شهر سامان به عنوان یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری در استان چهارمحال و بختیاری به شمار می رود. این شهر که در فاصله 22 کیلومتری شهر کرد قرار دارد، با قدمتی هزار ساله در دامنه رشته کوه زاگرس و نزدیکی زاینده رود واقع شده و پتانسیل باغداری و کشاورزی را دارد و این همجواری با زایندهرود موجب شده، پل های زیادی در آن احداث شود.
شهر سامان به عنوان نگین چهارمحال و بختیاری، مملو از جاذبه های طبیعی و تاریخی می باشد و مکان مناسبی برای گردشگران و مسافران استان چهارمحال و بختیاری است. سامان شهری کوهستانی می باشد و در مجاورت دره های ژرف و عمیق و سراشیبی های زیادی قرار گرفته که چشم اندازهای زیبایی را به وجود آورده اند.
سامان از جنوب با شهرکرد و از شرق با شهر لنجان اصفهان همسایه است.
آب و هوای این شهر معتدل کوهستانی است از این رو تابستان هایی ملایم و زمستان هایی سرد دارد. تاکستان ها، باغ ها و سرسبزی های بی شمار این دیار، به همراه دیدنی های تاریخی، از آن جاذبه ای فوق العاده ساخته و از این حیث جزو مناطق کم نظیر ایران می باشد.
اهالی شهر سامان
طبق سرشماری نفوس که در سال 1395 انجام شد، این شهر دارای 4٬554 خانوار با جمعیت 14٬192 نفر بودهاست. پیشه اهالی سامان عمدتا کشاورزی و باغداری می باشد و قالیبافی نیز از مهمترین صنایع دستی این خطه به شمار می رود. ساکنان سامان به زبان ترکی و فارسی صحبت می کنند و اکثرا ترک قشقایی هستند.
شهر سامان زادگاه افراد مشهوری مانند عمان سامانی شاعر ایرانی و نویسنده کتاب گنجینه الاسرار و دهقان سامانی شاعر بزرگ ایرانی است.
از سوغاتی های این شهر می توان به گردو و بادام اشاره کرد.
آثار تاریخی شهر سامان
آثار تاریخی متعددی در شهر سامان دیده می شود که عمده آنها پل هایی مانند پل زمانخان، پل کاهکش، پل هوره و پل چوبی و ... هستند که تاریخی بودن و معماری خاص این آثار، در کنار رودخانه پرخروش زاینده رود، جاذبه های گردشگری بسیار با ارزشی را در این منطقه به وجود آورده است و سالانه بسیاری از گردشگران و مسافران داخلی و خارجی از این پل های تاریخی در شهر سامان بازدید میکنند.
پل زمان خان:
پل زمانخان در فاصله 29 کیلومتری شهرکرد قرار دارد و یکی از مهمترین پل های تاریخی است. این پل بی نظیر ترین جاذبه های تاریخی در شهر سامان محسوب میشود و در فهرست آثار ملی به شماره 1744 به ثبت رسیده است. پل زمانخان در سال 1022 ه.ق و در دوره صفویه بر روی صخره های سنگ طبیعی با پایه های سنگی، مصالح آجر و ملات گچ - خاک برروی رودخانه زاینده رود احداث شده است. دلیل نامگذاری این پل، ساخت پل در زمان یکی از بزرگان طایفه قشقایی به نام زمانخان میباشد.
پل زمانخان دارای 2 دهانه به شکل طاق قوسی به طول 22 متر و عرض 5 متر با ارتفاع 13 متر میباشد. پایه های سنگی این پل نقش موجشکن را ایفا میکنند و در زمان طغیان رودخانه از پل محافظت می کنند.
رود خروشان زاینده رود، پل زمانخان و طبیعت سامان ترکیب زیبایی را تشکیل داده اند که باعث شده، این پل به یکی از قطب های گردشگری در چهارمحال بختیاری تبدیل شود.
پل کاهکش:
این پل واقع در روستای کاهکش شهر سامان در حاشیه رودخانه زاینده رود بنا شده است.
پل هوره:
پل تاریخی هوره که در زمان صفوی بنا شده است و دلیل ساخت این پل از بین رفتن پل قدیمی هوره و سخت بودن گذر از رودخانه در فصل بارندگی و زمستان بوده است. پل هوره توسط مرحوم حاج سید عطاالله مرتضوی و مرحوم حاج محمد یادگار و کمک های اهالی روستا بنا شده است. پل هوره دارای 7 دهانه و 8 ستون است که دهانه مرکزی از مابقی دهانه ها بزرگتر است. علت نامگذاری این پل، ساخته شدن پل در روستایی به همان نام است. پل از ملات ماسه سیمان، مصالح بوم آورد و سنگ است. طاق ها نیم دایره و به روش رومی سنگ چین است. این پل در سال 1390 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
از دیگر آثار تاریخی شهر سامان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مسجد جامع سامان متعلق به دوره قاجار می باشد و دارای شبستان و دو ورودی در شمال شرقی و جنوب غربی است. ورودی شمالی این مسجد به صورت هشتی ساخته شده و گنبدی عرقچین دارد. نقشه شبستان مسجد به شکل مستطیل است و به صورت طاق و چشمه روی هشت ستون از سنگ احداث شده است. این مسجد تزیینات ویژه ای ندارد و فقط رسم بندی های آجر که در ورودی شمالی مسجد قرار دارد جزو تزیینات آن به کار می رود. مصالح مورد استفاده در ساخت این مسجد ساروج و گچ و آجر می باشند.
