عمارت سالار سعید، که موزه سنندج را نیز شامل می شود، از جمله جاذبه های تاریخی شهر سنندج به شمار می رود. این بنا، به دستور ملا لطف الله شیخ الاسلام ساخته شد. پس از در گذشت ایشان، نوادگانش این بنا را به دو قسمت مجزا تقسیم کردند و فروختند، به این صورت که بخش داخلی عمارت به خانواده حبیبی و بخش بیرونی آن به عبدالحمید خان سنندجی (سالار سعید) فروخته شد.
بخش بیرونی این بنا، توسط سالار سعید، به اداره فرهنگ واگذار گردید. این بخش تا سال 1351، تحت اختیار اداره فرهنگ بود که از آن به عنوان کتابخانه، خانه پیشاهنگان و دانش سرا استفاده می نمودند. از سال 1351، وزارت فرهنگ و هنر استان کردستان، عمارت را به مالکیت خود درآورد و آن را به موزه ای تبدیل نمود. سرانجام در مهرماه سال 1354، موزه سنندج در این عمارت افتتاح گردید.
عمارت سالار سعید، در اواخر دوران حکومت ناصرالدین قاجار بنا شد. برای ساخت این عمارت، از سنگ، آجر، چوب و... استفاده نموده اند. از زیبا ترین قسمت های این بنا، پنجره های ارسی بزرگ هال می باشد که 7 در دارند و شاهکاری هنری به شمار می روند.
بناى اصلى، در ضلع جنوبی حیاط قرار گرفته و به صورت یک طبقه ساخته شده است. یک زیرزمین نیز در پایین این بنا وجود دارد. این زیرزمین به صورت حوض خانه بنا شده و سقفی به شکل گنبد دارد. در این زیرزمین، تزئینات و آینه کارى هایی زیبا به چشم می خورد.
موزه سنندج، دارای دو بخش باستان شناسی و مردم شناسی می باشد. در بخش باستان شناسی، اشیاء گوناگونی از دوره های مختلف ما قبل تاریخ تا دوره قاجار در معرض نمایش گذاشته شده است.
قبل از انقلاب اسلامی، بخش مردم شناسی موزه، به صورت یک نمایشگاه موقت اداره می شده است. در این بخش، هر چند وقت یکبار، اشیاء مربوط به یکی از استان های کشورمان را به نمایش می گذاشتند. پس از انقلاب، این بخش به آثار مردم شناسی استان کردستان اختصاص داده شد.
قسمت قبل از تاریخ در راهروی ورودی، در یکی از اتاق های مجاور سالن اصلی قرار گرفته است. در این قسمت یک مجموعه ظروف سفالی نگهداری می شود که متعلق به استان کردستان و مخصوصا شهرستان بانه می باشد. بعضی از ظروف نیز به کنگاور تعلق دارند. از اشیاء با اهمیت این قسمت، پیه سوز هایی است که از شهرستان بانه کشف شده است.
در قسمت دوره تاریخ عمده ترین اشیاء موزه در این قسمت وجود دارند. برای نمایش دادن این اشیاء، از سالن اصلی، یکی از اتاق های مجاور سالن و راهروی خروجی بهره می برند. از با اهمیت ترین وسایل این قسمت می توانیم به اشیاء کشف شده از تپه زیویه اشاره نماییم. این تپه، مهم ترین تپه تاریخی استان کردستان به شمار می رود. اشیاء کشف شده از این تپه شامل وسایل طلایی و وسایل سنگی می باشد.
در قسمت دوران اسلامی اشیاء سفالی و فلزی مربوط به دوران اسلامی نگهداری می شوند. تنگ، کاسه، قدح، بشقاب و مجسمه و ریتون از جمله وسایل سفالی این قسمت هستند. این وسایل، بسیار هنرمندانه ساخته شده اند و به لعاب، نقوش و خطوطی مزین می باشند. تعداد کمی از این وسایل به کردستان و بیشتر آن ها به سایر نقاط کشورمان تعلق دارند. انواع کاسه و بادیه تنگ، سینی، سنگابه، دیگچه و انواع پیه سوز از جمله اشیاء فلزی این قسمت می باشند.
قسمت نمایش موقت در زیرزمین (حوض خانه) ساختمان، واقع است و هم اکنون به نمایش های هنری خارجی اختصاص دارد. از اشیاء با اهمیت این قسمت می توانیم به مجسمه های برنزی و ظروف شیشه ای اشاره نماییم. وسایل موجود در این بخش، با توجه به برنامه های موزه، هر چند وقت یکبار تعویض می گردند.
موزه سنندج، در خیابان امام خمینی، کوچه حبیبی، در بخش بیرونی عمارت ملا لطف الله شیخ الاسلام، واقع شده است.
شنبه 03 آذر 1403
ما قبل از ساعت 1 ظهر مراجعه کردیم,متاسفانه نتونستیم بازدید کنیم
سه شنبه 21 دی 1400
سه شنبه 27 مهر 1400
دوشنبه 25 مرداد 1400
سه شنبه 08 تیر 1400
یکشنبه 26 اردیبهشت 1400
چهارشنبه 25 فروردین 1400
سه شنبه 28 بهمن 1399
دوشنبه 29 دی 1399
شنبه 22 آذر 1399
چهارشنبه 07 خرداد 1399