یکی از مکان های بسیار دیدنی و زیبا در شهر شیراز، باغ نارنجستان قوام است.
این عمارت از لحاظ معماری و گذشته ی تاریخی که دارد، بسیار حائز اهمیت است و گردشگران بسیاری را از نقاط مختلف جهان مجذوب خود کرده است.
ساخت این عمارت در سال 1257 شروع شد و تا سال 1267 هجری شمسی ادامه پیدا کرد. عمارت مذکور در دوره ناصرالدین شاه قاجار به دستور علی محمدخان قوام، که از خاندان های بزرگ آن زمان بوده، ساخته شده است.
سرانجام این باغ و عمارتش در سال 1345 هجری شمسی، به دانشگاه شیراز اهدا گشت و هم اکنون از جاذبه های توریستی شهر شیراز به حساب می آید.
اخیرا زیرزمین قسمت شمالی این عمارت را تعمیر کرده اند و از آن به عنوان موزه استفاده می کنند. در این موزه اشیاء اهدا شده توسط پروفسور پوپ را نگهداری می کنند.
مساحت این باغ، 3500 متر مربع می باشد و زیربنای ساختمان های موجود در باغ که در ضلع های شمالی و جنوبی قرار دارند، 940 متر مربع است.
بناهای دیگری همچون حسینیه قوام، مکتبخانه قوام (خانه عراقیها)، حمام گچینه، اندرونی قوام (منزل زینتالملوک)، حمام اختصاصی قوام و دیوان خانه قوام (نارنجستان) در این باغ مشاهده می شوند.
این مکان برای اجلاس سران قاجار، دیوانخانه ها و همچنین محلی برای مراجعه عموم بوده است.
معماری خارق العاده، آینه کاری ها، کاشی کاری ها، گچ بری ها، کنده کاری ها و دیگر دیدنی های این باغ، بیننده را جذب خود می کند.
یکی از ویژگی های مهم این باغ این است که در طراحی آن اصل تقارن رعایت شده است.
گچ بری های زیبای روی دیوارهای ایوان، جایگاه هنر در دوره قاجار را به نمایش می گذارد.
کف سالن از کاشی های سفید و آبی پوشیده شده است و زیبایی منحصر به فردی دارد.
اتاق های مجاور تالار آینه، سقف های چوبی و کنده کاری شده دارند.
اتاق اصلی که در کنار ایوان واقع شده است، سقف آینه کاری شده دارد و به قدری زیبا و خیره کننده است که بیننده را مجذوب خود می کند.
در ناحیه جلو عمارت، درهایی با شیشه های رنگارنگ مشاهده می شوند. این شیشه های رنگی در دوره قاجار از اروپا به ایران آورده شدند.
تمام در های این عمارت از چوب گردو ساخته شده است. خاتم کاری و منبت کاری روی درها، به شکوه این عمارت می افزاید.
عمارت دارای دو طبقه است که در مجموع 20 اتاق در این دو طبقه وجود دارد. غیر از ضلع شرقی، کلیه اتاق ها به یکدیگر راه دارند و در نهایت به آخرین اتاق ضلع غربی خواهند رسید.
زیر زمین عمارت از بخش جنوبی تا بخش شمالی ادامه دارد. زیر زمین بخش جنوبی اسلحه خانه و زیر زمین بخش شمالی محلی برای نگهداری برنج، حبوبات و عرقیجات بوده است.
آب نمایی در وسط حیاط وجود دارد که در دو طرف آن گل کاری کرده اند. درختانی همچون سرو، نارنج و نخل در دو طرف گذرگاه میانی وجود دارند.
در پایان راه نیز حوضی پر از آب وجود دارد که تصویر زیبای عمارت را منعکس خواهد کرد.
در اردیبهشت ماه سال 1345، این باغ و عمارت با شکوهش در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیدند.
بازدید از باغ نارنجستان قوام برای عموم آزاد است و هرساله توریست های زیادی از نقاط مختلف ایران و کشورهای دیگر به دیدن این باغ و بنای زیبایش به شیراز می آیند.
باغ نارنجستان قوام در منطقه بالاکفت و در ضلع شرقی خیابان لطفعلی خان زند قرار دارد.
سه شنبه 28 دی 1400
شنبه 08 آبان 1400
سه شنبه 26 مرداد 1400
یکشنبه 13 تیر 1400
سه شنبه 28 اردیبهشت 1400
شنبه 28 فروردین 1400
شنبه 23 اسفند 1399
پنج شنبه 30 بهمن 1399
چهارشنبه 29 بهمن 1399
سه شنبه 30 دی 1399
دوشنبه 24 آذر 1399
یکشنبه 11 خرداد 1399