یکی از بناهای مشهور و تاریخی استان کردستان و شهر سنندج، عمارت مشیر دیوان می باشد. این عمارت در دوران قاجار بنا شده و به میرزا یوسف، مشیر دیوان، تعلق داشته است. در قدیم، جلسه های مهم ایالتی و یا استانی در این عمارت برگزار می شده است. در قسمت سردر این عمارت، محل هایی برای نگهبانی و جان پناه تعبیه شده است تا امنیت افرادی که در عمارت بودند، حفظ گردد.
سردر ورودی این عمارت، که از زیبایی های معماری دوران قاجار محسوب می گردد، نمادی از معماری کلاسیک ایرانی نیز به شمار می رود. به این سردر اصطلاحا سردرِ جلو خانی می گویند. این سردر به شکل نیم هشتی می باشد و سکو های گوناگون با طاق نماهای آجرکاری شده دارد. آجرکاری در این بنا، به شیوه خفته و راسته انجام شده است.
با عبور از در ورودی، به فضایی هشت ضلعی خواهید رسید که این محل، برای قاپوچی و دربان اختصاص داشته است. در گذشته، مردم از جای جای کردستان به این عمارت مراجعه می کردند تا با مشیر دیوان، مشکلات خود را مطرح کنند. مردم در این فضای هشت ضلعی منتظر می ماندند تا اجازه ورود را کسب نمایند.
در سمت راست هشتی، اتاق دربان و انباری و در سمت چپ آن دهلیزی وجود دارد که به حیاط مستخدمین راه پیدا می کند. آجرکاری سقف هشتی بسیار زیبا و دیدنی است. این سقف، به شکل طاق سنبلی است و در آن روش خفته و راسته اجرا شده است.
عمارت مشیر دیوان، به دلیل دارا بودن از سقف شیروانی با طرح کلاه فرنگی، نسبت به دیگر بناهای تاریخی شهر سنندج، متفاوت می باشد. البته شایان ذکر است که در عمارت وکیل الممالک نیز کلاه فرنگی وجود دارد. در قسمت زیرین شیروانی، ایوان و تالار ستون داری وجود دارد. بر روی این ایوان، گچبری ها و حجاری های متعددی با طرح های گیاهی و پرندگان به چشم می خورد.
حمامی در این عمارت وجود دارد که از جنبه معماری، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این حمام، در حیاط اندرونی عمارت قرار گرفته است. سربینه، خلوتی و خزینه، از جمله بخش های این حمام می باشند. تزئینات آهکبُری با نقش های گیاهی و حیوانی، بر جلوه این حمام افزوده اند.
چهارشنبه 22 دی 1400
دوشنبه 25 مرداد 1400
سه شنبه 08 تیر 1400
دوشنبه 27 اردیبهشت 1400
پنج شنبه 26 فروردین 1400
چهارشنبه 25 فروردین 1400
سه شنبه 28 بهمن 1399
دوشنبه 29 دی 1399
یکشنبه 23 آذر 1399
شنبه 10 خرداد 1399