اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

آذربایجان شرقی - تبریز  
شنبه 17 آذر 1397

مسجد کبود یا مسجد جهانشاه، از مساجد تاریخی و باشکوه در ایران می باشد که هنر معماری پس از اسلام را نمایان می کند. این مسجد، از معدود مساجد آبی رنگ در دنیا است. وجود کاشی های زیبای لاجوردی رنگ، سبب شده است که آن را مسجد کبود بنامند.

مسجد کبود، از جمله جاذبه های گردشگری شهر تبریز به شمار می رود که همه ساله، گردشگران بسیاری از آن دیدن می کنند. معماری مسجد کبود، نسبت به مساجد دیگر دارای تفاوت هایی می باشد.

وجود کاشی‌ های معرق لاجوردی و فیروزه‌ ای، انواع خطوط عالی و طرح‌ های بی نظیر هندسی و اسلیمی، این بنای تاریخی را خارق العاده تر کرده است. مسجد کبود، در قرن نهم هجری قمری بنا شده است. معماران این مسجد تاریخی، به گونه ای کاشی ها را کنار هم قرار داده اند که هارمونی خاصی ایجاد شده است. به این مسجد، لقب فیروزه اسلام نیز داده شده است. کاشی کاری های معرق و نقش و نگار های زیبای داخلی و خارجی، سبب شکوه این مسجد شده است.

وقوع زلزله ای در سال 1193  هجری قمری، صدمه های فراوانی را به این مسجد وارد کرد و موجب ریزش گنبد آن شد. هم اکنون فقط یک سردر و چند پایه از این مسجد تاریخی باقی مانده است، لیکن هنوز هم شکوه و هنر معماری این بنای تاریخی قابل مشاهده می باشد. قسمت هایی از مسجد کبود، در سال های 1318 تا 1355، مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت.

در سال 870 هجری قمری، ابوالمظفر جهانشاه بن قرایوسف (با قدرت ترین حکمران سلسله ترکمانان قراقویونلو)، دستور داد تا این مسجد ساخته شود. مسجد کبود، تنها اثر باقی مانده از دورە‌ فرمانروایی قراقویونلو ها در پایتخت شان یعنی تبریز، بوده است. این مسجد، از شاهکارهای معماری اسلامی محسوب می گردد.

کتیبه ای در قسمت سردر وجود دارد که اطلاعاتی درباره مسجد کبود بر روی آن نگاشته شده است. بر اساس کتیبه مذکور، سال به اتمام رسیدن کاشی کاری های سردر مسجد 870 ه.ق بوده است و ساخت مسجد کبود چندین سال زودتر آغاز شده است. بر روی این کتیبه، نام جهانشاه نیز حک شده است که در گذشته با روکشی از طلا آن را پوشانده بودند. در اطراف شبستان بزرگ، آیه های کامل سوره فتح مشاهده می شوند. این آیات نشانگر پیروزی های جهانشاه بوده است.

مسجد کبود را با مسجد گوهر شاه مشهد می توانیم مقایسه کنیم زیرا هر دوی این مسجد ها، در یک دوره تاریخی بنا شده اند. مسجد کبود به گونه ای ساخته شده است که در هر دوره ای از سال بتوان از تمامی بخش های آن استفاده نمود. نقل شده است که ساخت این مسجد، 30 سال زمان برده است و مهندسان و معماران بسیاری در ساختن آن مشارکت کرده اند.

در ساخت مسجد کبود، بیشتر از آجر استفاده شده است ولی در برخی از قسمت های آن نیز سنگ های کمیابی مشاهده می شود. در هنگام بازدید از این مسجد، متوجه خواهید شد که تمامی آجر ها با گچ بند کشی شده اند. مسجد کبود، دارای یک صحن مربع شکل، شبستان های زیبایی در دو طرف و حوض بزرگی برای وضو می باشد. بنای اصلی مسجد کبود، در جلوی صحن واقع شده است. در قدیم، گنبدی آجری بر روی این بنا وجود داشته است.

برای دسترسی به مسجد کبود می بایست به خیابان امام خمینی شهر تبریز، روبروی کوچه صدر، جنب پارک خاقانی بروید.

دیدگاه کاربران


رضا
رضا
شنبه 03 آذر 1403
قدیما مسجد سر تا پا به رنگ فیروزه ای کاشی کاری شده بود اما متاسفانه به خاطر زلزله و فرسایش اکثر کاشی ها از بین رفته
مصطفی
مصطفی
پنج شنبه 01 اردیبهشت 1401
سوراخ های پای دیوار ها به چه منظور است؟
مهاجر
مهاجر
سه شنبه 21 دی 1400
بنای خیلی قشنگ و با شکوهیه، تقارن زیبایی تو این بنا دیده میشه ولی چقد حیف که در حال تخریبه
مهرانه
مهرانه
سه شنبه 27 مهر 1400
حیفه که آثار به این قشنگی، در حال خراب شدن و از بین رفتنه
نگین خسروی
نگین خسروی
دوشنبه 25 مرداد 1400
ویژگی خاص این مسجد رنگ لاجوردی کاشی‎ ها است و تلفیق این رنگ با آجرهای آن باعث شده تا این مسجد لقب فیروزه جهان اسلام را بگیرد و از دیگر ویژگی های این مسجد سبک معرق کاشی‎ کاری‎ است که زیبایی آن را بیشتر کرده است.
aryandana11
aryandana11
سه شنبه 08 تیر 1400
این مسحد به فیروزه دنیای اسلام معروف است و تنها مسجدی است که صحن آن سرپوشیده است و متاسفانه داره از بین میبره.
aeenparas
aeenparas
یکشنبه 26 اردیبهشت 1400
مسجد تاریخی کبود قبلا خیلی بهتر بود. الان تبدیل اوضاع چندان خوبی نداره ..مورد مرمت قرار گرفت ولی مثل اولش نمیشه.
ansar_almahdii_4
ansar_almahdii_4
چهارشنبه 25 فروردین 1400
از اقدام به موقع دکتر حمزه زاده مدیر میراث فرهنگی تشکر میکنیم که جلوی تخریب بیش از حد فضای داخلی این مسجد را گرفتند.
kolaki
kolaki
سه شنبه 28 بهمن 1399
مسجد کبود یا به زبان ترکی گؤی مچید یا همان مسجد جهانشاه جزو مساجد تاریخی تبریز است که به زمان حکمرانی قراقویونلوها بر می گرده.
fighter
fighter
دوشنبه 29 دی 1399
برای رفتن به این مسجد باید به خیابان امام خمینی تبریز برید. اگر مرمتش کنند بسیار بنای زیبایی میشه.
javad1385
javad1385
شنبه 22 آذر 1399
امسال میراث فرهنگی فضای داخلی مسجد را درست کرد و فرش های داخل جمع شد تا مثل قبل مردم بتونند آجرفرش های این عمارت و مسجد زیبا رو ببینند.
farshid_brz
farshid_brz
پنج شنبه 08 خرداد 1399
مسجد کبود تبریز به دستور دختر جهانشاه صالحه خانم بنا شده‌ و فوق العاده زیباست👏👏👏👏