روستای تاریخی یاسه چای (یاسه چاه) از توابع شهرستان سامان در استان چهارمحال و بختیاری است و در حاشیه رودخانه زاینده رود و در محدوده کوهستانی شمال این شهرستان قرار دارد. این روستا در فاصله 50 کیلومتر از شهرکرد و 60 کیلومتر از نجف آباد قرار دارد.
نام این روستای خوش آب و هوا ترکیبی از کلمات یاسه و چای است. در زبان ترکی این ترکیب به معنی مکانی است که در آن پهنا و عرض رودخانه زیاد میشود.
معماری خانه های روستایی
روستای یاسه چای، حدود 400 سال قدمت دارد و بر اساس سرشماری های انجام شده درحال حاضر هزار نفر جمعیت دارد. مردم این روستا به زبان ترکی سخن می گویند. مهم ترین جاذبه گردشگری روستا معماری زیبا و بی مانند خانه های آن است.
یکی از ویژگی های منحصر به فرد روستای یاسه چای، بافت قدیمی مسکونی متراکم و دارای کوچه های سرپوشیده و دالان های قدیمی و بافت معماری خاص است که آن را به یک روستای هدف گردشگری تبدیل کرده و سالانه هزاران گردشگر به این روستا سفر می کنند.
طاق های ضربی و چشمه ای، دالان های تاریکی اصلی و فرعی، فضای کالبدی و معماری خاص منازل به عنوان ویژگی ویژه در یاسه چای خودنمایی می کند.
مردم این روستا از طریق چهار دالان سر پوشیده که درب همه خانه های روستا به داخل آنها باز می شود، رفت و آمد می کنند. مسیر اصلی دالان هایی که ارتباط دهنده مناطق مختلف روستا هستند یک دالان بزرگ با طول چهارصد متر است و این مسیر شمال و جنوب را به هم وصل میکند.
روستای یاسه چای در نگاه نخست، فاقد هر گونه خیابان و معبر به چشم می آید، بنابراین روستای بدون کوچه ایران هم گفته می شود.
خانه های این روستا نیز، به دلیل استقرار آبادی در اقلیم سرد و کوهستانی، کمبود زمین برای ساخت مسکن و ناامنی در گذشته، در دامنه کوه در کنار هم و به طور پلکانی ساخته شده و برخی خانواده ها، از پشت بام دیگری برای محوطه حیاط استفاده می کنند.
عمده مصالح به کار رفته در احداث خانه های این روستا خشت و گل اند و معماری آنها به سبک دوران صفویه است. این معماری روستایی اصیل و وجود رودخانه زاینده رود باعث شده که این روستا به یکی از جاذبه های زیبای گردشگری در ایران مبدل شود.
پوشش گیاهی و جانوری
اصلی ترین مزیت گردشگری روستای یاسه چاه در کنار بافت تاریخی، به جاذبه های طبیعی اختصاص دارد.
این روستا در گذرگاه کمربند سبز حاشیه رودخانه زاینده رود قرار گرفته است و به دلیل اقلیم و طبیعت مساعد، چشم اندازهای شگفت انگیزی در همه فصول سال دارد و گردشگران در مسیر مفرح پل تاریخی زمانخان، پس از عبور از دالان های سبز جاده در حاشیه رودخانه زاینده رود، در میان منطقه ای بکر و زیبا و بیشه زارها و باغ های انبوه و به هم پیوسته و وسیع از انواع درختان گردو، بادام، هلو، انگور، آلوچه، زردآلو، گیلاس و سیب به این آبادی تاریخی می رسند و همگونی طبیعت و معماری را به نظاره می نشینند.
تنوع گل ها و گیاهان خودرو، همراه با گونه های متنوع جانوری از قبیل شغال، گرگ، روباه، خرگوش و کبک، جلوه جالب توجهی و زیبایی چشم نوازی به منطقه اطراف روستای یاسه چای بخشیده است.
معروف ترین سوغات روستای یاسه چاه را خشکبار و انواع میوه جات تر و خشک تشکیل می دهد.
این روستا در سال 1393 و به شماره 31108 در لیست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
آب و هوا
روستای یاسه چای در ارتفاع 1900 متری از سطح دریا قرار دارد و همین مسئله موجب شده تا در فصل بهار و تابستان آب و هوای ملایم و مطبوعی داشته باشد و در فصل زمستان بسیار سرد و یخبندان شود. همچنین وجود رودخانه زاینده رود در این روستا باعث شده که در فصل بهار و پاییز که رودخانه از همیشه پرآب تر است. بازدیدکنندگان به این روستا بیایند.
راه های دسترسی
برای دسترسی به این روستای زیبا و تاریخی میتوانید از اصفهان به سمت شهر تیران بروید و سپس توسط تابلوهای راهنما مسیر روستا را بیابید یا اینکه از شهرکرد به شهر سامان بروید و پس از رسیدن به پل زمان خان از سمت شمال به روستا وارد شوید.
جالب است بدانید در این روستا امکان رفتینگ و قایقرانی در رودخانه نیز وجود دارد و در زمان سفر به آب علاوه بر بازدید از خانه های تاریخی و دالان های معروف آن با این ورزش مفرح اوقات شاد و دلپذیری را بگذرانید.
اقامت در استان چهارمحال و بختیاری
برای اقامت در استان چهارمحال و بختیاری میتوانید لیست ویلاهای شهرستان سامان و خانه های اجاره ای در شهرکرد مشاهده کنید و نسبت به رزرو اقامتگاه مورد نظرتان اقدام نمایید.
دوشنبه 25 اردیبهشت 1402
چهارشنبه 28 دی 1401
چهارشنبه 10 آذر 1400
چهارشنبه 19 خرداد 1400
شنبه 11 اردیبهشت 1400
یکشنبه 15 فروردین 1400
شنبه 16 اسفند 1399
پنج شنبه 14 اسفند 1399
چهارشنبه 15 بهمن 1399
شنبه 13 دی 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399