به دلیل اشتغال مردم استان گیلان به دامداری و استفاده بهینه از محصولات دامی، صنایع دستی این شهرستان از رونق و پویایی خاصی برخوردار است.
بانوان این دیار در هنرهایی مانند شال بافی، قلابدوزی، چادر شب بافی، حصیربافی و گلیم بافی و غیره تبحر خاصی دارند که در ذیل به چند نمونه از آن ها اشاره می شود:
حصیر بافی
یکی از صنایع دستی بسیار رایج مردم استان گیلان حصیر بافی است که در بیشتر نقاط این استان متداول بوده و در مناطق خمام، گلشن و جفرود و غازیان و بندر انزلی و روستاهای اطراف آنها دارای شهرت بیشتری است.
مواد اولیه برای بافتن حصیر (لی) یا (سوف) می باشد که در حاشیه مرداب ها و آبگیر ها می روید. تولید این محصول در فصول غیر کشاورزی، تعداد کثیری از مردان و زنان روستایی را مشغول می کند و رونق بخش بازار داد و ستد بسیاری از بازار روزهای سنتی این استان است. فرآورده های حصیری با توجه به تنوع و گوناگونی شکل تولید، جنبه های مصرفی زیادی دارد.
قلابدوزی
یکی از قدیمی ترین انواع رودوزی های سنتی ایران که احتمالا سابقه آن به چندین قرن قبل از میلاد مسیح می رسد قلابدوزی است که به رشتی دوزی و گلبند دوزی نیز مشهور می باشد. ماده اولیه تولید این هنر و صنعت زیبا و جذاب، پارچه ماهوت در رنگ های متنوع و نخ ابریشم است که با ابزار ساده قلاب و با دستان هنرمند و ظریف هنرمندان استان گیلان خلق می شود و مرکز اصلی تولید آن شهر رشت می باشد.
مروار بافی
یکی از صنایع بسیار رایج و متداول استان گیلان که جنبه های کاربردی هم در زندگی روزمره مردم دارد مروار بافی می باشد و مواد اولیه آن نوعی ترکه می باشد که از اطراف تهران و ملایر خریداری می گردد و از شهرستان های آستانه اشرفیه و صومعه سرا می توان به عنوان مراکز تولید آن نام برد .
چادر شب بافی
شاید به جرات بتوان گفت که بیشتر تولیدات صنایع دستی چه در استان گیلان و یا سایر مناطق کشور در ایام قدیم بیشتر جنبه مصرفی داشته است که از جمله این موارد چادر شب بافی بوده که در بخش وسیعی از شرق گیلان در منطقه بین کلاچای و چابکسر تولید می شود. این دست بافته زیبا که در گذشته از ابریشم خالص و برای جهیزیه دختران بافته می شده، امروزه با نخ مصنوعی ابریشم و پشم و الیاف مصنوعی تولید می شود و بیشتر به علت نوع رنگ و نقش جذاب آن، مردم پسند بوده و درصورت عدم حمایت در معرض خطر نابودی می باشد.
گلیم بافی
گلیم به عنوان نخستین زیرانداز بشر دارای سابقه تولیدی بسیار طولانی است و ایرانیان بافت آن را از مردم چین فراگرفته و بنا به سلیقه خود تغییراتی در آن بوجود آورده اند. گلیم که یکی از زیر اندازهای سنتی این مرز و بوم می باشد و عمری به قدمت تاریخ دارد در گیلان توانسته است مقامی مناسب در صنعت گلیم بافی کشور کسب نماید که از مراکز عمده تولید آن شهرستان های تالش، رضوانشهر، آستارا و شهر رشت می باشد.
پوشاک سنتی
زنان و مردان گیلانی با پوشیدن انواع لباس های زیبا، آداب و سنن ویژه ای دارند. نوار دوزی، تکه دوزی و سکه دوزی بر روی انواع لباس ها در نقاط مختلف گیلان مخصوصا قاسم آباد، رودسر و دیلمان و ماسال رایج است. برای مثال، شولا نوعی تن پوش نمدی دامداران و چوپانان و جنگل نشینان گیلان است که خاصیت نفوذ ناپذیری در برابر باران و رطوبت را دارد.
چاروق و چموش دوزی
یکی از پای افزارهای قدیمی مردم منطقه گیلان خصوصا در ارتفاعات و مناطق کوهستانی که دامداری در آن مناطق رواج دارد چاروق (چموش) است که جنس آن از چرم طبیعی می باشد. از ویژگی های قابل ذکر این هنر، صنعت آن است که در تولید آن از میخ و چسب و سایر موارد استفاده نشده و کلیه اتصالات صرفا با دوخت بوده و فاقد پاشنه می باشد. از جمله مراکز تولید این محصول، شهر تاریخی ماسوله از توابع شهرستان فومن است.
هنر چلنگری
چلنگری به معنای ساختن دست ساده های کوچک از جنس آهن و فلزات است. با توجه به آثار و شواد به دست آمده از آثار فلزی که در شمال ایران کشف شده است این مسئله به اثبات رسیده که این هنر از قدمت زیادی برخوردار است. ظرافت و دقت در ساخت آثار حاکی از توانایی و هنر دست سازندگان این آثار بوده است. ابزار کار این هنرمندان قلم آهنگری ، پتک ، چکش دستی، سوهان و سایر ابزار آلات مربوط به حیطه آهنگری میباشد.
جاجیم بافی
جاجیم بافی یکی از قدیمی ترین صنایع دستی ایران است. در گذشته زنان روستایی پس از چیدن پشم گوسفندان آنان را با مواد خاصی ترکیب میکردند و معمولا در فصل زمستان از آن پشم ها شروع به بافتن جاجیم میکردند. اما امروزه این کار خیلی راحت تر و به وسیله یکسری دستگاه های خاص انجام میشود. طرح ها و رنگ های جاجیم از مناظر طبیعی و گلها و موجوداتی که در طبیعت شمال زندگی میکنند الهام گرفته میشوند. امروزه از جاجیم ها برای زیباتر کردن و تزئین منازل استفاده میشود. اما در گذشته علاوه بر این مسئله جاجیم در برخی مراسمات سنتی و باستانی نیز کاربرد داشت.
نمد مالی
یکی از زیباترین و کابردی ترین صنایع دستی ماسال نمدمالی است. نمد نیز مانند بسیاری صنایع دستی ماسال از پشم تولید میشود و به علت ضد آب بودن در دوران های پیشین به عنوان مواد اولیه در تولید بسیاری از وسایل ضروری کاربرد داشت. علاوه بر ماسال در شهرهای دیگری نیز مانند املش، رودبار و رودسر هنر نمدمالی رونق دارد.
توصیه میکنیم سری به این شهر سرسبز بزنید و از مناطق گردشگری و بکر آن از جمله دهکده ییلاقی اولسبلنگاه، آبشار رامینه در ماسال و طبیعت زیبای ماسال لذت ببرید.
جمعه 27 بهمن 1402
شنبه 13 آذر 1400
یکشنبه 28 شهریور 1400
سه شنبه 05 مرداد 1400
شنبه 11 اردیبهشت 1400
یکشنبه 15 فروردین 1400
که همان پاپوش یا کفش هست. بیشتر در قدیم مورد استفاده بوده و الان کمرنگ شده.
شنبه 16 اسفند 1399
پنج شنبه 14 اسفند 1399
چهارشنبه 15 بهمن 1399
یکشنبه 14 دی 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399
چهارشنبه 24 اردیبهشت 1399
شما میتوانید به بازارهای محلی در شهرستان های استان گیلان مثل ماسوله، ماسال، رشت و ... مراجعه نمائید.