یکی از آثار تاریخی با ارزش کشورمان که از دوره های گوناگون به جا مانده است، حمام های ایرانی می باشد. حمام های ساخته شده در هر دوره، معماری و ویژگی های خاص خود را دارند. با مدرن شدن و پیشرفت جامعه، حمام های شخصی جایگزین این حمام ها شدند. هم اکنون از این حمام های تاریخی به عنوان موزه، زورخانه و... استفاده می نمایند. با مشاهده این حمام های قدیمی، با تاریخ اجتماعی و فرهنگی ایران می توان تا حدودی آشنا شد.
حمام شیخ بهایی اصفهان، که از آثار معماری منحصر به فرد تاریخ ایران به شمار می رود، یکی از این حمام های تاریخی می باشد. این حمام متعلق به دوران صفویان می باشد. ویژگی های خاص این حمام و تفاوت آتشدان و مخزن آن نسبت به حمام های دیگر، سبب شده است که از آثار معماری جالب توجه اصفهان محسوب گردد.
سیستم گرمایشی این حمام با حمام های تاریخی دیگر فرق دارد. این ویژگی سبب شده است که داستان ها و افسانه های گوناگونی درباره این حمام نقل شود و سبب عجیب بودن این حمام گردد. طراحی این سیستم گرمایشی، با استفاده از قوانین فیزیک و شیمی انجام شده است. شیخ بهایی، که از دانشمندان بزرگ عصر صفویه بوده است، معمار این حمام می باشد. علاوه بر این حمام، بسیاری از آثار تاریخی عصر صفویه را شیخ بهایی طراحی کرده است. وی کاملا به علوم فلسفه، منطق و ریاضیات مسلط بود. هم اکنون از ایشان 88 کتاب و رساله به جا مانده است. این حمام تاریخی همچون سایر آثار ارزشمند اصفهان در دوره صفویان، به دستور شاه عباس اول و در دوره حاکمیت او بنا گشت. حمام شیخ بهایی، در تیر ماه 1377 با شماره 2063، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
تاکنون، بررسی های بسیاری برای کشف معمای گرم شدن این حمام به انجام رسیده است، لیکن محققان هنوز به نتیجه ای نرسیده اند. در بخش زیرین این حمام، سیستم سفالی لوله کشی کشف شده است. یکی از ویژگی های با اهمیت این حمام، گرم شدن آن با یک شعله می باشد که هنوز هم محققان شیمی و فیزیک را مبهوت نگه داشته است.
این حمام دو سربینه بزرگ دارد که یکی از آن ها به زنان و دیگری به مردان تعلق داشته است. علاوه بر سربینه، استخر، تعدادی خزینه و آب انبار نیز در این حمام وجود دارد.
این حمام، در مالکیت افراد گوناگونی (حدودا 30 نفر) بوده است. در حال حاضر، میراث فرهنگی استان اصفهان مالکیت تمام این حمام را دارد. این حمام در سال 1386 ه.ش، به دلیل صدمه های وارد شده، مرمت و بازسازی گردید.
حمام شیخ بهایی، در خیابان عبدالرزاق اصفهان، کوچه شیخ بهایی و در میان مسجد جامع و هارونیه در بازار کهنه واقع شده است.
سه شنبه 21 دی 1400
دوشنبه 25 مرداد 1400
سه شنبه 08 تیر 1400
یکشنبه 26 اردیبهشت 1400
چهارشنبه 25 فروردین 1400
سه شنبه 28 بهمن 1399
دوشنبه 29 دی 1399
شنبه 22 آذر 1399
پنج شنبه 08 خرداد 1399