ابوعلی سینا دانشمند ایرانی، در سال 359 هجری شمسی در شهر بخارا (پنجمین شهر بزرگ کشور فعلی ازبکستان) که در آن تاریخ پایتخت سلسله سامانیان بود، متولد شد و در سال 416 هجری شمسی (57 سالگی) در شهر همدان درگذشت.
بوعلی سینا از اکثر دانش های آن زمان، مثل پزشکی، ریاضی، فیزیک، نجوم، شعر و ادبیات، زمین شناسی و جغرافیا، روانشناسی، شیمی، فلسفه و منطق، مطلع و آگاه بوده است.
آثار بوعلی سینا در زمینه فلسفه ارسطویی و پزشکی، بسیار با اهمیت اند و تا صدها سال یکی از منابع اصلی علوم ذکر شده محسوب می شدند. یکی از شناخته شده ترین کتاب های پزشکی در طول تاریخ، کتاب قانون ابوعلی سینا است. امروزه نیز در تحقیقات از این کتاب بهره می برند.
در تقویم رسمی ایران، اول شهریور ماه هر سال مصادف با زادروز بوعلی سینا، به عنوان روز پزشک نامیده شده است.
آرامگاه بوعلی سینا در همدان واقع شده است و به عنوان یکی از اماکن اصلی گردشگری در شهر همدان شناخته می شود.
ساختمان آرامگاه بوعلی سینا به عنوان نماد شهر همدان شناخته می شود و نشان دهنده پیشینه دانش و فرهنگ در ایران به شمار می رود. سازه این آرامگاه در مرکز شهر همدان و در میدان بوعلی سینا جلوه گری می کند. در نمای آرامگاه، ستون های بلندی از جنس سنگ گرانیت دیده می شود که شکوه و عظمت منحصربفردی را ایجاد و جلوه زیبایی را به این بخش از شهر عطا کرده است.
ساختمان آرامگاه، از ترکیب دو سبک معماری ایران باستان و ایران پس از اسلام بهره برده است و در طراحی آن و عناصر پیرامونش از هنر معماری سنتی ایرانی استفاده شده است.
آرامگاه بوعلی سینا در زمینی به مساحت 3090 متر مربع بنا شده و زیر بنای اصلی آن در حدود 1792 متر مربع برآورد می شود. این آرامگاه از تاریخ 21 اردیبهشت 1376 با شماره ثبت 1869 در لیست آثار ملی ایران ثبت شده و به عنوان یکی از دیدنی ترین جاذبه های گردشگری همدان شناخته می شود.
سازه اولیه آرامگاه ابوعلی سینا در عهد قاجار بنا شد، اما سازه جدید به امر محمدرضا پهلوی و به بهانه هزارمین زادروز شیخ الرئیس ابوعلی سینا با همت انجمن آثار ملی ایران ساخته و در سال 1333 هجری شمسی پرده برداری شد.
طرح و نقشه اولیه این ساختمان در سال 1324 هجری شمسی توسط انجمن آثار ملی ایران، به عنوان مسابقه در میان مهندسان و فارغ التحصیلان رشته معماری مطرح شد و طرح پیشنهادی مهندس هوشنگ سیحون با داوری آندره گُدار و مهندس محسن فروغی، مورد تائید قرار گرفت. انجمن در سال 1326 مصمم به اجرای طرح شد. هوشنگ سیحون یک سال بعد طرح خود را در دانشکده هنرهای زیبای پاریس به عنوان پایاننامه ارائه داد و ساخت این آرامگاه در سال 1328 هجری شمسی شروع شد.
نقشه آرامگاه با الگو برداری از گنبد قابوس واقع در استان گلستان، که از شاهکارهای معماری است و از کهن ترین سازه های تاریخی اسلام در ایران به شمار می رود کشیده شده است.
تنها اختلاف ظاهری این سازه با گنبد قابوس آن است که گنبد قابوس 10 شکاف و آرامگاه بوعلی سینا 12 شکاف دارد. ساخت 12 ستون بیانگر 12 رشته دانشی است که ابن سینا بر آنها مسلط بوده است.
ارتفاع هر ستون، از کف آرامگاه تا زیر گنبد در حدود 23 متر است. عرض هر ستون در پایین 117 سانتی متر و در بالا 92 سانتیمتر است. ارتفاع گنبد مخروطی شکل آن در حدود 6 متر است. ارتفاع اتاق اصلی آرامگاه 610 سانتی متر و ارتفاع کلی ساختمان بیشتر از 28 متر است.
تخته سنگی مرمر به صورت یکپارچه در بین 12 پایه ساختمان وجود دارد که کتیبهای به خط ثلث بر روی آن نوشته شده است. طول این تخته سنگ 255 سانتی متر و عرضش حدودا 1 متر است.
در بخش فوقانی دیواره های داخلی آرامگاه، 20 بیت قصیده عینیه که از سروده های مشهور ابن سیناست به خط ثلث بر روی 40 لوح سنگی از جنس مرمر نوشته شده است. طول این لوح ها 110 و عرضشان 50 سانتی متر است.
در آرامگاه دو تالار شمالی و جنوبی وجود دارد. هم اکنون از تالار جنوبی به عنوان موزه جهت نگهداری برنز، سکه، سفال و اشیاء نفیس قدیمی و باستانی استفاده می شود.
کتابخانه ای دارای 8 هزار جلد کتاب چاپی و خطی ارزشمند ( ایرانی و خارجی)، آثار ابوعلی سینا و همچنین دیگر شاعران و نویسندگان همدان در تالار شمالی واقع شده است. عکسی از جمجمه ابوعلی سینا نیز در غرفه آثار او به نمایش گذاشته شده است.
برای دسترسی به آرامگاه بوعلی سینا می توانید هم از وسیله نقلیه شخصی و هم از وسیله نقلیه عمومی اتوبوس استفاده کنید.
سه شنبه 28 دی 1400
شنبه 08 آبان 1400
سه شنبه 26 مرداد 1400
شنبه 12 تیر 1400
سه شنبه 28 اردیبهشت 1400
شنبه 28 فروردین 1400
شنبه 23 اسفند 1399
پنج شنبه 30 بهمن 1399
چهارشنبه 29 بهمن 1399
سه شنبه 30 دی 1399
دوشنبه 24 آذر 1399
یکشنبه 11 خرداد 1399