از نظر معماری، حمام های سنتی ساخته شده در ایران، جایگاه ویژه و با اهمیتی دارند. پس از روی کار آمدن اسلام، اغلب حمام ها در مرکز و در نزدیکی مسجد اصلی شهر ها بنا می شدند. حمام های تاریخی، بسیار خردمندانه و استادانه توسط معماران برجسته ساخته می شدند. این بناها به صورتی ساخته می شدند که هوای خارج و داخل حمام با یکدیگر متفاوت باشد. این امر به وسیله راهروهایی که بین فضاها بنا می کردند، میسر می شده است. همچنین معماران سعی داشته اند که حمام ها را طوری طراحی کنند و بسازند که مردم در آن ها احساس آرامش کنند. در حمام های سنتی، علاوه بر استحمام، افراد با یکدیگر ارتباط برقرار می نمودند و به گپ زدن می پرداختند.
یکی از حمام های تاریخی و با اهمیت ایران، حمام وکیل شیراز می باشد. حمام وکیل، از جاذبه های گردشگری شهر شیراز به شمار می رود که پیشنهاد می شود هنگام سفر به این شهر، از آن نیز دیدن کنید.
این حمام تاریخی، در کنار بازار و مسجد وکیل، مجموعه زندیه شیراز را تشکیل می دهد. حمام وکیل، در سال 1187 هجری قمری، در دوره زندیه و به دستور کریم خان زند بنا شده است. این حمام، 11000 متر مربع مساحت، 8660 متر زیر بنا، 120 متر طول و 80 متر عرض دارد. به طور کلی، کریم خان زند دستور ساخت مجموعه زندیه شیراز را صادر نموده است. کریم خان زند، بناهای با اهمیت گوناگونی را در شهر شیراز بنا کرده و باعث آبادانی این شهر شده است. با گذشت زمان، این حمام آسیب های گوناگونی را متحمل شد که سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهر شیراز، آن را مرمت و بازسازی نمود.
از درب ورودی کوچک، می توانید به حمام وارد شوید. به وسیله راهرو و یک هشتی که دارای شیبی ملایم است، به فضای بینه یا همان رختکن حمام دسترسی پیدا خواهید کرد. این راهرو و شیب آن، سبب تعدیل دمای هوا بین فضای خارج و داخل حمام می شده است. بینه، به شکل یک 8 ضلعی بنا شده است. از لحاظ تزئینات، بینه با دیگر بخش های حمام تفاوت هایی دارد.
در حمام وکیل، از گچ برای تزئین سقف و دیوار استفاده شده است. علاوه بر این، تزئینات آهک بری باشکوهی نیز در حمام مشاهده می شود. برخی از این آهک بری ها، متعلق به دوران زندیه می باشند و اغلب به شکل نقش های گلدانی هستند. در دوره قاجاریه نیز تزئینات آهک بری زیبایی به این حمام افزوده شد. این تزئینات، نمایانگر داستان های اساطیری و مذهبی ایران مانند داستان شیرین و فرهاد، آمدن حضرت یوسف به مجلس زنان، قربانی کردن حضرت اسماعیل، داستان بیژن و منیژه، داستان شیرین و خسرو در شکارگاه و معراج رسول اکرم (ص) می باشند. در گذشته در این حمام، نقال هایی درباره این داستان ها برای حاضرین توضیحاتی می دادند.
فضای داخلی حمام، به وسیله دالان هایی که در زیر سنگ فرش های خزینه وجود داشته اند، گرم نگه داشته می شد. خزینه ای در قسمت جنوبی گرم خانه وجود داشته است. در این خزینه، آب را به وسیله دو دیگ بزرگ، گرم می نمودند.
هم اکنون، حمام وکیل به موزه مردم شناسی شیراز تبدیل شده است. با بازدید کردن از این موزه، می توانید درباره آداب و رسوم، نحوه پوشش و فرهنگ مردم کهن شیراز اطلاعاتی کسب نمایید. حمام وکیل شیراز، با شماره 917، در فهرست آثار ملی کشورمان ثبت گردیده است.
حمام وکیل شیراز، در مرکز شهر شیراز، در خیابان آیت الله طالقانی، در مجاورت بازار وکیل و در غرب مسجد شیراز واقع شده است.
سه شنبه 21 دی 1400
سه شنبه 27 مهر 1400
دوشنبه 25 مرداد 1400
سه شنبه 08 تیر 1400
یکشنبه 26 اردیبهشت 1400
چهارشنبه 25 فروردین 1400
سه شنبه 28 بهمن 1399
دوشنبه 29 دی 1399
شنبه 22 آذر 1399
کرمان هم حمام وکیل داره اما حمام وکیل شیراز معروف تر هستش. حمام وکیل کرمان امروزه به چایخانه سنتی تبدیل شده و در سال 1280 ساخته شده و یک بار هم بازسازی شده است.
چهارشنبه 07 خرداد 1399