روستاگردی همیشه از جذابیت های سفر بوده و طبیعتگردان همواره در مسیر رسیدن به جذابیت های طبیعت، از روستاها گذر کرده و مدتی را برای استراحت در این مکانها توقف میکنند. گاهی اوقات نیز ممکن است مقصد سفر گردشگران، خود روستا باشد. تماشای طبیعت بی نظیر روستا و همنشینی با اهالی آن برای علاقهمندان به آداب و رسوم اقوام مختلف و آشنایی با دیدنی های روستا بسیار جذاب است.
آشنایی با روستای کلوان کرج
روستای کلوان یکی از زیباترین و خوش آب و هواترین روستاهای استان البرز و شهر کرج محسوب میشود. روستای کلوان در 7 کیلومتری روستای سیرا و در نزدیکی قله کهار و قله ناز واقع شده است. نام کهار در زبان محلی کاهار گفته میشود. این روستا به همراه چهار روستای آیگان، کلها، اویزر، لیلستان جزو محله سیرا محسوب میشوند. وسعت روستای کلوان از هزار هکتار کمی بیشتر است. کلوان در مسیر شمال غربی جاده چالوس و در جهت شمالی واقع شده است و از مسیر کرج به چاوس در سمت چپ میباشد. این روستا در سال های اخیر بسیار مورد توجه گردشگران و طبیعت دوستان واقع شده و علت آن هم بکر بودن و شگفت انگیز بودن طبیعت آن است.
وجه تسمیه کلوان
کلوان به معنی قلعهبان است. در زمان گذشته به مکانی که در ارتفاع بلندی قرار میگرفت کلوان گفته میشد. البته کل به معنی بز کوهی نیز هست پس شاید کلوان به منطقهای که بز کوهی زیادی داشته، گفته میشده است.
طبیعت روستای کلوان
روستای کلوان به کوه کهار با ارتفاعی بیش از چهار هزار متر نزدیک است و این ویژگی باعث شده که در روزهای آفتابی، کهار سایه خود را روی روستا بگستراند و چشمانداز بینظیری را ایجاد کند. هنگام آمدن بهار، شکوفه های درخت گیلاس و درخت سیب زیبایی خاصی به فضای روستا میبخشند و نوید بخش زندگی دوباره و بهاری پرطراوت هستند. گلهای وحشی و درختان بلند قامت تبریزی نیز در این روستا زیبایی بی مانندی به مناظر اطراف بخشیده و چشمان بیننده را مات زیبایی خود در فصل پاییز میسازد.
رودخانه هایی که از میان روستا گذر میکنند، در بهار پر آب میشوند و زیبایی روستا را چندین برابر مینماید. دو رودخانه در کلوان جاری هستند و آب شرب و آب کشاورزی ساکنان روستای کلوان و روستاهای نزدیک را تامین میکنند. شدت آب رودخانه ها آنقدر زیاد است که مردم روستا به ناچار شیرآب را مدتی باز میگذارند تا لولههای آب آسیب نبیند.
مناطق سرسبز کلوان مانند شیور بسیار مورد توجه بازدیدکنندگان روستا واقع شده؛ این منطقه مملو از گیاهی با همین نام یعنی شیور است که البته خوردن این گیاه توسط دام های اهالی روستا باعث ضررهای زیاد و تلفات جبران ناپذیری به آنها شده است.
چشمه های روستای کلوان نیز خود نوعی جاذبه محسوب میشود و ماندن در روستا را برای بازدیدکنندگان لذتبخش تر میکنند.
چشمانداز زیبا از ارتفاعات روستای کلوان با خانه های روستایی که در میان درختان سرسبز و بلندقامت احاطه شده اند از جذابیت های خاص این روستاست.
مکان های گردشگری روستای کلوان
آسیاب قدیمی کلوان، حمام قدیمی و دو منطقه نوبند و سپیدگل از دیگر زیبایی های روستای کلوان هستند که دیدن آنها خالی از لطف نخواهد بود. خانه های روستای کلوان با قدمتی بیشتر از یک قرن که از گل و چوب ساخته شده اند و با سقف چوبی و ایوان کوچک و ساده جزو جذابیت های تاریخی و گردشگری کلوان میباشند.
