بوشهر، که قدمتی چندین هزار ساله دارد، یکی از شهرهای بندری ایران در حاشیه خلیج فارس می باشد. قدمت این شهر زیبا، به دوران ساسانیان باز می گردد. سواحل زیبا، نخلستان های وسیع، صنایع دستی، موسیقی گوشنواز، آثار تاریخی برجسته، غذا های لذیذ و خوشمزه و مردمی میهمان نواز و خونگرم، همگی سبب محبوبیت استان بوشهر شده است.
از گذشته تا به امروز، صنایع دستی، یکی از با اهمیت ترین راه های کسب درآمد در جوامع روستایی به شمار می رفته است. در استان بوشهر، به علت محدود بودن منابع کشاورزی، ساخت صنایع دستی بسیار رواج دارد. به عبارت دیگر، صیادی و ساخت صنایع دستی از اصلی ترین و مهم ترین راه های امرار معاش مردم این استان محسوب می گردد.
صنایع دستی بوشهر، تنوع بسیار زیادی دارد که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره خواهیم کرد.
گبه بافی
یکی از مهم ترین محصولات صنایع دستی استان بوشهر، که به نقاط مختلف دنیا نیز صادر می شود، گبه می باشد. بافت گبه، معمولا در مناطق روستایی شهرستان های گناوه و دشتستان صورت می پذیرد. این محصول، در دو نوع رنگی و خود رنگ بافته می شود. برای بافتن گبه های رنگی، از نخ های دست ریس رنگرزی شده استفاده می گردد. این نخ ها از پشم گوسفند تهیه می شوند. برای بافت گبه های خود رنگ نیز از پشم گوسفند با همان رنگ طبیعی خودش بهره می برند. طرح های موجود در گبه ها، خلاقیت و هنر بافندگان را نمایان می کند. این طرح ها محیط زندگی و طبیعت پیرامون را نشان می دهند. طرح های خشتی، درختی، شیری و چهار فصل از گبه های مشهور بوشهر به شمار می روند.
عبا بافی
عبا، پارچه ای پشمی از پشم شتر می باشد که جنس نرم و بادوامی دارد. عباهای بافته شده در استان بوشهر، از جمله محصولات مهم نساجی سنتی در کشورمان محسوب می گردد. بافندگان، بعد از چیدن پشم ها، موها را از پشم جدا کرده و نخ بسیار ظریفی برای بافتن عبا می ریسند. بافت عبا توسط مردان در کارگاه های خانگی صورت می پذیرد. روستای کردوان از توابع شهرستان دشتی، تنها منطقه بوشهر است که به عبا بافی مشغول می باشند. تنوع رنگی عباها، متناسب با رنگ پشم های ریسیده شده می باشد که می تواند قهوه ای، حنایی، مشکی و یا سفید باشد. عباهای بوشهر، از معروف ترین صنایع دستی این استان به حساب می آیند.
گلیم بافی
گلیم، از جمله صنایع دستی زیر اندازی و پوششی می باشد. گلیم را با استفاده از ابریشم، موی بز، پشم گوسفند و یا سایر چهار پایان اهلی می بافند. از گلیم به صورت سنتی برای پوشاندن زمین، دیوار و یا رو اندازی برای حیوانات باربر استفاده می گردد. هم اکنون این صنایع دستی، به صورت پوششی مدرن برای خانه های شهری استفاده می شود. گلیم های بافته شده در استان بوشهر، دارای نقش های بسیار زیبا و منحصر به فرد می باشند، این ویژگی سبب شده است که گلیم بوشهر، از زیبا ترین گلیم های بافته شده در ایران به شمار رود. نقش حوض، دانه بیگی، آیینه گل، نقش خراسانی، آقاجاری، تهرانی و چنگ، از جمله نقوش بافته شده بر روی این گلیم ها می باشند.
صنعت لنج سازی
از ایام قدیم تا به امروز، لنج سازی در استان بوشهر مرسوم و رایج بوده است. برای مردمان بوشهر، لنج نشانه کار و زندگی، دریا و دریانوردی، صید و صیادی، رونق تجارت و رزق و روزی می باشد. در شیوه سنتی، لنج ها را با الوار چوب های مرغوب، همانند چوب ساج می سازند. اخیرا ساخت لنج ها از قالب سنتی خود خارج شده است و آن ها را از مواد اولیه موسوم به فایبر گلاس می سازند. در این استان، به ساخت لنج "اوشار" یا "وشار" و به سازنده آن ها "گلاف" گفته می شود. ساخت ماکت لنج ها، از جمله صنایع دستی این استان می باشد. البته قابل ذکر است که در دیگر شهرهای جنوبی ایران نیز لنج ساخته می شود. هم اکنون یکی از با اهمیت ترین جاذبه های گردشگری شهر های جنوبی ایران، کارگاه های لنج سازی می باشد که همه ساله گردشگران بسیاری از آن ها دیدن می کنند.
صنایع دستی ساخته شده از صدف ها
مجاورت با دریا، سبب به وجود آمدن این دسته از صنایع دستی در استان بوشهر شده است. جعبه های جواهر زیبا، اسباب بازی و عروسک، زیور آلات و … از جمله صنایع دستی ساخته شده از صدف ها می باشند.
حصیر بافی
به علت وجود نخلستان های فراوان در استان بوشهر، صنایع دستی گوناگونی از شاخ و برگ درختان نخل ساخته می شود که یکی از آن ها حصیر بافی است. حصیر بافی از ایام قدیم تا امروزه در این منطقه رواج داشته است. سبد های حصیری، زنبیل های حصیری، باد بزن، کلاه حصیری و … از نمونه این محصولات هستند.
سه شنبه 21 دی 1400
سه شنبه 27 مهر 1400
دوشنبه 25 مرداد 1400
سه شنبه 08 تیر 1400
یکشنبه 26 اردیبهشت 1400
چهارشنبه 25 فروردین 1400
سه شنبه 28 بهمن 1399
دوشنبه 29 دی 1399
شنبه 22 آذر 1399
چهارشنبه 07 خرداد 1399