اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

همدان - همدان   ( میدان باباطاهر )
سه شنبه 20 شهریور 1397

باباطاهر عریان، عارف، شاعر و دوبیتی سرای ایرانی، در قرن چهارم و اواسط قرن پنجم می زیست. آرامگاه این شاعر بزرگ، در ضلع شمال غرب شهر همدان، در میدانی سرسبز، به نام باباطاهر واقع شده است. قله الوند، در مقابل میدان باباطاهر قرار دارد.

کاشی کاری معرق بخش درونی آرامگاه، جلوه ی خاصی به آن بخشیده است. گنبد فیروزه ای و منشوری شکل آرامگاه باباطاهر، اولین چیزی است که نظر بینندگان را به خود جلب می کند. اشعار باباطاهر، به زبان لری (لهجه ملایری) سروده شده است. در پیرامون فضای داخلی مزار و بخش پایینی آن، 24 دوبیتی بر روی 24 قطعه سنگ مرمر، حک شده است. در فضای داخلی، دو لوح برنجی نیز مشاهده می شود.

این آرامگاه، قدمتی چندین ساله دارد و به دوران سلجوقیان باز می گردد. در گذشته، آرامگاه باباطاهر به شکل دیگری بوده است، این بنا را چندین بار بازسازی کرده اند و در آن تغییراتی ایجاد نموده اند. در قرن ششم هجری، برجی آجری و دارای هشت ضلع بر روی مقبره باباطاهر ساختند. به مرور زمان، این برج ویران گشت و تنها خرابه ای از آن بجا ماند. بنای جدید این آرامگاه، در زمان رضاخان، توسط شهرداری استان همدان ساخته شد. در هنگام بازسازی این مقبره، یک لوح کاشی که متعلق به قرن هفتم هجری بود، کشف شد. هم اکنون این لوح کاشی، در موزه ایران باستان نگهداری می شود. بر روی این لوح کاشی، به خط کوفی و به صورت برجسته، آیات قرآن مجید نوشته شده است.

ساخت آرامگاه باباطاهر، مدتی نیمه کاره رها شد و دوباره در سال 1329، اقدامات لازم برای تکمیل کردن آن صورت گرفت. ساخت آرامگاه جدید باباطاهر، در سال 1344 شمسی توسط انجمن آثار ملی و شهرداری همدان شروع شد. طرح این آرامگاه را مهندس هوشنگ سیحون و مهندس فروغی ارائه کردند. سرانجام در سال 1349، ساخت این بنا به اتمام رسید. طرح این آرامگاه، تلفیقی از معماری قرن ‌های هفتم و هشتم هجری و معماری معاصر می باشد. مساحت آرامگاه و باغ سرسبز آن، 8965 متر مربع است. در اردیبهشت ماه 1376 هجری شمسی، آرامگاه باباطاهر، با شماره 1780، در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

لقب باباطاهر عریان، زندگی عارفانه و درویشی این شاعر را نشان می دهد. بابا، لقب پیروان آزاده بوده و عریان هم به دلیل ترک تعلقات دنیوی به این شاعر نسبت داده شده است. هم چنین در لرستان، لقب بابا به پیران و مرشدان اهل حق، داده می شود.

باباطاهر، در شهر همدان زندگی می کرد و فرد سرشناسی نبود. در مورد خاندان، سال‌ تولد و وفات‌ باباطاهر، اطلاعات دقیقی وجود ندارد، همچنین شیوه‌ کسب‌ دانش، معرفت‌ و آیین عارفانه ایشان نیز هنوز مشخص نیست.

به مرور زمان، به دلیل پاک بودن وی و ترک تعلقات دنیوی، صاحب کراماتی شد که همین مسئله او را بسیار سرشناس و مشهور کرد.

عشق به خداوند، انسانیت و طبیعت، در شعرهای باباطاهر کاملا مشخص است. در شعرهای او، انسان بودن و ارزش دادن به زندگی توصیه شده است، همچنین به وسیله ی اشعاری که سروده، پندها و اندرزهایی به نسل های بعدی ارائه کرده است.

قاعده آرامگاه به شکل یک هشت ضلعی و دیواره های آن به شکل مثلث‌های متساوی الساقین می باشد. این آرامگاه در بالای تپه ‌ای کم ارتفاع ساخته شده است. کاشی کاری های معرق سقف آرامگاه، جلوه ی خاصی به آن بخشیده است.

ابعاد آرامگاه، 10 متر در 10 متر می باشد. با استفاده از منشورهایی، سطح بنا را پوشانده اند. برای نمای آرامگاه، از سنگ سفید مرغوب استفاده شده است. این آرامگاه 8 ستون گرانیتی دارد، همچنین برای سنگ مزار، کف و پله‌های آن، از گرانیت حجاری شده استفاده شده است.

