قشم یکی از جزیره های زیبای استان هرمزگان می باشد و با عظمت ترین جزیره در خلیج فارس به شمار می رود. در دوره ساسانیان، این جزیره را با نام ابرکاوان، می شناختند.
در جزیره قشم، یک کوه (گنبد) نمک وجود دارد که از عجایب هفتگانه خلیج فارس به شمار می رود. این کوه نمکی، در نتیجه فرایند های طبیعی به وجود آمده است. غارهای متعددی در زیر این کوه وجود دارند. طویل ترین غار این کوه که به غار نمکدان شناخته می شود، طولی معادل 6.4 کیلومتر دارد و طویل ترین غار نمکی جهان به شمار می رود. در بین عموم، این گنبد نمکی به گنبد نمکدان و غار آن به غار نمکدان شناخته می شود. ارتفاع کوه نمک 237 متر می باشد و مرتفع ترین نقطه جزیره قشم به شمار می رود.
بر اساس پژوهش های انجام شده، این غار قدمتی در حدود 570 سال دارد و شکل گیری آن به دوره پیش از کامبرین باز می گردد. در اوایل، نمک ها به صورت تک لایه بوده اند ولی به مرور زمان، به صورت چندین لایه در آمده اند. کوه نمک به دلیل انباشتگی صخرههای آذرین به وسیله رسوبات به وجود آمده است.
نمک ها به علت خاصیت شناوری و کمتر بودن وزن حجمی شان نسبت به سنگهای پیرامون، به قسمت های بالایی زمین رسیده اند. این خصوصیت موجب شده است که در برخی موارد، سنگ هایی بسیار قدیمی، با آنها به سطح زمین آورده شوند.
بر اساس مطالعات انجام شده، کوه نمکی جزیره قشم جزو گنبدهای نمکی غیرفعال محسوب می شود. به علت حل شدن نمک با آب و کاسته شدن آن به مرور زمان، سنگ نمک کمتری بر روی سطح بالایی کوه وجود دارد. مقادیر زیادی گچ در این کوه نمکی موجود می باشد. در بسیاری از مواقع، غارهای نمکی، در گنبدهای نمکی تشکیل می شوند. در صورتی که گنبد نمکی در ناحیه های گرم و خشک همچون قشم تشکیل شود، به علت بارش های کم، دوام بیشتری خواهد داشت .همین موضوع سبب می شود احتمال بهوجود آمدن غار نمکی در گنبدها، افزایش یابد.
غار نمکدان تعدادی تالار دارد که از لحاظ ابعادی، با یکدیگر متفاوت می باشند. فاصله نخستین تالار غار نمکدان با ورودی، 670 متر و میانگین پهنای آن 5 متر می باشد. دهانه اصلی غار نمکدان به طرف جنوب می باشد. تا عمق حدود 20 متری آن، نیازی به استفاده از چراغ قوه نخواهید داشت و نور خورشید کفایت می کند. بازدیدکنندگانی که تجهیزات مناسب همراه خود ندارند، تا عمق 100 متری این غار، میتوانند پیش بروند. البته پیش رفتن تا عمق 100 متری این غار نیز بسیار خارق العاده و جالب است و زیبایی های آن بیننده را مجذوب خود می کند. از نیمه های غار تا بخش های انتهایی آن به علت کفپوشی از نمک کریستاله، بسیار تماشایی است. برای مشاهده بخش های درونی این غار می بایست لوازم مختلفی همراه خود داشته باشید.
ستون های بسیار زیبایی در درون غار وجود دارد که مشاهده آنها خالی از لطف نخواهد بود. در غار نمکدان، رنگ هایی متنوع و زیبا به چشم می خورد.
جریان آب به صورت دائمی در قسمت های درونی کوه نمکدان وجود دارد که با ترکیب شدن با نمکهای پیرامون، در تمام سال به صورت چشمه ای از غار خارج می شود و در دامنه کوه نمکدان، حوضچه ای طبیعی ایجاد کرده است. به علت وجود نمک در آب، حوضچه ایجاد شده نیز به رنگ سفید خواهد بود. جریان آب موجود در غار، همانند آینه ای تصاویر پیرامون خود را منعکس می سازد و جلوه ای ویژه به غار می بخشد. به دلیل وجود رسوبات گِل اخرا (خاک نسوز)، بستر اصلی چشمه، به رنگ سرخ دیده می شود.
قندیلهایی بلوری با شکل هایی متفاوت، سقف غار را پوشانده و به زیبایی غار افزوده اند. آب و هوای گرم و مرطوب جزیره قشم، سبب می شود آب به داخل غار نفوذ کند و قطره های آب نمک اشباع شده بر روی قندیلها جاری گردد، در نتیجه، به مرور زمان، شکل قندیل ها تغییر می کند و قندیل هایی جدید نیز ایجاد می شود.
نمک موجود در غار نمکدان، کیفیت بسیار مطلوبی از لحاظ خوراکی دارد. وجود ترکیباتی دیگر همچون منیزیم، موجب شده است که به نمک این غار، لقب نمک طبی را بدهند. به علت وجود نمک و مواد دیگر ، غار نمکدان برای کسانی که بیماری های تنفسی و آسم دارند، مناسب می باشد و در بهبود بیماری آنها می تواند نقش داشته باشد.
غار نمکدان امکانات رفاهی چندانی ندارد پس بهتر است وسایل مورد نیاز را همراه خود داشته باشید. توصیه می شود با افراد با تجربه به بازدید از این غار بروید. وجود حشرات ریز و سفید رنگی در غار، گاهی مزاحمت ایجاد می کند، همچنین غار نمکدان، زیستگاه خفاش هایی نیز می باشد.
کوه نمک، در 90 کیلومتری از جزیره قشم، در ضلع جنوب غربی و در مجاورت ساحل جنوبی واقع شده است. برای دسترسی به گنبد و غار نمکدان، می بایست از سه بندر باسعیدو، سلخ، گورمی و جاده ای شنی گذر کنید. بین جاده مجاور ساحل تا ورودی غار نمکدان، حدودا 2 کیلومتر فاصله است که می توانید این مسیر را به صورت پیاده طی کنید.
سه شنبه 28 دی 1400
سه شنبه 04 آبان 1400
سه شنبه 26 مرداد 1400
شنبه 12 تیر 1400
سه شنبه 28 اردیبهشت 1400
شنبه 28 فروردین 1400
شنبه 23 اسفند 1399
چهارشنبه 29 بهمن 1399
سه شنبه 30 دی 1399
دوشنبه 24 آذر 1399
یکشنبه 11 خرداد 1399