اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

تهران - تهران   ( چهارراه گلوبندک )
دوشنبه 26 شهریور 1397

یکی از مراسم هایی که در نقاط مختلف ایران، در ایام محرم انجام می پذیرد، آیین خیمه سوزان می باشد. این مراسم، حمله یزید و لشگرش به خیمه های امام حسین و یارانش و همچنین ظلمی که بعد از امام بر بازماندگانش شده است را بازگو می نماید.

روایت شده است که وقتی امام حسین (ع) در ظهر عاشورا به شهادت رسیدند و هیچ مرد دیگری نبود که شمشیر به دست بگیرد و در برابر یزید و یارانش قد علم کند، فرماندهان سپاه شام و عراق به لشکریان دستور دادند تا به خیمه ها و بازماندگان یاران امام حسین (ع) یورش ببرند و همه چیز را غارت کنند. لشکریان یزید، به خیمه های امام و یارانش حمله کردند و غارت نمودند و در نهایت خیمه ها را آتش زدند.

از اوایل محرم، خیمه ها را در مجاورت تکیه ای که در آن مراسم تعزیه و شبیه خوانی برگزار می شود، برپا می کنند. معمولا خیمه امام حسین (ع)، در میان بقیه خیمه ها از همه بلندتر و بزرگتر می باشد.

در ظهر عاشورا، بعد از اذان ظهر و اقامه نماز، تعزیه و شبیه خوانی انجام می شود. پس از آن، به آتش کشیدن خیمه ها آغاز می گردد. هنگامی که خیمه ها آتش گرفتند، مردم شمر و یزید را لعنت می کنند و همه با هم ندای یا حسین را سر می دهند. پس از خاموش شدن آتش، مردم بقایای سوخته خیمه ها را به دلیل متبرک بودن، با خود می برند.

در شهر تهران، یکی از جاهایی که آیین خیمه سوزی را به صورت اصیل و سنتی انجام می دهد، چهارراه گلوبندگ، واقع در بازار تهران می باشد. دسته‌ های عزاداری بازار، در چهارراه گلوبندک جمع می شوند. تفاوت این دسته ‌ها با دسته ‌های عزاداری مناطق دیگر، استفاده از طبل‌ های پوستی و شیپور می باشد. از شب تاسوعا، خیمه ای بلند و بزرگ در قسمت وسط چهارراه برپا می شود. ظهر عاشورا، گروهی از شبیه خوانان و تعزیه گردانان که عده ای لشکریان عمر بن سعد و عده ای دیگر بازماندگان امام حسین (ع) می باشند، در خیابان بازار (مصطفی خمینی)، در مجاورت پلکان مسجد شاه (امام) جمع می شوند. تعدادی از این افراد سوار بر اسب و یا شتر اند و بقیه نیز پیاده هستند. اشخصای که در نقش عمر بن سعد، شمر و یزید هستند، لباس هایی به رنگ قرمز بر تن دارند. اشخاص در نقش بازماندگان امام حسین نیز در بند و اسارت هستند. شبیه خوانان سپاه عمر بن سعد، ابتدا به سمت خیمه بزرگتر که برای امام حسین (ع) می باشد می روند و آنرا به آتش می کشند و مشعل به دست، به دور خیمه می گردند. سرانجام سپاهیان شام و عراق تمام خیمه ها را به آتش می کشند و مردم نیز با گریه و شیون، یا حسین می گویند.

هر ساله در ظهر عاشورا، پس از اذان ظهر، تعدادی از کربلایی های ساکن تهران، رو به روی مسجد امام حسن واقع در خیابان بازار (مصطفی خمینی)، قبل از چهارراه سیروس جمع می شوند. در دست آنها، پرچم های سبز رنگ کوچکی مشاهده می شود. مردان، حسین گویان در جلو و زنان، زینب گویان در پشت سر مردان، به سوی خیمه امام حسین (ع) واقع در چهارراه گلوبندک می دوند، بر سر خود می زنند و ناله سر می دهند. زمانی به خیمه ها می رسند، که آنها در آتش سوخته اند و خاکستر شده اند. آنگاه به حسینیه کربلایی ها رفته و مراسم عزاداریشان را شروع می کنند. این رسم اندوه و حسرت قبیله بنی اسد را که دیر به کربلا رسیده اند، نمایان می کند. آنها امام حسین و یاران ایشان را به خاک می سپارند و برای آنها عزاداری می کنند.

