استان کرمانشاه، آثار تاریخی گوناگونی دارد که سبب می شود همه ساله گردشگران بسیاری به سوی آن جذب شوند. طاق گرا با نام های دیگری از جمله تاق گرا یا طاق شیرین، که متعلق به دوره ساسانیان می باشد، یکی از بناهای تاریخی و تماشایی این استان در شهر سرپل ذهاب به شمار می رود.
این بنا، دارای پلانی مستطیل شکل است. طاق گرا را با نام طاق شیرین نیز می نامند. ریشه کلمه طاق گرا، به طایفه گراوند باز می گردد. این طایفه، یکی از بزرگترین طایفه های لکستان می باشد که به زبان لری سخن می گویند. در گذشته، طایفه گراوند مرزبانی غرب ایران را بر عهده داشته اند.
عده ای از باستان شناسان بر این باورند که این طاق به دوره اشکانیان تعلق دارد، در مقابل، برخی دیگر معتقدند که طاق گرا متعلق به دوره ساسانیان است. لیکن تحقیقات و بررسی های انجام شده، نشان می دهد که این اثر تاریخی، در اواخر دوره ساسانیان و در دوره حکومت خسرو دوم بنا شده است. سنگ نوشته ای در این بنا وجود ندارد و تنها دو علامت کنده شده از دوره پارت ها به جا مانده است.
طاق شیرین، به شکل یک ایوان ساخته شده است که برای ساخت آن از بلوک های سنگی مکعبی شکل بهره برده اند. ورودی بنای طاق گرا، در سمت جنوب قرار گرفته است و به جاده سنگفرش باستانی مشرف می باشد. برای بخش های داخلی دیوار های این بنا، از ملاط گچ و لاشه سنگ نیز استفاده شده است. در دیوار های داخلی، نقش و نگار های هندسی و کنده کاری هایی مشاهده می شود.
طاق گرا، دارای ابعاد 4.86 در 7.70 متر می باشد. ارتفاع کف طاق گرا از سطح زمین 1.20 متر، ارتفاع از کف تا لبه قوس 5.92 متر و از لبه قوس تا زیر گلویی اول 1.20 متر می باشد. ارتفاع افریز اول نیز 60 سانتی متر است. بر روی آفریز اول، یک ردیف بلوک سنگی ساده به ارتفاع 45 سانتی متر قرار دارد. همچنین، سنگ های تزئینی افریز دوم نیز در این قسمت مشاهده می شود. یک ردیف کنگره، با ارتفاع 92 سانتی متر، بر روی لبه بام طاق گرا وجود دارد. از این رو، ارتفاع طاق گرا از سطح زمین تا بالاترین نقطه اش، 11.7 متر می باشد. عرض دهانه طاق و عمق آن به ترتیب 4.10 متر و 3.10 متر است.
از کارکرد های گوناگون این بنای تاریخی، می توانیم به توقفگاه موکب شاهی، یادگار احداث راه کاروانرو، بنای یادبودی از پیروزی، پاسگاه مرزی و اریکه سلطنتی اشاره نمود.
طاقگرا، در 15 کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب و در مجاورت جاده سنگفرش باستانی (سبب اتصال فلات ایران به بین النهرین)، واقع شده است.
جهت دسترسی به این بنا می بایست به استان کرمانشاه و شهرستان سرپل ذهاب سفر کنید. حدودا 200 متر بعد از ایست بازرسی پاتاق، به سمت جاده فرعی در قسمت چپ جاده بروید. پس از طی 500 متر، به طاق گرا خواهید رسید.
پنج شنبه 06 بهمن 1401
چهارشنبه 22 دی 1400
دوشنبه 25 مرداد 1400
سه شنبه 08 تیر 1400
یکشنبه 26 اردیبهشت 1400
چهارشنبه 25 فروردین 1400
سه شنبه 28 بهمن 1399
دوشنبه 29 دی 1399
یکشنبه 23 آذر 1399
چهارشنبه 28 خرداد 1399