شهر شیراز که از آن به عنوان شهر شعر، ادب و عطر بهار نارنج یاد می شود، جاذبه های گردشگری تاریخی و طبیعی بسیاری دارد. بناهای تاریخی گوناگونی در این شهر وجود دارد که هر کدام جایگاه ویژه ای دارند. تماشای این بناهای تاریخی و معماری جالب آن ها، خالی از لطف نخواهد بود.
خانه زینت الملوک، یکی از بناهای قدیمی شهر شیراز می باشد که به دوران قاجار تعلق دارد. همه ساله گردشگران بسیاری از این عمارت زیبا دیدن می کنند.
خانه زینت الملوک در بخش غربی نارنجستان قوام قرار گرفته است. این خانه، محل زندگی زینت الملوک قوامی، دختر قوام الملک چهارم بوده است.
علی محمد خان قوام الملک دوم، در سال 1290 ه.ق، شروع به ساختن این خانه کرد. سرانجام در سال 1302 ه.ق، محمد رضا خان قوام الملک سوم، ساخت این خانه را به اتمام رساند تا خاندان قوام بتوانند درآن زندگی کنند. در زیر زمین این خانه یک درب وجود دارد که به نارنجستان قوام منتهی خواهد شد. به عبارت دیگر، فاصله این خانه تا نارنجستان قوام یک کوچه می باشد که یک راه زیرزمینی، این دو بنا را به یکدیگر مرتبط کرده است.
هنگامی که وارد خانه زینت الملوک می شوید، دربی نظر شما را به خود جلب خواهد کرد که بر روی آن، معرق کاری شده است. با گذر کردن از هشتی و راهرو، به حیاط عمارت خواهید رسید. پیش از ورود به ساختمان، حیاطی زیبا را مشاهده خواهید کرد. در این حیاط علاوه بر ازاره های سنگی حجاری شده و مشبک، دو حوض کوچک و بزرگ و دو باغچه زیبا نیز به چشم می خورد. وجود این حوض ها و باغچه ها، سبب طراوت بخشیدن به حیاط خانه شده است. بسیاری از بازدیدکنندگان در پیرامون حوض می نشینند و از تماشای عمارت و معماری زیبای آن لذت می برند. پیشانی ساختمان، به کاشی کاری هفت رنگ هلالی مزین شده است که سبب جلوه این بنا شده است. همچنین تصاویری از دو فرشته، خورشید و دو شیر شمشیر به دست و آیات قرآنی نیز به چشم خواهند خورد. این عمارت، بیش از 20 اتاق دارد که تمامی آن ها به نقاشی، گچبری و آینه کاری مزین شده اند. اغلب این اتاق ها، دارای سقف چوبی می باشند که بر آن ها نقاشی هایی شده است (تصاویری از گل و بوته، حیوانات و پرندگان). اتاق ها در گرداگرد حیاط قرار گرفته اند و به یکدیگر مرتبط هستند، به این صورت که اگر قصد داشته باشید از اتاق های شمالی به جنوبی بروید، نیازی به وارد شدن به حیاط نخواهد بود.
از دیگر جذابیت های این عمارت، پنجره های ارسی آن با شیشه های رنگی اش است. تابیدن نور بر روی این پنجره ها و بازتابش آن، فضای دل انگیزی را پیش چشمانتان نمایان خواهد کرد. تالار شاه نشین در بخش غربی عمارت می باشد. این تالار آینه کاری و گچ بری های بسیار زیبایی دارد.
تالار اصلی عمارت که در ضلع غربی قرار گرفته است، از زیبا ترین و با شکوه ترین بخش های این بنا به شمار می رود. دیوار های تالار اصلی، آینه کاری و نقاشی های بسیار زیبایی دارد.
نقاشی های کشیده شده در تالار اصلی و اتاق ها تلفیقی از هنر ایرانی و اروپایی می باشد. خانه زینت الملوک، تنها عمارت تاریخی شیراز است که زیرزمین، سرتاسر بنا را شامل شده و در 3 ضلع از آن کشیده شده است. در این زیر زمین، آجرکاری های زیبایی به چشم می خورد. با گذشت زمان، زیر زمین خانه زینت الملوک به نگارخانه ای تبدیل گشت. در این نگار خانه، مجسمه اشخاص مهمی که در شیراز زندگی می کرده اند را به نمایش گذاشته بودند.
این عمارت با همکاری میراث فرهنگی کشور، در سال 1373 ه.ش مرمت و بازسازی شد. در سال 1374 ه.ش، زیرزمین عمارت را به نگارخانه تبدیل نمودند لیکن از سال 1382 ه.ش، نگارخانه به موزه گنجینه فارس تبدیل شد.
بنابراین، علاوه بر بازدید از عمارت و معماری زیبای آن، می توانید از موزه مشاهیر فارس و مجسمه های آن نیز دیدن فرمایید. مجسمه های مومی اشخاصی همچون کریم خان زند، سعدی، نصیر الملک، زینت الملوک و… جلوه ای خاص به این موزه عطا کرده است. وجود این مجسمه ها در موزه سبب شباهت آن به موزه مادام توسو در شهر لندن گشته است. از دیگر جذابیت های این موزه، تماشای آجرکاری های آن می باشد.
خانه زینت الملوک در خیابان لطفعلی خان زند شیراز واقع شده است. همه روزه می توانید از این خانه تاریخی و زیبا دیدن فرمایید.
سه شنبه 21 دی 1400
سه شنبه 27 مهر 1400
دوشنبه 25 مرداد 1400
سه شنبه 08 تیر 1400
یکشنبه 26 اردیبهشت 1400
چهارشنبه 25 فروردین 1400
سه شنبه 28 بهمن 1399
دوشنبه 29 دی 1399
شنبه 22 آذر 1399
پنج شنبه 08 خرداد 1399