عمارت سردار مفخم، یکی از جاذبه های گردشگری شهر بجنورد واقع در استان خراسان شمالی می باشد که قدمت آن به دوران قاجاریان باز می گردد. عمارت سردار مفخم، یکی از بزرگ ترین و با شکوه ترین بناهای ساخته شده توسط قاجاریان می باشد.
عمارت مفخم، در دهه 1250 هجری شمسی، در زمان حکومت ناصرالدین شاه، به دستور یار محمد خان شادلو (معروف به سردار مفخم ایلخان طایفه کرد شادلو و حاکم منطقه شمال خراسان و استرآباد یا گرگان کنونی) بنا شد. نقل شده است که نقشه این عمارت، توسط میرزا مهدی خان شقاقی (معروف به ممتحن الدوله) طراحی شده است. وی از نخستین معماران ایرانی بوده که در خارج از کشور تحصیل کرده است.
عمارت سردار مفخم، محل سکونت سردار مفخم و خانواده اش بوده است. در این عمارت، از میهمانان دولتی و رجال سیاسی پذیرایی به عمل می آمده است. علاوه بر آن، مراسم تشریفاتی نظامی نیز در آن برگزار می گشت.
عمارت سردار مفخم، 50 متر طول، 23 متر عرض و 9 متر ارتفاع دارد. در گذشته، این عمارت همراه با بناهای دیگر همچون کلاه فرنگی، باغ فواره، حوضخانه و دروازه ورودی آن، آینه خانه و سردر، در باغی بزرگ و با صفا قرار داشته است که همگی در کنار هم مجموعه دارالحکومه مفخم را تشکیل می داده اند. با وقوع زلزله بجنورد، بسیاری از این بناها ویران شدند. هم اکنون از این بخش ها، آینه خانه و عمارت مفخم سالم اند و امکان بازدید دارند.
عمارت مفخم، 23 اتاق و 2 تالار آینه کاری شده دارد. کاشی کاری ها و گچ بری هایی که در این عمارت به چشم می خورد، جلوه آن را دو چندان کرده اند. این عمارت، یکی از آثار بی نظیر ساخته شده در دوره حکومت ناصرالدین شاه قاجار به شمار می رود.
آینه خانه، روبروی عمارت سردار مفخم واقع شده است. از میهمان های رسمی، در این بخش پذیرایی می شده است. آینه خانه بنایی دو طبقه است و 18 متر طول،11 متر عرض و 10 متر ارتفاع دارد. 9 اتاق در آینه خانه وجود دارد. یکی از اتاق هایی که در طبقه فوقانی قرار دارد، کاملا آینه کاری شده است و زیبایی منحصر به فردی دارد. در آینه خانه، تصاویر 134 نفر از اشخاص مهم و تاثیر گذار از دوران صفوی تا قاجار همچون شاه طهماسب، آقا محمد خان، فتحعلی شاه، کریم خان زند، شاه عباس و سران حکومتی کشورهای همسایه به چشم می خورد.
عمارت سردار مفخم، در شهریور ماه 1370 ه.ش، تحت اختیار اداره میراث فرهنگی بجنورد در آمد و پس از تعمیرات و بازسازی های لازم، به موزه مردم شناسی بجنورد تغییر کاربری داد.
یکشنبه 27 آذر 1401
یکشنبه 19 دی 1400
چهارشنبه 21 مهر 1400
چهارشنبه 20 مرداد 1400
دوشنبه 07 تیر 1400
سه شنبه 24 فروردین 1400
چهارشنبه 20 اسفند 1399
یکشنبه 26 بهمن 1399
شنبه 27 دی 1399
چهارشنبه 19 آذر 1399
چهارشنبه 07 خرداد 1399