اهالی روستای کلوان کرج
جمعیت روستای کلوان برطبق سرشماری که در سال 1395 خورشیدی انجام گرفت، 650 نفر (250 خانوار) اعلام شد.
مردم این روستا عمدتا به دامداری و کشاورزی، مرغداری، پرورش زنبور، پرورش ماهی و پرورش چوب ترکه مشغول هستند. وجود رودخانه کرج باعث شده که مرکزی برای پرورش ماهی قزل در روستا ایجاد شود که هر سال بیشتر از 200 کیلو ماهی در این مکان تولید میشود. مرغداری نیز در این روستا جایگاه خوبی دارد و روستاهای دیگر این منطقه مرغ خود را از چهار مرغداری واقع در کلوان تهیه میکنند. پرورش زنبور نیز به علت وجود گلها و گیاهان فراوان جزو مشاغل اصلی روستاییان است.
زنان روستایی با پوشش های رنگارنگ و درعین حال ساده بخشی از بار امرار معاش خانواده را به دوش میکشند و با آغاز بهار و تابستان به کوه های مرتفع اطراف میروند و به جمعآوری سبزی های کوهی مانند والک، شورک و غزیانه و قارچ مشغول میشوند. آنها در فصل پاییز نیز زرشک کوهی را جمعآوری میکنند که این محصول جایگزینی برای کشک در آش رشته میباشد. همچنین آنها در تنورهای گلی خانه هایشان نان نازک لواش و بعد از آن نان فطیر که به نام، دستی نان معروف است را میپزند.
چهرههای برجسته ای از روستای کلوان به موفقیت های ورزشی و نمایشی و غیره دست یافته اند که از آنها میتوان به بهروز یاری کلوانی قهرمان سابق ورزش کشتی ایران و آسیا و حمید یاری کلوانی قهرمان اسبق کشتی ایران و آسیا، مهران رجبی بازیگر تلویزیون و سینما اشاره کرد.
سوغات و صنایع دستی روستای کلوان کرج
اگر به کلوان سفر کردید از سوغاتی هایی مانند سبزی های کوهی، انواع محصولات لبنی، میوه هایی مانند گردو، گلابی، سیب و گیلاس و آلوچه، انواع سبزیهای کوهی، زرشک کوهی، نان محلی و زیله تهیه کنید و به شهر خود ببرید. زیله نوعی حلوا میباشد که محتویات آن روغن حیوانی و پنیر است و طعم بسیار دلچسبی دارد. زنان روستایی معمولا دستسازه های زیبایی به عنوان صنایع دستی دارند؛ حتما با خرید کردن صنایع دستی از آنها حمایت کنید. از صنایعدستی روستای کلوان میتوان به حصیر بافی و جاجیم بافی اشاره کرد. اما صنعت حصیربافی تقریبا از بین رفته و تعداد کمی از اهالی روستا به جاجیم بافی مشغول هستند. مسئولان مربوطه لازم است به این مسئله توجه ویژه ای داشته باشند تا مجدد هنر دستان زنان روستایی رونق بگیرد.
بهترین زمان برای رفتن به روستای کلوان
با توجه به اینکه روستای کلوان در دامنه کوه واقع شده و آفتاب به صورت مستقیم روستا را پوشش نمی دهد، در تمام فصول سال آب و هوای خنک و دلچسبی دارد و بالتبع در زمستان بسیار سرد و برفی میباشد. بهترین فصل برای بازدید از این روستا فصل بهار و تابستان میباشد.
اقامت در روستای کلوان
برای اقامت در این روستا میتوانید از اقامتگاه بومگردی که در روستای نشترود قرار دارد و یا از ویلاهای اجاره ای البرز استفاده کنید و از مناطق دیدنی مانند روستای آتشگاه، غار یخ مراد و طالقان لذت ببرید.
