تکیه بیگلربیگی، بنایی تاریخیست که در بافت قدیمی شهر کرمانشاه قرار گرفته است. قدمت این تکیه تاریخی، به دوره قاجار باز می گردد. ویژگی که سبب تمایز این تکیه نسبت به تکیه های دیگر شهر کرمانشاه شده است، آینه کاری های باشکوه و زیبای آن می باشد.
این بنا را فردی به نام عبدالله خان، معروف به بیگلربیگی ساخته است، به همین دلیل، آن را تکیه بیگلربیگی نامیده اند. در این بنا، 2 موزه تاریخی وجود دارد. در سال 1383 هجری شمسی، موزه خط و کتابت در این تکیه تاسیس شد. در موره مذکور، مدارک، اسناد، نسخه های خطی و مستندات تاریخی نگهداری می شدند.
موزه پارینه سنگی زاگرس، دومین موزه ای است که در این بنا وجود دارد. این موزه، تنها موزه پارینه سنگی در خاورمیانه محسوب می گردد، به همین دلیل، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
ساخت تکیه بیگلربیگی، در دوران حکومت قاجاریان، در سال 1309 هجری قمری شروع شد و در نهایت در سال 1315 به اتمام رسید. در سال 1326 هجری قمری، آینه کاری و گچ بری هایی به این بنا افزوده شد و زیبایی آن را دوچندان کرد.
برای ورود به این بنای تاریخی، سه درب ورودی تعبیه شده است. ورودی اصلی، در ضلع جنوب شرقی بنا قرار گرفته است. سردر این ورودی به دلیل مقرنس های گچی و گچ بری های برجسته اش بسیار زیبا و تماشایی است. دو ردیف طاق نما در دو طرف این ورودی به چشم می خورد، در طاق نمای ردیف پایین، مقرنس های گچی و گچ بری های زیبا مشاهده می شود. در طاق نمای ردیف بالا نیز پیکره های گچی از شخصیت های قاجار وجود دارد.
هنگامی که از درب اصلی وارد تکیه می شوید، هشتی را مشاهده خواهید نمود. این محوطه، هنر معماری سنتی ایران را به نمایش می گذارد. سقف هشتی پوشیده از رسم بندی های آجری می باشد، در دیواره های آن نیز طاقچه هایی تعبیه شده است. درگاهی چوبی در ضلع شمالی هشتی به چشم می خورد. از طریق این درگاه، می توانید به خانه های وابسته به تکیه دسترسی داشته باشید.
با عبور از هشتی، وارد دالان نسبتا طولانی خواهید شد و در نهایت به حیاط خواهید رسید. 2 درگاه چوبی در ضلع جنوبی دالان وجود دارد. توسط این 2 درگاه، می توانید خود را به خانه های سمت جنوبی تکیه برسانید.
پس از دالان، به حیاط بزرگی می رسید که در بخش مرکزی آن، حوضی زیبا قرار گرفته است. در ماه محرم، عزاداران حسینی در این حیاط جمع می شوند و به عزاداری می پردازند. آشپزخانه ای در ضلع شمال شرقی حیاط وجود دارد که همه ساله در ایام محرم، در آن غذا طبخ می شود.
24 اتاق در این تکیه وجود دارد که هر یک از آن ها به تزئیناتی زیبا مزین می باشند. یکی از با اهمیت ترین بخش های تکیه بیگلربیگی، ضلع غربی آن می باشد. در این بخش، گنبد خانه حسینیه قرار دارد. این حسینیه، دارای 2 طبقه است. هر یک از این طبقات، دارای 6 اتاق هستند. سقف حسینیه، دارای پوشش گنبدی است. این سقف در نمای بیرونی به شکل شیروانی دیده می شود، در نمای داخلی نیز آینه کاری های باشکوه و زیبایی مشاهده می شود. طرح های هندسی، ستون های گچی، قندیل های شمع سوز و نقش های گیاهی از جمله تزئینات تکیه بیگلربیگی به شمار می روند.
برای دسترسی به تکیه بیگلربیگی، می بایست خود را به بافت قدیمی کرمانشاه برسانید. این تکیه در خیابان مدرس، در مقابل مسجد جامع واقع شده است.
سه شنبه 21 دی 1400
دوشنبه 26 مهر 1400
شنبه 23 مرداد 1400
سه شنبه 08 تیر 1400
شنبه 25 اردیبهشت 1400
چهارشنبه 25 فروردین 1400
دوشنبه 27 بهمن 1399
شنبه 27 دی 1399
شنبه 22 آذر 1399
چهارشنبه 07 خرداد 1399