غرفه کوچکی در فضای داخلی آرامگاه، در مجاورت در ورودی وجود دارد که می توانید کتاب‌های گوناگون تاریخی و مجسمه های سفالی را از آن تهیه کنید. در تعطیلات نوروز، در فضای خارجی آرامگاه، غرفه های بسیاری برپا می شوند که صنایع دستی و سوغات همدان، در آنها به فروش می رسد.

در مجاورت آرامگاه باباطاهر، موزه‌ی صنایع دستی استان همدان قرار دارد که می‌توانید از این موزه هم دیدن کنید.

زمان بازدید از آرامگاه باباطاهر، 8:30 الی 19:30 در شش ماه اول سال و 8:30 الی 17:00 در شش ماه دوم سال است.

در پیرامون آرامگاه، سوپرمارکت، رستوران و سرویس های بهداشتی نیز وجود دارد. با توجه به اینکه این آرامگاه در یکی از میدان های اصلی شهر واقع شده، دسترسی به آن آسان است.
 

در صورتی که از اتومبیل برای رفتن به این آرامگاه استفاده می کنید، می بایست به بلوار فلسطین، بلوار نیروی انتظامی و بلوار ستار ابراهیمی بروید و از آنجا خود را به میدان باباطاهر برسانید. همچنین می توانید از وسایل حمل و نقل عمومی، مانند اتوبوس و تاکسی نیز استفاده کنید. تاکسی هایی که به این میدان می روند، در سراسر شهر موجود می باشند. می توانید اتوبوس های خط شهرک الوند را هم سوار شوید و در ایستگاه میدان باباطاهر، پیاده شوید.

دیدگاه کاربران


یگانه
یگانه
سه شنبه 28 دی 1400
بی صبرانه منتظرم کرونا زودتر ریشه کن شهههه بریم با خونواده
احسان
احسان
سه شنبه 04 آبان 1400
داخل آرامگاه روی بیست و چهارتا قطعه سنگ مرمر دو بیتی های باباطاهر نوشته شده
ali heydari
ali heydari
سه شنبه 26 مرداد 1400
این دوبیتی یکی از معروف ترین دوبیتی ها باباطاهر است:
مو آن بحرم که در ظرف آمدستم
چو نقطه بر سر حرف آمدستم

بهر الفی الف قدی بر آیو
الف قدم که در الف آمدستم
mbasgari
mbasgari
شنبه 12 تیر 1400
سقف این آرامگاه کاشی کاری معرق می باشد و بسیار دیدنی و جذاب است.
nahidrajabi_
nahidrajabi_
شنبه 28 فروردین 1400
آرامگاه و میدان باباطاهر قبل از احداث میدان جدید شبیه یک مسجد با گنبد بوده. تاریخ دقیقش هم مشخص نیست برای چه سالی بوده اما آرامگاه فعلی بسیار زیباتر است. 😍😍
m.s.__.20
m.s.__.20
شنبه 23 اسفند 1399
همدان شهر دوست داشتنی خودم شهر علم و ادب❤️❤️ باباطاهر به شاعر دوبیتی سرا معروف هست و شاعر قوم لک ایران زمین میباشد.
mohammadi.dariush
mohammadi.dariush
چهارشنبه 29 بهمن 1399
بابا طاهر شاعر اواخر دوره چهارم است. مقبره بسیار زیبایی داره و به قول خودش:
" اگر زرین کلاهی عاقبت هیچ
اگر خود پادشاهی عاقبت هیچ
اگر ملک سلیمانت ببخشند
در آخر خاک راهی عاقبت هیچ "
malak.a37
malak.a37
سه شنبه 30 دی 1399
این بنای زیبا در طول تاریخ خیلی تخریب شده و چندین بار مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته. اگر به همدان رفتید نگران اقامت نباشید، همدان هم مثل شمال ایران خانه های اجاره ای دارند.
afshar
afshar
دوشنبه 24 آذر 1399
من آرامگاه باباطاهر رفتم. در قرن چهارم زندگی میکرده و از عارف های بزرگ دوران خودش بوده. آرامگاه باباطاهر معماری بسیار زیبایی داره و سقفش کاشی کاری معرق هستش و قاعده برج هم به صورت هشت ضلعی میباشد.
hamedan.havadar
hamedan.havadar
شنبه 10 خرداد 1399
بسیار زیباست 👌👏 وسط میدانی مستطیل شکل و سرسبز قرار گرفته و گنبدش فیروزه ای هستش.