یکی از جاذبه های گردشگری استان همدان، دره مراد بیگ است. این دره با مساحت 800 هکتار، بزرگ ترین دره کوهستان الوند می باشد.
این دره سرسبز به دلیل مجاورت با شهر همدان، در گذشته مورد توجه حاکمان بوده است. محققین بر این باورند که سکونت در این دره، به 700 الی 800 سال پیش یعنی به حکومت ایلخانان مغول باز می گردد. نقل شده است که در دوره حکومت ایلخانان مغول، مرادبیگ و دو برادرش در همدان حکمرانی می کردند. علاوه بر این، قلعه بهمن میرزا (از نوادگان فتحعلی شاه قاجار و حاکم همدان) در مجاورت رودخانه دره مرادبیگ قرار داشته است.
عمارت بدیع الحکما، ساختمان معروف دیگری است که در بلوار شهید مصیب مجیدی و در این منطقه قرار گرفته است. بنای این ساختمان، به اواخر دوران قاجار باز می گردد. امامزاده پیر رحمان نیز در دره مرادبیگ واقع شده است. در دوران رضاخان، عارف قزوینی، که شاعری بنام و مشروطه خواه بود، به این دره تبعید شد و سرانجام در بهمن 1312 هجری شمسی، چشم از جهان گشود.
دره گرگ، دره غول، لژه، شرشرآب یا چرچرآب، گوشتخل دره، قلعه و روستا سیلوار، دره حاج احمد (جاحمد)، قزله یا قزوله رود، حمام خرابه، محمود دره، قرق، پیر رحمان، کندوخانه، منبع و دره بهشت، از مکان های مشهور و دیدنی دره مرادبیگ می باشند. این دره بر اساس مصوبه شورای عالی شهرسازی، جزو شهر همدان محسوب می گردد.
در دره مرادبیگ، رود آلوسجرد در مسیر جنوبی - شمالی جاری می باشد. آب این رود از چشمه ها و آب شدن برف ها تامین می گردد. این رود دارای شیبی نسبتا تند است. رود آلوسجرد، پس از عبور از دره، به سوی شهر جاری خواهد شد و با گذر کردن از میان شهر، به اراضی شمالی خارج شهر خواهد رسید و در زمین های جلگه ای شهر همدان، با با پیوستن رودهای گوناگون به آن، در نهایت به رود قره چای می ریزد.
چشمه ای در دره وجود دارد که آب آشامیدنی اهالی روستای دره مراد بیگ از آن تامین خواهد شد. اخیرا بررسی هایی بر روی آب رودخانه ای که از دره مرادبیگ می گذرد انجام شده است که نشان می دهد مقادیر قابل توجهی فلزات سنگین همچون مس، روی، کروم و... در آن وجود دارد. پس توصیه می شود در مصرف کردن این آب احتیاط کنید. این دره به علت اختلاف ارتفاعش نسبت به شهر همدان، هوای خنک تری دارد. در این منطقه، بیشترین دما در فصل تابستان به 30 درجه و کمترین دما در فصل زمستان به 10- درجه خواهد رسید. این دره به دلیل دارا بودن از خاک مناسب و حاصلخیز، برای باغداری مناسب می باشد. فعالیت های اصلی اهالی این منطقه، باغبانی، دامداری و صنایع دستی می باشد. در این منطقه، اقوام گوناگون با فرهنگ هایی متفاوت در کنار یکدیگر زندگی و به زبان های آذری، فارسی و کردی صحبت می کنند.
از گذشته تاکنون، این دره و جاذبه های طبیعی و تاریخی اش، یک تفریحگاه برای سپری کردن اوقات فراغت مردم بوده است. توصیه می شود در مسیر 8 کیلومتری دره مرادبیگ تا چشمه فرشه در منطقه ییلاقی همدان، پیاده روی داشته باشید و از آن لذت ببرید. این مسیر، یکی از بهترین مسیرهای پیاده روی در این منطقه می باشد.
از نظر گردشگران، دو طرف دره مرادبیگ چشم اندازی بی نظیر دارد و این چشم انداز، بزرگ ترین و مهم ترین نقطه قوت این دره سرسبز می باشد. دره مرادبیگ، از غرب به روستای گنج نامه و شهرستانه، از شرق به روستای ابرو تفریجان، و از جنوب به کوهستان الوند منتهی خواهد شد.
دره مراد بیگ، در ضلع جنوب غربی استان همدان (در فاصله 3 کیلومتری از مرکز همدان) و در دامنه کوهستان الوند قرار گرفته است.
سه شنبه 18 اردیبهشت 1403
سه شنبه 11 اردیبهشت 1403
دوشنبه 15 اسفند 1401
چهارشنبه 22 دی 1400
شنبه 01 آبان 1400
سه شنبه 08 تیر 1400
دوشنبه 27 اردیبهشت 1400
پنج شنبه 26 فروردین 1400
سه شنبه 28 بهمن 1399
دوشنبه 29 دی 1399
یکشنبه 23 آذر 1399
شنبه 10 خرداد 1399