عید نوروز که یکی از قدیمی ترین و کهن ترین جشن های به جا مانده از دوران ایران باستان می باشد، در اولین روز از سال خورشیدی (شمسی) یا روز اول فروردین ماه، جشن گرفته می شود.
خاستگاه این عید بزرگ، ایران باستان بوده است. از گذشته تا به امروز، مردم مناطق مختلف فلات ایران این عید را جشن می گیرند. با توجه به بررسی های انجام شده، تاریخچه عید نوروز به پیش از شکل گیری ایران، یا به عبارتی دیگر به قبل از دوران حکومت مادها و هخامنشیان باز می گردد.
حدودا 3000 سال پیش از میلاد مسیح، در آسیای میانه و آسیای غربی، دو عید بزرگ وجود داشته است. یکی از آن ها عید آفرینش و دیگری عید رستاخیز بوده است. عید آفرینش در اوایل فصل پاییز و عید رستاخیز نیز در اوایل فصل بهار جشن گرفته می شد. پس از مدتی، این دو عید با یکدیگر یکی شدند و مردم هر دو آن ها را در اول بهار، جشن می گرفتند.
عید نوروز، به وسیله داریوش بزرگ، به مصر نیز منتقل گشت و پس از آن، مصریان هم این عید بزرگ را جشن می گرفتند.
عید نوروز به دلیل قدمت طولانی اش، آداب و رسوم گوناگونی دارد. یکی از رسوم عید نوروز، خانه تکانی می باشد که ایرانیان به آن توجه بخصوصی می کنند و خانه هایشان را پیش از فرا رسیدن عید، تمیز می نمایند.
عید نوروز، با برپا کردن مراسم چهارشنبه سوری، آغاز می گردد. جشن چهاشنبه سوری یک شب پیش از آخرین چهارشنبه سال (سه شنبه شب) برگزار می شود. مردم در این جشن آتشی روشن می کنند و سپس از روی آن می پرند و سرود زردی من از تو، سرخی تو از من را زیر لب تکرار می کنند. قاشق زنی و رقص و پایکوبی نیز از دیگر کارهایی هستند که در این شب انجام می شوند.
یکی دیگر از آداب و رسوم این عید بزرگ، خرید لباس نو می باشد. از گذشته تا به امروز، مردم برای عید نوروز، لباس نو خریداری می کنند. از با اهمیت ترین آداب و رسوم عید نوروز، می توانیم به دید و بازدید اقوام و آشنایان اشاره نماییم.
از دیگر آداب و رسوم عید نوروز، چیدن سفره هفت سین می باشد. در سفره هفت سین، علاوه بر قرآن و تنگ ماهی، هفت خوراکی و یا میوه که با حرف سین آغاز می گردند، گذاشته می شود. ایرانیان در هنگام تحویل سال، در کنار عزیزانشان دور سفره هفت سین می نشینند و برای داشتن سالی خوش و پر برکت، برای خود و دیگران دعا می کنند.
از اجزا سفره هفت سین می توانیم به موارد زیر اشاره نماییم:
- قرآن و حافظ (نماد ایمان و اعتقاد)
- سبزه (نماد خرمی و نو شدن)
- سیب (نماد زیبایی و مهر و مهر ورزی)
- سرکه (نماد صبر و شادی)
- سکه (نماد برکت و فراوانی)
- سماق (نماد مزه زندگی)
- سیر (نماد سلامتی)
- سنجد (نماد عشق)
- سمنو (نماد فراوانی و خیر و برکت)
- سنبل (نماد بهار)
- آیینه (نماد روشنایی)
رماهی (نماد زندگی)
- تخم مرغ (نماد باروری)
- شمع (نماد روشن فکری)
اختتامیه عید نوروز، مراسم سیزده بدر می باشد. این مراسم، در روز سیزدهم فروردین ماه برگزار می گردد. در این روز، مردم به کوه و دشت و جنگل می روند و در کنار عزیزانشان، اوقات خوشی را سپری می کنند، به همین دلیل، این روز را روز طبیعت نیز نام گذاری کرده اند. در روز طبیعت، اغلب مردم سبزه هایشان را نیز با خود به طبیعت می برند و در آن جا رها می کنند.
یکشنبه 20 آذر 1401
شنبه 18 دی 1400
دوشنبه 19 مهر 1400
سه شنبه 19 مرداد 1400
یکشنبه 06 تیر 1400
چهارشنبه 22 اردیبهشت 1400
دوشنبه 23 فروردین 1400
چهارشنبه 20 اسفند 1399
یکشنبه 26 بهمن 1399
پنج شنبه 25 دی 1399
روز نو آمد و شد شادی برون زندر کمین
ای تو یزدان ای تو گرداننده مهر و سپهر
برترینش کن برایم این زمان و این زمین
سه شنبه 18 آذر 1399
سه شنبه 06 خرداد 1399