با عبور کردن از شهرستان طبس و روستای محمد آباد، به منطقه ای خواهید رسید که سرتاسر سفید است و با نام کال نمک شناخته می شود. بلورهای تخم مرغی و سفید رنگ نمک، که با ظرافت و نظمی غیر قابل توصیف در کنار هم قرار گرفته اند، شما را گفت زده خواهد کرد. این بلور ها بر سطح آبی شور ایجاد شده اند و تصویر بی نظیری را خلق کرده اند.
در فاصله 20 کیلومتری شمال غرب شهر طبس و در 8 کیلومتری روستای محمدآباد، رودخانه دائمی و نمکینی وجود دارد. این رودخانه در مجاورت دریاچه فصلی آب شور طبس قرار گرفته و معدن نمکی را ایجاد کرده است.
در صورتی که به عکاسی علاقمند هستید، این منطقه می تواند سوژه بسیار مناسبی برای شما باشد. در مسیر حرکت آب، به دلیل بالا بودن غلظت نمک و تبخیر بسیار شدید، مقداری املاح با آب حمل خواهد شد. هنگامی که این املاح با نمک آمیخته شوند، نمک طعام با فرمول سدیم کلرید ایجاد خواهد شد. این نمک، همان نمکی است که برای استفاده روزانه از آن بهره می بریم. در اصطلاحات کانی شناسی، به سدیم کلرید به دست آمده هالید گفته می شود. علاوه بر سدیم کلرید، نمک های دیگری نیز به وسیله این املاح به وجود می آیند که از آنها می توانیم به نمک های پتاسیم اشاره کنیم.
با افزایش تبخیر آب، غلظت نمک رفته رفته افزاش خواهد یافت و سرانجام پدیده کریستالیزاسیون رخ خواهد داد، به عبارت دیگر نمک های موجود در آب متبلور خواهند شد. کریستالیزاسیون سبب جدا شدن نمک از آب می شود.
بلورها با ابعاد متفاوتی ایجاد می شوند. ابعاد بلور ها به سرعت تبخیر آب بستگی خواهد داشت. در صورتی که تبخیر آهسته صورت گیرد، زمان بیشتری برای تشکیل بلور ها وجود دارد و در نتیجه بلورهای درشت تری ایجاد خواهد شد، ولی با افزایش سرعت تبخیر، بلور های کوچکتر و ریزتری به وجود می آیند. ممکن است بلورها تماما از نمک طعام باشند و یا به دور هسته ای از ذرات گرد و خاک تشکیل شده باشند.
در هنگام خشکسالی، از میزان آب ورودی به این منطقه کاسته خواهد شد و چشمه های آب شور کوچکتر و کم آب تر خواهند شد و در نتیجه شاهد کاهش وسعت تپه های نمکی خواهیم بود.
کال به دره یا مسیر ایجاد شده توسط جریان آب و سیلاب ها گفته می شود. به دلیل وجود نمک در آب رودخانه، نام کال نمک برای این منطقه نهاده شده است.
در ایام قدیم، اهالی این منطقه برای مصرف روزانه خود از نمک این رودخانه استفاده می کردند ولی با گذشت زمان و با روی کار آمدن نمک های تصفیه شده، استفاده از این نمک های طبیعی به مراتب کمتر شد. از نمک این رودخانه، در راهداری و مصارف دیگر می توان بهره برد زیرا مصارف خوراکی، صنعتی وسنتی ندارد.
به دلیل اقلیم بیابانی این منطقه، بازدید از آن در فصول گرم سال توصیه نخواهد شد. حتما پیش از سفر به این منطقه، شرایط آب و هوایی را بررسی نمایید زیرا ممکن است بارندگی به بلورهای نمکین آسیب زده باشد. هنگام سفر به این منطقه می توانید در شهرستان طبس اقامت گزینید.
در سفر به شهرستان طبس، از دیگر جاذبه های گردشگری این منطقه غافل نشوید. یکی از منطقه های دیدنی شهرستان طبس، کال جنی می باشد که بسیاری از مردم آن را دره ای مرموز و اسرارآمیز می دانند. در شهرستان طبس می توانید غذاهای محلی را نیز بچشید و از آنها لذت ببرید.
جهت دسترسی به کال نمک، می بایست شهرستان طبس رفته و از آنجا به سمت روستای محمد آباد پیش بروید. بهتر است برای رسیدن به کال نمک از بومیان منطقه راهنمایی بگیرید تا راه را گم نکنید.
دوشنبه 27 دی 1400
شنبه 01 آبان 1400
دوشنبه 25 مرداد 1400
دوشنبه 27 اردیبهشت 1400
پنج شنبه 26 فروردین 1400
شنبه 23 اسفند 1399
سه شنبه 28 بهمن 1399
سه شنبه 30 دی 1399
.
یکشنبه 23 آذر 1399
شنبه 10 خرداد 1399