دریاچه نمک حوض سلطان، که به دریاچه ساوه، دریاچه قم یا دریاچه شاهی معروف است، از طبیعت های تماشایی ایران به حساب می آید و در 40 کیلومتری از شمال شهر قم، 85 کیلومتری از جنوب شهر تهران، در حاشیه بزرگراه خلیجفارس، در جنوب رشتهکوههای البرز واقع شده است. این دریاچه در فصل پاییز، از محبوب ترین مکان ها برای کویر نوردی و طبیعت گردی محسوب می شود.
در سال 1883 میلادی، دریاچه حوض سلطان به دلیل ساخت جاده شوسه تهران - قم به وجود آمد. به دریاچه حوض سلطان، لقب بزرگترین آینه ایران را داده اند. مساحت دریاچه 240 کیلومتر مربع و ارتفاع آن از سطح دریا، 820 متر می باشد. سالیانه مقدار قابل توجهی نمک، از دریاچه حوض سلطان استخراج می کنند.
ابعاد و پهنای دریاچه به میزان آب ورودی و میزان بارندگی های فصلی بستگی دارد و در فصول مختلف، متغیر و در حال نوسان خواهد بود.
در صورتی که بارندگی برف و باران زیاد باشد، به میزان آب دریاچه افزوده می شود و پهنای آن نیز افزایش خواهد یافت. در مواقعی که بارش کم باشد، پهنای دریاچه نیز کم خواهد شد.
دریاچه نمک حوض سلطان، از دو بخش (چاله) مجزا از هم تشکیل شده است، نام چاله شرقی "حوض مره" و نام چاله غربی "حوض سلطان" می باشد. این دو چاله توسط یک آبراهه به یکدیگر متصل می شوند. در فصل هایی که بارش زیاد است، ابتدا حوض مره و بعد از آن حوض سلطان پر می شود.
رود های مختلفی همچون رود قره چای و رود شور به دریاچه می پیوندند که معمولا از زمین های نمکی پیرامون می گذرند. جاده خاکریزی، درون دریاچه وجود دارد که از آن برای استخراج نمک دریاچه و جلوگیری از فرورفتن خودروها در باتلاق استفاده می شود.
دریاچه حوض سلطان به نام دریاچه ساوه نیز شناخته می شود، زیرا حوض سلطان از دریاچه بزرگ ساوه به جا مانده است. به دلیل وجود نمک فراوان در دریاچه، به آن دریاچه نمک نیز گفته می شود. دریاچه نمک دیگری نیز در بخش جنوب شرقی قم قرار دارد که وسعت آن از دریاچه حوض سلطان بیشتر است.
پرندگانی همچون انواع کبوتر، هوبره، پرندگان مهاجر همچون آنقوت، غاز خاکستری، انواع عقاب، لکلک و... را می توانید در پیرامون دریاچه حوض سلطان مشاهده کنید. پستاندارانی مانند موش صحرایی، روباه، آهو و خرگوش نیز ممکن است مشاهده شوند. وجود مار و سوسمار در پیرامون دریاچه به کنترل بیولوژیک آفت ها کمک می کند. موریانه، رتیل، انواع عنکبوت و مورچههای کمیاب نیز به وفور یافت می شوند.
در فصل زمستان، حوض سلطان پر آب است و کفه نمکی این دریاچه زیر آب قرار دارد. در ضلع های شمال و شمال غربی دریاچه، پوشش گیاهی وجود دارد که زیستگاه پرندگان مهاجر نادر می باشد. از جمله گونه های گیاهی این منطقه می توان به اشنان، درمنه بیابانی، تاغ زرد و سیاه، اسفناج و سودا اشاره کرد.
برای دسترسی به دریاچه حوض سلطان، مسیر های گوناگونی وجود دارد که از بین آنها دو مسیر ماشین رو از بقیه محبوب تر است. اگر قصد دارید از قم به سمت دریاچه بیایید، پس از عبور از مجتمع مهتاب و گذر از اولین تپه ای که منظره دریاچه را به نمایش می گذارد، در مجاور تپه دوم، جاده ای خاکی وجود دارد (تابلوی تهران 95 کیلومتر در کنار این خروجی است) که به دریاچه می رسد. این جاده ،جاده اصلی معدن نمک می باشد (در فاصله 95 کیلومتری از تهران). اگر از تهران به سمت دریاچه بیایید، بعد از طی کردن 70 کیلومتر از تهران، در قسمت چپ اتوبان جادهای به طرف روستای چشمه شور خواهد رفت (مجاور این جاده تابلوی اطلاعات گردشگری وجود دارد). برای دسترسی به سمت مقابل اتوبان، می بایست از زیرگذر اول عبور کنید.
اواسط پاییز و اوایل بهار بهترین زمان برای بازدید این دریاچه خواهد بود زیرا در این زمان ها از سرمای شدید کویر در شب و گرمای فرسا در روز در امان خواهید بود. پیشنهاد می شود جهت بازدید از این دریاچه کفش و لباس مناسب همراه خود داشته باشید.
سه شنبه 28 دی 1400
شنبه 08 آبان 1400
سه شنبه 26 مرداد 1400
سه شنبه 05 مرداد 1400
شنبه 12 تیر 1400
سه شنبه 28 اردیبهشت 1400
شنبه 28 فروردین 1400
شنبه 23 اسفند 1399
پنج شنبه 30 بهمن 1399
چهارشنبه 29 بهمن 1399
سه شنبه 30 دی 1399
دوشنبه 24 آذر 1399
یکشنبه 11 خرداد 1399