یکی از استان های تاریخی و زیبای کشورمان، استان زنجان می باشد که در شمال غربی ایران واقع شده است. این استان قدیمی، جاذبه های گردشگری گوناگون، ناشناخته و تماشایی دارد که بازدید از آن ها خالی از لطف نخواهد بود.
یکی جاذبه های منحصر به فرد و زیبای زنجان، گنبد سطانیه می باشد که با گنبد آبی رنگش، همچون فیروزه ای می درخشد. بر طبق بررسی های انجام شده، از لحاظ ارتفاع، این بنای تاریخی به عنوان سومین گنبد جهان پس از کلیسای سانتا ماریای ایتالیا و مسجد ایاصوفیه ترکیه قرار گرفته است. گنبد سلطانیه به عنوان بزرگ ترین گنبد تاریخی در کشورمان و بزرگ ترین گنبد آجری در جهان ثبت شده است.
علاوه بر این، این گنبد در فهرست آثار جهانی یونسکو نیز ثبت گردیده است. شایان ذکر است که برای ساخت کلیسای سانتاماریا دلفیوره ایتالیا (کلیسای جامع فلورانس) و تاج محل هند، از این گنبد الهام گرفته اند.
گنبد سطانیه، 1600 تن وزن دارد و حدودا در 700 سال پیش ساخته شده است. این گنبد در مدت 700 سال، حدودا 8 سانتی متر نشست کرده است. این بنای تاریخی باشکوه، به دستور الجایتو که حاکم مغول ها بود ساخته شد که بعد ها، وی را در این گنبد به خاک سپردند. این گنبد در شهر سلطانیه قرار گرفته است و با شهر تهران، حدودا 300 کیلومتر فاصله دارد.
گنبد سلطانیه دارای سه طبقه می باشد. برای ساخت این بنای تاریخی، از معماری سلجوقی بهره برده اند. طبقات همکف و اول، به صورت مستطیل و طبقات دوم و سوم، به صورت هشت ضلعی ساخته شده است. طول هر یک از اضلاع هشت ضلعی ها، 17 متر می باشد. این گنبد، دارای 110 پله می باشد. برای بدنه این بنا، از آجر و ملات گچ و آهک و برای گنبد آن از کاشی های فیروزه ای و لاجوردی استفاده شده است. گنبد، از معرق کاری های زیبایی برخوردار است.
گنبد سلطانیه، از سه بخش اصلی تشکیل شده است: تربت خانه، سردابه و گنبد خانه.
تربت خانه در ضلع جنوبی گنبد واقع شده است که 8 متر عرض، 17 متر طول و 16 متر ارتفاع دارد. از زیبایی های تربت خانه می توانیم به کاشی های طلایی رنگ، منقوش و هشت گوش و ازاره های آن اشاره کنیم. ازاره های تربت خانه از لحاظ هنر کاشی پزی بسیار ارزشمند هستند.
سردابه، در ضلع جنوبی و در زیر تربت خانه قرار گرفته است. سردابه، محل دفن پادشاهان و سران آن زمان به شمار می رفته است. بر اساس بررسی های انجام شده، محققان بر این عقیده اند که سلطان محمد خدابنده، در این مکان دفن شده است.
گنبد خانه که قطر دهانه آن، حدودا 25.5 متر می باشد. این گنبد، به صورت دو پوسته ای می باشد و جزو نخستین گنبد هاییست که این گونه ساخته شده است.
در اغلب بخش های گنبد سطانیه، کتیبه هایی از آیات قرآن مشاهده می شود. نورگیر های این بنا، در آن دوران نقش ساعت را ایفا می کرده است. هنگامی که نور از حفره اصلی گنبد به داخل می تابیده، زمان اذان ظهر بوده است. نور تابیده شده از پنجره های بزرگ، ساعت و نور تابیده شده از پنجره های کوچک، دقیقه را نشان می داده است.
گنبد سلطانیه، در استان زنجان، سلطانیه، میدان علامه حلی، بلوار علامه حلی و در خیابان اریباد قرار گرفته است.
چهارشنبه 23 آذر 1401
یکشنبه 19 دی 1400
سه شنبه 20 مهر 1400
چهارشنبه 20 مرداد 1400
یکشنبه 06 تیر 1400
سه شنبه 24 فروردین 1400
چهارشنبه 20 اسفند 1399
یکشنبه 26 بهمن 1399
شنبه 27 دی 1399
چهارشنبه 19 آذر 1399
چهارشنبه 07 خرداد 1399