چهارراه گلوبندک در تقاطع خیابان خیام و پانزده خرداد واقع شده است. بهترین راه دسترسی به خیابان پانزده خرداد، استفاده از مترو (ایستگاه پانزده خرداد) می باشد. برای مشاهده این مراسم، می بایست تا ساعت 10.30 خود را به خیابان پانزده خرداد برسانید، زیرا به دلیل ازدحام جمعیت، در ساعتی مشخص، درب این ایستگاه بسته خواهد شد. در آن زمان می توانید در ایستگاه امام خمینی پیاده شوید و با 20 دقیقه پیاده روی و عبور از خیابان ناصر خسرو و خیابان پانزده خرداد، خود را به چهارراه گلوبندگ برسانید.

دیدگاه کاربران


خیمه سوزان امام حسین
خیمه سوزان امام حسین
پنج شنبه 26 مرداد 1402
این خیمه ها ی سوزاندن خیلی خیلی برمسلمانان خیلی گریه کنان است
amanzadi
amanzadi
دوشنبه 27 دی 1400
چون پدرم از اهالی اون منطقه بود (پانزده خرداد) هر سال میرفتیم این مراسم رو. تو بچگی نمیفهمیدم و فقط هیجان زده میشدم. ولی یک بار تو بزرگسالی رفتم. و انگار جگرم شرحه شرحه میشد. انگار همون آن بچه های امام حسین داشتن بی سرپناه و سرگشته می دویدن به اطراف خیمه در حال سوختن.
درویشی
درویشی
دوشنبه 03 آبان 1400
بزرگترین خیمه سوزی تهران، تو چهارراه گلوبندکه که تعزیه خونیم دارن
هانیه توسلی
هانیه توسلی
سه شنبه 26 مرداد 1400
مراسم بسیار قشنگی است اما الان دیگه در هیئت های کمتری مراسم خیم سوزان انجام میشه نمیدونم چرا!
momo 1213
momo 1213
شنبه 12 تیر 1400
این مراسم جدانشدنی از پیروان امام حسین است که در بیشتر هیئت های مسلمین در روز عاشورا اجرا میشود مراسم بسیار باشکوه و ارزشمند برای ما ایرانیان است.
amirhosseinsalehi88
amirhosseinsalehi88
دوشنبه 27 اردیبهشت 1400
سال گذشته هم با وجود کرونا در تهران این آیین برگزار شد. میدان امام حسین سال های پیش این مراسم اجرا میشد الان دقیق اطلاع ندارم. میدان شاملو جنوب تهران هم برگزار میشه.
akram
akram
پنج شنبه 26 فروردین 1400
خیمه سوزان جزو جدا نشدنی مراسم محرم است. این مراسم بعد از ظهر عاشورا انجام میشه و بعد از این خیمه سوزان حس غریب و غمیگینی به عزادارهای امام حسین دست میده من که اینطوری میشم...چون شبش شام غریبان هست..
taghanak
taghanak
شنبه 23 اسفند 1399
بعد از نماز ظهر عاشورا، با نوای لبیک یا حسین تمام عزاداران حسینی به محلی که از قبل خیمه ها آماده شده میرن و نظاره گر غم انگیزترین واقعه میشوند.
mahnaaaz.abani
mahnaaaz.abani
چهارشنبه 29 بهمن 1399
چند سال قبل توی این مراسم آتش زدن خیمه ها خیلی ها آسیب دیدن و سوختند..آیین خوبی است اما مدیریتش ضعیفه.
majnone__hosein23
majnone__hosein23
سه شنبه 30 دی 1399
خیمه سوزان همیشه در دل مردم جای داشته و همواره جمعیت عظیمی با استقبال بی نظیر برای دیدن خیمه سوزان و تعزیه خوانی میرن. السلام علیک یا اباعبدالله واقعا مراسم خیمه سوزان زحمت بسیار زیادی داره✋
a_r_y
a_r_y
یکشنبه 23 آذر 1399
مراسم خیمه سوزان و مقتل خوانی علاوه بر عاشورا در اربعین هم برگزار میشه. البته همه شهرها به این شکل نیست. کرچگان معمولا با احترام و سنت خاصی خیمه سوزان رو برگزار میکنند و به این مراسم پایبند هستند.
rhyl8616
rhyl8616
شنبه 10 خرداد 1399
مراسم خوبیه ، ولی مکان و زمانش مناسب نیست چون عصر عاشورا انجام میشه....مثلا زمانش جوری باشه که کل هیئت ها بیرون باشن و در این مراسم شرکت کنن. مثلا ظهر عاشورا یه مراسم سینه زنی مفصل بگیرن کل اهالی هر منطقه شرکت داشته باشن...
عرفان
عرفان
پنج شنبه 14 فروردین 1399
تعزیه