شیراز، معروف به شهر علم و ادب، یکی از شهر های قدیمی و بسیار زیبای کشورمان ایران است که جاذبه های گردشگری فراوانی دارد. آثار فرهنگی و تاریخی گوناگونی در این شهر وجود دارد که بازدید از آن ها، خالی از لطف نخواهد بود.
ایران، در دنیا مهد علم و فرهنگ به شمار می رود. مدارس کهن و تاریخی متعددی در شهر های مختلف آن وجود دارد که این موضوع را تصدیق می کنند. یکی از این مدارس، مدرسه خان می باشد که در دوران حکومت صفویان، در خیابان لطفعلی خان زند، در محله قدیمی اسحاق بیگ شیراز، بنا شده است. این مدرسه، یکی از بناهای با ارزش علوم دینی به شمار می رود. همت الله وردی خان افشار، حاکم شهر شیراز و سپه سالار شاه عباس صفوی، دستور ساخت این مدرسه را صادر نمود. این مدرسه، معماری بی نظیر دارد و به منظور تدریس ملاصدرا، استاد بزرگ و برجسته ایرانی، بنا گشته است. ایشان، سال ها در این مدرسه تدریس می کرده اند.
یکی از ویژگی های منحصر به فرد این مدرسه نسبت به مدارس علمیه دیگر، تدریس علوم عقلی در آن بوده است. در این مدرسه، ملاصدرا به تدریس علوم فقه، ریاضیات، هندسه، ادب، نجوم، جانور شناسی، زمین شناسی، گیاه شناسی و شیمی می پرداخته است.
مساحت زمینی که این مدرسه در آن بنا شده است، 5003 متر مربع می باشد. مدرسه خان، در 2 طبقه ساخته شده است. این مدرسه، حدودا 100 حجره داشته که از آن ها، برای سکونت طلاب استفاده می شده است. حیاط این مدرسه 51 متر طول و 45 متر عرض دارد. در بخش مرکزی این حیاط، حوضی هشت ضلعی وجود دارد. 4 باغچه کوچک نیز در پیرامون حوض مشاهده می شود. دالان ورودی این مدرسه، به صورت هشتی ساخته شده است. این دالان، مزین به کاشی کاری های بسیار زیبایی است. نقل شده است که در گذشته، 2 گلدسته بلند و بسیار زیبا، در سمت چپ مدرسه وجود داشته است که به دلیل مشرف بودن بر ارگ حکومتی کریم خان زند، آن را تخریب نموده اند.
حجره ای که به ملاصدرا تعلق داشته است، در طبقه دوم قرار دارد. در بخش پشتی حجره ها، دالانی وجود دارد که آن ها را به یکدیگر مرتبط می سازد. در سرتاسر این دالان، آیاتی از قرآن کریم و کاشی کاری های زیبا به چشم می خورد. در درون مدرسه، کتابخانه ای کوچک و تالاری به نام تالار ملاصدرا وجود دارد که محل تدریس وی به طلاب بوده است.
مدرسه خان، بارها و بارها تخریب و دوباره بازسازی و مرمت شده است. در سال 1239 هجری شمسی، قسمتی از طبقه دوم مدرسه تخریب شد و دوباره توسط حاجی لطفعلی، که تاجری شیرازی بود، مرمت و بازسازی گردید.
کاشی کاری هایی که در این مدرسه انجام شده است، بسیار زیبا و با ارزش هستند. سر در ورودی مدرسه، با نقش های اسلیمی گل و ترنج کاشی کاری شده اند. در ایام قدیم، در پیرامون این مدرسه باغ هایی وجود داشته است که امروزه، اثری از آن ها به جا نمانده است.
مدرسه خان، در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است و هم اکنون، به عنوان حوزه علمیه شهر شیراز، به فعالیت خود ادامه می دهد.
سه شنبه 29 آذر 1401
دوشنبه 20 دی 1400
چهارشنبه 21 مهر 1400
شنبه 23 مرداد 1400
دوشنبه 07 تیر 1400
دوشنبه 07 تیر 1400
سه شنبه 24 فروردین 1400
یکشنبه 26 بهمن 1399
شنبه 27 دی 1399
چهارشنبه 19 آذر 1399
بد شده.
چهارشنبه 07 خرداد 1399