روستای اشکورات یکی از روستاهای دیدنی و خوش منظره شهرستان رودسر است که به علت طبیعت بکر و زیبا، چشمه های زلال و دریاچههای طبیعی به یکی از مناطق گردشگری شمال کشور مبدل گشته است. روستای اشکورات از جنوب شهرستان رودسر تا قسمتهای جنوبی رامسر امتداد پیدا کرده است. این روستا از سمت غرب به املش و رودبار و از سمت شرق به بخشهای کوهستانی رامسر و تنکابن متصل است همچنین از شمال با دامنههای رحیم آباد و از جنوب با شهر قزوین در ارتباط است.
روستای اشکورات که محلی ها به آن اشکور نیز میگویند از سه دهستان زیبا تشکیل شده است اشکور شوئیل، اشکور علیا یا سیارستاق ییلاقی و اشکور سفلی.
تاریخچه روستا
با توجه به شواهد و یافته های که از روستای اشکورات و مناطق مختلف آن، به نظر میآید که قدمت این روستا بسیار زیاد است و به حدود 3000 سال قبل میرسد. یعنی در زمان حکومت ساسانیان شکل گرفته و تا به امروز وجود دارد. این یافتهها در سال 1391 در گورستانی باستانی پیدا شدند که شامل سفالینهها و وسایل رزمی و نظامی بودند. از طرفی عده ای از مورخان معتقدند که این روستا در زمان حکومت اسلام ایجاد شده و حاکمال آل بویه در این روستا حکومت میکردند.
محله های قدیمی اشکورات
روستای اشکور در گذشته از سه محله درویشان، لوسن و کشان تشکیل شده بود.
محله درویشان بر طبق نوشتههای تاریخی جایی بوده که دو پهلوان اسطوره ای اشکبوس و کاموس کشانی در آن متولد شدند.
محله لوسن همان درگاه امروزی است که به علت خوش آب و هوا بودن و طبیعت ناب آن در گذشته توسط حاکمان برای ساخت قلعه تفریحی استفاده میشده. گفته شده است که لوسن در گذشته شهری بزرگ بوده و بازماندهی قلعه های قدیمی، جامهای زرین و کوزرههای زینتی در گوشه و کنار این منطقه یافت میشود.
منطقه کشان نیز در گذشته محل قرارگیری پرستشگاهها آتشکده ها و معابد زرتشتی بوده و هنوز هم آثاری از آنها در این منطقه یافت میشود.
آب و هوا و پوشش گیاهی
روستای اشکورات به دلیل اینکه در ارتفاعات واقع شده است در فصل بهار از آب و هوای مطبوعی برخوردار است اما در فصل زمستان بسیار سرد و یخبندان است به همین دلیل است که در تابستان جمعیت مسافران و گردشگران به کمترین میزان خود میرسد و در بهار با ورود مسافران صنعت گردشگری در روستا دوباره رونق میگیرد.
حتی برخی از اهالی روستا نیز به خاطر سرمای استخوان سوز زمستان، در این فصل از روستا به سمت شهرهای اطراف عزیمت میکنند.
در سراسر روستای اشکورات شاهد پوشش گیاهی انبوه و سبزی از درختان فندق، گردو و بادام هستیم که همه از محصولات کشاورزی این روستا هستند و با کیفیت بسیار عالی و برای صادرات تولید میشوند.
جالب است بدانید که در این روستا و مناطق اطراف 15 هزار خانواده به کاشت درخت فندق مشغولاند و بسیاری از شکلاتها و محصولات فندقی با فندق این ناحیه تولید میشوند.
همچنین گیاهان دارویی مثل گل گاوزبان، گلپر، گزنه و گون در اشکورات یافت میشود چون آب و هوایی ییلاقی این روستا برای رشد این گیاهان بسیار مناسب است.
به طور سالانه 237 تن گیاه گل گاوزبان در روستای اشکورات برداشت میشود و همین مسئله باعث شده که این روستا به عنوان پایتخت گل گاو زبان ایران لقب بگیرد.
هوای پاک و آسمان آبی این روستا از مناظری هستند که در ابتدای ورود چشمان هر بینندهای را نوازش میدهد، نعمت زیبایی که شهرنشینان از آن بی بهره اند.
جاذبههای گردشگری روستای اشکورات
- آبشار میلاش یکی از زیباترین جاذبههای گردشگری منطقه اشکورات است که در بهمن ماه 1382 به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده است. سرچشمه این آبشار کوه بندبن است و ارتفاع آن 800 متر است. مسیر دسترسی به این آبشار خود یکی از جاذبههای زیبای این منطقه محسوب میشود و از میان باغهای فندق میگذرد.
- یکی از جاذبههای منطقهی اشکورات تونل طولانی یازن است که در روستای یازن قرار دارد. روستای یازن همجوار با روستاهای تمل، نارنه و سپارده است. گفته شده است که این تونل در انبارکاه شخصی به نام صدرالله یازنی واقع شده و به جایی راه دارد. در کتاب «از آستارا تا آستارآباد» نویسنده به وجود این تونل اشاره میکند .