- حمام قدیمی ملا رحیم
- حمام بالا ده
- مسجد ابوالفضل متعلق به دوره قاجار
- مقبره دهقان سامانی میرزا ابوالفتح سامانی از شاعران سامان که در 28 کیلومتری شمال شهرکرد و در مجاورت پل زمانخان قرار دارد.
- آسیاب های آبی
- مسجد و حسینیه آل محمد(ص)
- غار آهکی و کوه محلی قیس که اطراف آن از گلها و گیاهان خودرو پوشانده شده است.
- امامزاده بابا سید
جذابیت های طبیعی سامان
روستاهای یاسه چای روستایی بدون کوچه است و مملو از دیدنی های طبیعی و معماری های زیبا می باشد.
روستاهای هوره و چلووان که به دلیل نوع بافت معماری، ویژگیهای فرهنگی و اقلیمی منحصر به فرد، جاذبه های طبیعی، صنایع دستی و توسعه صنعت گردشگری مورد توجه قرار گرفته اند.
روستای کاهکش نیز روستایی بسیار دیدنی در این منطقه می باشد. این روستا در همسایگی با روستاهای شوراب صغیر، چم نار و چم خرم قرارگرفته است که دارای باغات میوه از جمله گردو، گندم، جو، هلو و بادام میباشند. شغل مردم این روستا دامداری، باغداری، کشاورزی است.
روستای سوادجان نیز که بخاطر دالان های تاریخی اش معروف شده در این شهر قرار گرفته است. دالان هایی با قدمت 600 سال که به صورت سرپوشیده به طول یک کیلومتر روی گذرگاه ها احداث شده اند. باغ های میوه و چشم انداز زاینده رود و دشت های وسیع از جاذبه های گردشگری این روستا می باشند.
کوه شیراز سامان با ارتفاعی بیشتر از 3000 متر در این شهر واقع دشه و بعضی از مورخان معتقدند که مکان اولیه سامان در ابتدا در سه کیلومتری این کوه قرار داشته است. کوهنوردان زیادی به این کوه صعود کرده اند و اکنون نیز در مجاورت آن طرح کشاورزی عمان ایجاد شده است.
کوه برمه و چشمه برمه نیز از جذابیت های تماشایی سامان میباشند.
امکانات شهر سامان
واحدهای اقامتی و پذیرایی، پارکینگ، سکوی نشیمن، فضای سبز، فضای بازی کودکان، سرویس بهداشتی، جاده آسفالت و دسترسی نزدیک به جایگاه بنزین از امکانات شهر سامان به شمار میرود. هتل تلفنخانه نیز در سامان قرار دارد و زمینه مناسبی برای آمدن گردشگر را فراهم آورده است. طراحی داخلی هتل تلفنخانه بسیار بی نظیر و جالب می باشد زیرا معماری مدرن و سنتی را در کنار هم دارد و امکانات مناسبی نیز مانند کافی شاپ، اینترنت رایگان، LCD، سرویس فرنگی و ایرانی، صبحانه رایگان، رستوران زیبا و غذاهای با کیفیت را برای مسافران مهیا کرده است.
اقامت در شهر سامان
مسافران میتوانند در دهکده زاگرس با اجاره ویلا در سامان یا واحدهای اقامتی که به پل زمانخان و زاینده رود مشرف هستند از طریق سایت ویلاجار در شهر سامان اقامت داشته باشند.
مسیر دسترسی به شهر سامان
برای رفتن به شهر سامان از استان اصفهان وارد اتوبان شهید خرازی شده و از آنجا با گذر کردن از خمینی شهر و سپس نجف آباد و تیران به این شهر زیبا میرسید.
سه شنبه 31 مرداد 1402
شنبه 13 آذر 1400
سه شنبه 05 مرداد 1400
شنبه 11 اردیبهشت 1400
یکشنبه 15 فروردین 1400
شنبه 16 اسفند 1399
پنج شنبه 14 اسفند 1399
چهارشنبه 15 بهمن 1399
یکشنبه 14 دی 1399
دوشنبه 26 آبان 1399
پنج شنبه 08 آبان 1399
سه شنبه 15 مهر 1399
سه شنبه 21 مرداد 1399
چهارشنبه 01 مرداد 1399
سه شنبه 31 تیر 1399
شنبه 14 تیر 1399
یکشنبه 01 تیر 1399
دوشنبه 26 خرداد 1399
شنبه 24 خرداد 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399