آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی، یکی از جاذبه های گردشگری و تاریخی شهر اردبیل به شمار می رود که به دوران صفویه باز می گردد.
شیخ صفی الدین اردبیلی، یکی از شخصیت های مشهور دوران حکومت صفویان بود. وی در سال 650 هجری قمری متولد شد و در 85 سالگی، در سال 735 هجری قمری، چشم از جهان گشود. او در طول حیات خود، در منطقه ای به نام مغان می زیست. شیخ صفی الدین شاعر بود و به زبان آذری شعر می سرود. علاوه بر شیخ صفی الدین، شاه اسماعیل اول و همسرش نیز در این آرامگاه به خاک سپرده شده اند.
آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی، وسعت زیادی دارد، در طول زمان و در دوره های متفاوت، بناهای گوناگونی به این مجموعه اضافه شد. آغاز ساخت این آرامگاه، به پیش از درگذشتن شیخ صفی الدین باز می گردد. وی به همراه فرزندانش، خواجه علی سیاهپوش و صدرالدین موسی، این محل را برگزید تا خوانقاهی در آن بنا کند. قابل ذکر است که شیخ صفی الدین، در همین بنا زندگی می کرده است.
پس از درگذشت شیخ صفی الدین، بر اساس وصیتی که کرده بود در همین مکان به خاک سپرده شد. شاه طهماسب اول، ارزش بسیاری برای شیخ صفی الدین قائل بود، بنابراین پس از مرگ او، تصمیم گرفت که این مجموعه را وسیع تر کند و بخش هایی را به آن بیافزاید. به این منظور، 7 قسمت به این مجموعه اضافه گشت. این 7 قسمت هفت مرحله عرفان را نمایان می کند.
در طول زمان و در دوره های گوناگون (از سال 735 تا 1038 هجری قمری) بخش ها و بناهای متعددی به این آرامگاه اضافه شد، بنابراین، این مجموعه، از نظر معماری و هنر تزئیناتی بسیار با اهمیت و ارزشمند است.
سردر اصلی این آرامگاه، عالی قاپو نام دارد. این سردر، در دوره حکومت شاه عباس دوم بنا شده و در مقابل سردر ورودی آرامگاه قرار گرفته است. سردر ورودی آرامگاه به وسیله دو لنگه چوبی به حیاط باز خواهد شد. قابل ذکر است که سردر اصلی هم اکنون در انبار آرامگاه می باشد و در این مجموعه مشاهده نمی شود. سردر عباسی، یکی دیگر از سردر های این آرامگاه می باشد که برای مشاهده آن می بایست خود را به بخش شرقی راهرو میانی برسانید.
برخی از کارشناسان و محققان بر این باورند که کهن ترین بخش این مجموعه، چله خانه یا قربانگاه می باشد. یکی دیگر از بخش های موجود در این آرامگاه، قندیل خانه یا صحن اصلی می باشد که فضایی مستطیل شکل است. برای کف این قسمت از سنگ فرش استفاده شده است. همچنین، حوضی سنگی با عمق کم در قندیل خانه مشاهده می شود که سبب زیبایی و جلوه آن شده است.
گنبدی به نام الله الله، در بخش مرکزی مجموعه وجود دارد. بر روی ساقه این گنبد، کاشی های فیروزه ای زیبایی به چشم می خورد. در قسمتی که برج و ساقه گنبد به یکدیگر متصل می شوند، کتیبه ای مشاهده می شود که بر روی آن آیات قرآن با خط ثلث نگاشته شده است.
چینی خانه، بخش دیگری از این مجموعه می باشد که دارای تزئینات معماری بسیار زیبایی است. برخی از کارشناسان عقیده دارند که چینی خانه، از بخش های قدیمی مجموعه محسوب می گردد. پس از دوران حکومت شاه عباس، از چینی خانه به منظور نگهداری چینی های سلطنتی و کتاب های نفیس و ارزشمند استفاده شد.
در سال 2010 میلادی، آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت گردید. جهت دسترسی به آرامگاه شیخ صفی الدین می بایست به شهر اردبیل بروید و سپس خود را به خیابان شیخ صفی و میدان عالی قاپو برسانید.
دوشنبه 07 آذر 1401
چهارشنبه 15 دی 1400
دوشنبه 18 مرداد 1400
شنبه 05 تیر 1400
چهارشنبه 22 اردیبهشت 1400
سه شنبه 21 اردیبهشت 1400
دوشنبه 23 فروردین 1400
شیخ صفی موسس فرقه صوفیه بوده و از بزرگان این منطقه.
چهارشنبه 20 اسفند 1399
شنبه 25 بهمن 1399
چهارشنبه 24 دی 1399
سه شنبه 18 آذر 1399
سه شنبه 06 خرداد 1399