارائه میشود دیزی، جگر، جوجه و کباب است. به همین خاطر مردم به سالم بودن غذاهای این منطقه اطمینان دارند.
لازم به ذکر است در گسترش فضاهای سبز منطقه فرحزاد، بخشی از دره آن به بوستان نهج البلاغه تبدیل شده است.
تاریخچه محله فرحزاد تهران
بعضی افراد عقیده دارند که نام فرحزاد از فرح گرفته شده که به خاطر خوش آب و هوا بودن و فرحبخش بودن این مکان، نام فرحزاد را روی آن نهاده اند. اما طبق بررسی های دیگری که صورت گرفته مشخص شده است که نام این منطقه فره زاد بوده که به معنی توشه عظیم میباشد. به همین خاطر عده ای امروزه نام فرحزاد را به صورت فرهزاد مینویسند. پس نمیتوان گفت که فرهزاد شکل غلطی از این کلمه است.
عباس اقبال که از نویسندگان و مقاله نویسان نوین ایرانی است در کتاب خود به این منطقه چنین اشاره میکند:
فرحزاد روستایی است در شمال غربی طهران که بین کن و تجریش قرار دارد. نام این روستا در کتاب منطقه الطالبیه به صورت فرزاد آمده است. شکل درست فرحزاد که در قدیم متدوال بوده به صورت فرهزاد بوده است و بعدها به شکل فرحزاد درآمده که به معنی ظهور شادی و محل زایش بوده است.
درواقع نام فره به تدریج به شکل عربی آن یعنی فرح تبدیل شد و دیگر از فرزاد و فرهزاد خبری نیست.
در زمانی که فرحزاد تنها به عنوان یک روستا شناخته میشد، در کتاب فرهنگ جغرافیایی ایران در رابطه با آن چنین آمده است:
روستای فرحزاد جزو منطقه شمیران، در دوازده هزار گزی تهران و در 9 هزار گزی باختر واقع است. منطقه ای سردسیر در دامنه کوهستان است که جمعیت آن هزار و دویست نفر میباشد و آب آنها از قنات تامین میشود. محصولات این روستا توت، یونجه و غلات است. شغل بیشتر اهالی چارپاداری و کشاورزی است و یک مسیر ماشین رو و یک دبستان نیز دارد. مزرعه یونجه زار کهریزک نیز جزو این روستا محسوب میشود. زائرانی که برای زیارت امامزاده داوود می آیند از اهالی این روستا برای تردد در این مسیر قاطر یا الاغ کرایه میکنند؛ به همین خاطر شغل بیشتر اهالی روستا چارپاداری میباشد. در فصل تابستان نیز خانواده ها باغچه یا خانه اجاره میکنند.
با مطالعه نوشته های گذشتگان درمیابیم که این روستا در گذشته نیز از مناطق خوش آب و هوای تهران به شمار میرفته است و بین زوار و گردشگران بسیار محبوب بوده است.
معیر الممالک در مورد مستوفی الممالک، مالک بسیاری از روستاهای اطراف تهران مانند بهجت آباد، فرحزاد، یوسف آباد، ونک و غیره می گوید:
مستوفی الممالک در آبادی روستاها و ساخت قنات بسیار تلاش میکرد و حسن آباد، فرحزاد و یوسف آباد از مناطقی است که او در توسعه آنها بسیار کوشیده است.
مکان های مذهبی فرحزاد تهران
در منطقه فرحزاد سه امامزاده دفن هستند. این سه امامزاده از زبان اقبال آشتیانی چنین است:
امامزاده هادی از اجداد امامزاده داوود است که در این روستا به خاک سپرده شده است.
ابوعبدالله بن حسن المرتضی بن محمدالهادی بن یحیی بن یحیی القاسم السی بن ابراهیم طباطبا بن اسماعیل بن ابراهیم بن حسن مثنی بن امام حسن نام یکی از امامزاده ها و پدران او است.
در بدایع الانساب گفته شده که ابوطالب محمد در فرح زاد دفن است.
نقاط ضعف فرحزاد
در کافه های مدرن فرحزاد نظارت کمی صورت میگیرد و به خاطر استعمال قلیان، صدای موزیک بلند و ... و مسائلی از این دست، خانواده ها این محله را مناسب تفریح و سپری کردن اوقات فراقت نمیدانند.
شهرداری تهران تنها در گسترش فضاهای سبز فرحزاد اقدامات موثری انجام داده اما برای ساماندهی و گسترش رستوران ها و کافه های این منطقه اقدام مثبتی نمیکند و محدودیت های زیادی برای آنها اعمال میکند.
مسیر دسترسی به فرحزاد تهران
برای رفتن به فرحزاد، به بزرگراه یادگار امام جنوب رفته و از آنجا وارد خیابان شهید فرحزادی شوید تا به این تفرجگاه برسید.
سه شنبه 28 دی 1400
شنبه 30 مرداد 1400
یکشنبه 13 تیر 1400
چهارشنبه 29 اردیبهشت 1400
سه شنبه 28 اردیبهشت 1400
شنبه 28 فروردین 1400
شنبه 23 اسفند 1399
پنج شنبه 30 بهمن 1399
چهارشنبه 01 بهمن 1399
دوشنبه 24 آذر 1399