باغ تخت یا باغ قراچه یا باغ قاجار، از آثار تاریخی باشکوه ایرانی می باشد که در شهر شیراز واقع شده است و از کهن ترین هنرهای ایرانیان، یعنی باغ آرایی، به شمار می رود. این باغ پر آوازه و مشهور، متعلق به قرن 5 هجری می باشد. با وجود اینکه قرن ها از ساخت باغ تخت می گذرد، هنوز پابرجا باقی مانده است.
بنای 9 طبقه باغ تخت، توسط اتابک قراچه، در سال 480 ه.ق و در منطقه جعفر آباد بنا گشت. در ابتدا این باغ را به خاطر اسم سازنده اش، باغ تخت قراچه می نامیدند.
باغ تخت به دلیل موقعیت جغرافیایی اش، قلعه و دژی مستحکم به شمار می رفت، ولی آب و هوای مطلوب این منطقه، آن را به یک تفرجگاه تبدیل کرد.
در عجایب المقدور ابن عربشاه و ظفرنامه شرف الدین علی یزدی، که از آثار پیش از دوره حکومت گورکانیان می باشند، از این باغ نام برده شده است. فرصت الدوله شیرازی، در اوایل قرن 14 هجری، در آثار خود همچون شیرازنامه، به توصیف باغ تخت پرداخته است.
تیمور گورکانی، با مشاهده باغ تخت شیراز، دستور ساخت 4 باغ در اطراف سمرقند را داد. در ساخت این باغ ها، از باغ تخت شیراز الهام گرفته شده است به گونه ای که یکی از آن ها را باغ تخت قراچه نامیده اند.
در دوره قاجار، تحولات بسیاری در باغ تخت رخ داد. آقا محمد خان قاجار، دستور داد تا به جای عمارت قدیمی، عمارتی جدید در باغ ساخته شود. وی پس از ساخت عمارت جدید، نام باغ را تخت قاجار نامید. هم چنین در دوره محمد شاه نیز مسیر حرکت آب را تغییر دادند و آن را به صورت کرت های طبقه بندی شده و پلکانی در آوردند.
بیشتر آثار به جای مانده از باغ تخت در دوره قاجاریان، متعلق به عصر ناصرالدین شاه می باشد. از این آثار، عکس ها و منابع مکتوب گوناگونی وجود دارد. بر اساس اسناد موجود، باغ تخت حدودا 2000 متر مربع مساحت داشته است. در بخش ابتدایی باغ اصلی، باغ دیگری وجود داشته که این باغ دارای دو خیابان پوشیده از درختان سرو و چنار بوده و توسط پلکان و درگاهی، به باغ اصلی وصل می شده است. دور تا دور دریاچه یا استخر باغ نیز درختان سرو و کاج وجود داشته است. شیب باغ با 7 کرت مهار شده است. عمق این کرت ها با یکدیگر متفاوت می باشد. در دو طرف بخش میانی باغ، دو برج یا کلاه فرنگی وجود داشته است. عمارت اصلی باغ، بر روی سکوی بلندی قرار داشته است. این عمارت زیبا، دارای 2 طبقه بوده است، ایوان وسیعی نیز در این عمارت وجود داشته که به گوشواره و ارسی هایی مزین بوده است. در بخش پشتی عمارت، باغ کوچکی وجود داشته است که آن را باغ خلوت می نامیدند. این باغ کوچک، دارای حوض و درختان مرکبات بوده و در ضلع غربی آن نیز حمامی زیبا وجود داشته است.
اوج زیبایی و شکوه باغ تخت شیراز، در دوره قاجار بوده است. پس از آن، به تدریج با تخریب عمارت و خشک شدن درختان و دریاچه، این باغ از رونق افتاد و به فراموشی سپرده شد. تصاویری که از دوره پهلوی از این باغ گرفته شده است، این حقیقت تلخ را بازگو می نماید.
هم اکنون بخش کوچکی از این باغ به همراه قسمت هایی از حمام آن باقی مانده است. در حال حاضر، باغ تخت در اختیار نیروهای نظامی می باشد.
باغ تخت، در بین چهار راه باغ تخت و بلوار جمهوری واقع شده است.
سه شنبه 21 دی 1400
سه شنبه 27 مهر 1400
دوشنبه 25 مرداد 1400
سه شنبه 08 تیر 1400
یکشنبه 26 اردیبهشت 1400
چهارشنبه 25 فروردین 1400
سه شنبه 28 بهمن 1399
دوشنبه 29 دی 1399
شنبه 22 آذر 1399
پنج شنبه 08 خرداد 1399