تالاب گاوخونی یا باتلاق گاوخونی، با طبیعت زیبا و خارق العاده خود، از مکان های گردشگری استان اصفهان به شمار می رود.
تالاب گاوخونی، در یکی از پست ترین مناطق اصفهان واقع شده است، هم چنین از لحاظ جغرافیایی، در منطقه ای وسیع و مسطح می باشد. این تالاب بخشی از فلات مرکزی ایران است و از اکوسیستم های با ارزش کشورمان به شمار می رود. منطقه ای که تالاب گاوخونی در آن قرار دارد، کویری می باشد که این تالاب، همانند گوهری در میان آن خود نمایی می کند. این منطقه، برای محقق های زیست محیطی بسیار با اهمیت است.
رودخانه زاینده رود، از کوههای زردکوه بختیاری سرچشمه میگیرد و بعد از عبور از شهر اصفهان و سیراب کردن خاک آن، بر خلاف همه رودخانهها، به دریا نمی پیوندد و به تالاب گاوخونی می ریزد. به عبارتی دیگر، تالاب گاوخونی، به حوزه آبخیز زاینده رود وابسته است.
وسعت کل این حوزه 41371 کیلومتر مربع می باشد که 90.9 درصد آن در محدوده استان اصفهان و چند درصد مابقی، در استان های یزد، فارس و چهار محال و بختیاری واقع شده است. به جز رودخانه زاینده رود، دو رودخانه فصلی دیگر نیز به تالاب گاوخونی میریزند. در گذشته، وسعت تالاب گاوخونی 470 کیلومتر مربع بوده است که هم اکنون 50 کیلومتر مربع آن را آب فرا گرفته است.
در هنگام شب، مشاهده ی شهاب ها و ستارگان پرنور و پر فروغ در این منطقه، لذتی غیر قابل توصیف برای شما به ارمغان خواهد آورد. سکوت حاکم شده بر تالاب گاوخونی و وزش باد در شب، این مکان را خوف انگیز نمایان می کند.
روایت شده که تمدن ابتدا در پایان این تالاب و سپس در بخش بالایی رودخانه توسعه پیدا کرده است. داستان هایی درباره بلعیدن انسان ها توسط باتلاق و مرگ آنها به گوش می رسد که واقعیت ندارند. اهالی این منطقه، علت مرگ این افراد را عبور از جنگل ها و نیزارهای شمالی می دانند، زیرا در هم فشردگی این نیزارها، رفت و آمد را مختل می نمایند و موجب سردرگمی و گم کردن راه می گردند.
نقل شده است که در گذشته، مردم عرض تالاب را در 20 ساعت طی نموده اند. همچنین روایت شده است که قبلا در این تالاب، انسانی به صورت عریان زندگی می کرده که قادر به حرف زدن نبوده است. تالاب گاوخونی، طبیعتی بکر و دست نخورده دارد، به طوری که در برخی از نقاط آن، تاکنون پای هیچ بشری نرسیده است.
تالاب گاوخونی از سطح دریا 1477 متر ارتفاع دارد. حیواناتی همچون گورخر، میش، قوچ وحشی، کل، بز، خوک، گراز، انواع مار، مارمولک، سوسمار، روباه شنی، کفتار، گرگ، شغال، لاکپشت، بزمجه، افعی شاخدار، جبیر (آهوی بومی شبه قاره هند و ایران)، خرگوش، پرندگان مهاجر و انواع خفاش را ممکن است در این منطقه مشاهده کنید. گونههای گیاهی نادر و کمیاب نیز در پیرامون این تالاب وجود دارند.
بیشترین عمق تالاب گاو خونی در مواقع پر آبی، 1.5 متر و کمترین عمق آن 1 متر می باشد. در مرکز تالاب، چاله ای وجود دارد که گودترین بخش آن، حتی در مواقع خشکسالی نیز، بدون آب نبوده است.
در بخش جنوبی تالاب، منطقه جرقویه و معادن نمک قرار دارند. اگر از چندین متر بالاتر از سطح زمین به تالاب بنگرید، آن را به شکل یک گلابی یا یک مثلث خواهید دید.
علاوه بر بازدید از این باتلاق زیبا و طبیعت کم نظیری که دارد، مکان های گردشگری دیگر این منطقه را نیز می توانید مشاهده کنید که از آنها می توان به شهر ورزنه، پل قدیمی ورزنه، مسجد جامع و منطقه شاخ کنار، کبوتر خانه ها و کاروانسرای رباط عباسی اشاره نمود.
جهت دسترسی به تالاب گاوخونی، می بایست از شهر ورزنه، 25 کیلومتر را از جاده شوسه به طرف شرق پیش بروید تا به تالاب برسید. با ادامه دادن این مسیر (از کنار تالاب)، به یزد خواهید رسید. از استان یزد نیز می توانید خود را به این تالاب برسانید. مسیر یزد_اصفهان، که ندوشن را به ورزنه وصل میکند، هم مسیر کوتاهتری می باشد و هم دسترسی به باتلاق را آسان تر میکند.
پنج شنبه 26 بهمن 1402
دوشنبه 27 دی 1400
هی روزگار
حیف این تالاب بخواد از بین بره
دوشنبه 03 آبان 1400
سه شنبه 26 مرداد 1400
شنبه 12 تیر 1400
دوشنبه 27 اردیبهشت 1400
پنج شنبه 26 فروردین 1400
شنبه 23 اسفند 1399
چهارشنبه 29 بهمن 1399
سه شنبه 30 دی 1399
یکشنبه 23 آذر 1399
شنبه 10 خرداد 1399