- کوه عروس داماد در فاصله 25 کیلومتری از رحیم آباد و در کنار جاده رحیم آباد به اشکورات قرار دارد، در بین اهالی رحیم آباد به عروس داماد تله شهرت دارد. تله به معنی کوهی که دارای پرتگاه عظیمی میباشد است. ارتفاع کوه به 2100 متر میرسد و سرتاسر آن با درختانی به ارتفاع 2 الی 5 متر پوشیده شده است.
طبق افسانه ها 700 سال پیش دختر زیبایی از دیار دیلمان با چشمهایی به سیاهی تمشکهای تمشکزار گیلان، با روی سفید چون برف، به زیبایی شیرین و زلیخا در افسانهها و خوش قامت مانند سروی سبز و بلند مانند مردان همراه با گلهی خود به دامنهی جنگل میرفت. آوازه زیبایی این دختر در سراسر روستا اشکور و دیلمان پیچیده بود. همچنین در روستای سیاهکل پسری زندگی میکرد چابک و قوی و جوانمرد بود و در کشتی گیله مردی بدون رقیب و بیمانند بود. او هرگز این دختر زیبا را ندیده بود و روزی که با اسب خود در جنگلهای دیلمان میتاخت با دیدار اول سخت شیفتهی این دختر زیبا شد. دختر هم در همان نگاه اول از جاذبه و ابهت پسر خوشش آمد و دلباختهی او شد. این دو بعد از مدتها که عاشق و دلباخته هم بودند با هم به سمت کوهستان فرار میکنند. در طی مسیر هردو به دره ی عظیمی سقوط میکنند و جان میسپارند. و این گونه بود که از آن پس این کوه، کوه عروس دوماد نامیده میشود. در بالای کوه نیز دو مجسمه سنگی به شکل عروس و داماد قرار دارد که نظر بینندگان را به خود جلب میکند.
- یکی از زیباترین جاذبههای گردشگری منطقه اشکورات دریاچه صمد آباد است که در روستای صمد آباد واقع شده است. افسانه ای درباره نام این روستا وجود دارد که میگوید شبی دو فرد ناشناس وارد این منطقه شدند و هیچ کس حاضر نمیشد شب به آنها پناه دهد. سرانجام پیرزنی به آنها سرپناه میدهد و این دو شخص به خانه پیرزن میروند و به او میگویند به زودی آب همهی روستا را میگیرد و همه چیز نابود میشود. پس از مدتی پیش بینی آن دو شخص حقیقت مییابد. طوفان شدیدی به راه میافتد و تمام روستا را آب میگیرد. پس از این واقعه شخصی به اسم صمد که از اهالی روستا بوده تصمیم میگیرد همه چیز را از نو بسازد و روستا را آباد کند. از همین رو این روستا را صمد آباد مینامند. دریاچه صمد آباد نیز بازماندهای از دوران آب گرفتگی است.
- غار وادار یا واردار گه از مناطق زیبا و دیدنی اشکورات است از منطقه ونکش آغاز میشود تا منطقه وادار ادامه دارد. غار وارد به صورت تونلی زیرزمینی در فاصله این دو منطقه واقع شده است. این غار از قدمت زیادی برخوردار است و رودخانه آسمانرود از آن سرچشمه میگیرد.
- در نزدیکی رودخانه آسمانرود آسیاب قدیمی عظیمی وجود دارد که د گذشته مردم زیادی از مناطق مختلف برای آسیاب کردن گندم به آن میرفتند، علت ساخت این آسیاب در حقیقت رودخانه آسمانرود بود زیرا آب با فشار مناسب از دهانه یک سنگ بزرگ از رودخانه آسمانرود بیرون میآید.
صنایع دستی روستای اشکورات
مهم ترین صنایع دستی که در اشکورات تولید میشوند جاجیم، چادر شب، نمد مالی، گلیم، شال بافی، سفالگری و صنایع چوبی هستند که همگی توسط دستان هنرمند مردم روستا تولید میشوند و به گردشگران فروخته میشوند. پیشنهاد میکنیم که حتما از این صنایع زیبا و زینتی برای منازل و به عنوان سوغاتی برای عزیزانتان تهیه کنید.
اقامتگاه مناسب
برای اقامت خود میتوانید ویلاهای رامسر و همچنین ویلاهای رودسر را که هر دو به روستای اشکورات دسترسی دارند انتخاب کنید. همچنین به شما توصیه میکنیم که از جاذبه های گردشگری رامسر و روستای قاسم آباد در رودسر نیز دیدن کنید.
چهارشنبه 28 دی 1401
ساعتی را در آنجا در آرامش کامل بگذرانید
شنبه 13 آذر 1400
دوشنبه 04 مرداد 1400
چهارشنبه 19 خرداد 1400
شنبه 11 اردیبهشت 1400
یکشنبه 15 فروردین 1400
شنبه 16 اسفند 1399
پنج شنبه 14 اسفند 1399
چهارشنبه 15 بهمن 1399
و کلی خسارت به بار آورد متاسفانه بخشی از جنگل اشکورات به شدت سوخت.
یکشنبه 14 دی 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399