چگونه به روستای کلوان برویم؟
برای رفتن به روستای کلوان کرج، وارد جاده چالوس در مسیر کرج شوید. ابتدا به روستای بیلقان وارد میشوید که پل بزرگ بیلقان نیز در آنجا دیده میشود. سپس به روستای سرودار وارد شوید. در این مسیر باید کمی احتیاط کنید و از سبقت غیر مجاز و سرعت غیر مجاز جدا خودداری کنید. در ادامه راه به روستای وینه و بعد به محله آیینه میرسید. بعد از گذر از آنها در ورودی روستای ارنگه که در ابتدای روستای آدران واقع شده، مسیر جاده را پی بگیرید. در میان راه از روستای خوزنکلا در ابتدای سد کرج عبور میکنید. در ابتدای سد کرج روستای پل خواب و روستای مورود قرار دارند. این مسیر 45 کیلومتر از جاده اصلی را در برمیگیرد و بعد از این مسیر نیز تقریبا 9 کیلومتر تا مقصد فاصله دارید. از روستای پلخواب گذر کرده و زمانی که به بریدگی رسیدید در سمت چپ به روستاهای حرین، ورزن و نشترود میرسید. 500 متر جلوتر به سمت چالوس یک جاده فرعی در سمت چپ جاده دیده میشود که روستای سیرا در آنجا قرار گرفته و بعد از گذر از این روستا به سیدک میرسید و بعد از آن روستای اویزر را مشاهده میکنید. کمی که جلوتر بروید، تابلوی روستای آیگان را میبینید. کمی که مسیر را ادامه بدهید به روستای کلوان میرسید. اگر مسیر را گم کردید از محلی ها نشانی روستای کلوان را بپرسید تا شما را به روستا هدایت کنند.
پنج شنبه 26 مهر 1403
یکشنبه 20 خرداد 1403
کاش نام رودخانه ها و محل دقیق آسیاب آبی را درج می کردید.
سیامک ذاکری
عضو باشگاه کوهنوردی تهران
چهارشنبه 26 اردیبهشت 1403
تشکر از شما
پرچم کلوان بالا
سه شنبه 07 شهریور 1402
واحدی هست اجاره کنم؟
لطفا راهنمایی کنید
یکشنبه 03 اردیبهشت 1402
جمعه 04 فروردین 1402
پس نتیجه حتما دیدن کنید
یکشنبه 27 آذر 1401
یکشنبه 12 تیر 1401
برای آخر همین هفته میخوام
دوشنبه 20 دی 1400
یکشنبه 19 دی 1400
یکشنبه 19 دی 1400
اما با توجه به بازدیدی که خودم از روستای کلوان داشتم توضیحات بسیار کم و قابل قیاس با دیدن از نزدیک نیست
چهارشنبه 21 مهر 1400
شنبه 23 مرداد 1400
دوشنبه 07 تیر 1400
جمعه 28 خرداد 1400
بنده اهل روستای کلوان هستم. بله دقیقا فرمایش همه دوستان صحیح است. البته من چون اهل اونجا هستم نباید تعریف کنم. چون مشک ان است که خود ببوید نه آنکه عطار بگوید. همین که دوستان تشریف اوردند و از زیبایی های کلوان میفرمایند عالیه. هر کسی دوست داشت تشریف بیاره بر دیده منت
در خدمتگزاری اماده ایم
یا علی مدد.
جمعه 14 خرداد 1400
یکشنبه 26 اردیبهشت 1400
سه شنبه 24 فروردین 1400
سه شنبه 17 فروردین 1400
الان با شکوفه های بهاری کهار مثل بهشت میمونه
کوه ناز هم که اسمش رو خودشه فوق العاده نازه و و جذابه... من هرکدومشو که میرم، نمیتونم بگم کدومش بهتره، اینقدر که هردوش جذاب و دیدنیه
بهتون پیشنهاد میکنم این دو بهشت رو ملاقات کنید 🥰☺👍😄 تو تمام فصلها دلبری میکنن
یکشنبه 01 فروردین 1400
یکشنبه 26 بهمن 1399
شنبه 27 دی 1399
چهارشنبه 19 آذر 1399